Placki ziemniaczane po węgiersku z serem żółtym

Opublikowano: 31.08.2021 r., 13:30 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki ziemniaczane po węgiersku z serem żółtym
Placki ziemniaczane po węgiersku z serem żółtym
Placki ziemniaczane po cygańsku to nieco odmieniona wersja tradycyjnego przepisu na sos gulaszowy. Całość jest zaserwowana z serem żółtym – coś pysznego.
Przygotowanie 100 min
601 kcal
Kcal w porcji
415 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Cebula (150 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (20 g)
  • Łopatka wieprzowa (500 g)
  • Papryka żółta (100 g)
  • Pieczarki (100 g)
  • Ogórki kiszone (100 g)
  • Koncentrat pomidorowy (50 g)
  • Ser gouda (50 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, tarka, duża miska

Przepis na placki ziemniaczane po węgiersku z serem żółtym krok po kroku

Gulasz: mięso pokrój w niewielkie kawałki. Następnie podsmaż je kilka minut na 10 g oleju, aż będzie zarumienione. Dodaj szklankę domowego bulionu albo wody i gotuj około godzinę - mięso ma być miękkie.

Pokrój ogórki kiszone w ćwiartki, 100 g cebuli w kostkę, paprykę w kostkę a pieczarki w pasterki. Gdy mięso będzie miękkie dodaj do niego warzywa razem z przeciśniętym ząbkiem czosnku, koncentratem oraz przyprawami. Gotuj około 25 minut.

Placki ziemniaczane: obierz i umyj ziemniaki. Zetrzyj je na tarce na puree. Dodaj do ziemniaków posiekaną resztę cebuli, jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszaj i ewentualnie odciśnij nadmiar wody.

Rozgrzej resztę oleju na patelni i smaż spore, okrągłe placki.

Wyłóż na talerz placek, na połowie ułóż sos, posyp serem i przykryj drugą połową placka. Można podawać ze śmietaną.

Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane po węgiersku z serem żółtym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,7% osób

Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych po węgiersku z serem żółtym

Placki ziemniaczane po cygańsku to nieco odmieniona wersja tradycyjnego przepisu na sos gulaszowy. Całość jest zaserwowana z serem żółtym – coś pysznego. Sos jest podobny do oryginalnego przepisu, ale zawiera dodatkowy składnik – ogórka kiszonego. Taki dodatek do sosu gulaszowego wspaniale smakuje w połączeniu z plackami ziemniaczanymi. Przepis ten robi się dosyć długo. Nie jest to jednak czas stracony. Pomysł na obiad jest smaczny, sycący i godny polecenia. Warto podawać placki ziemniaczane po węgiersku ze śmietaną.

Sos węgierski (gulasz) długo się gotuje. Najważniejsze jest to, by dostatecznie długo gotować gulasz. Chodzi o to, by mięso było miękkie. Jeżeli po godzinie nie ono będzie dostatecznie miękkie wydłuż czas gotowania. Pamiętaj, że należy doliczyć jeszcze około 25 minut na gotowanie warzyw i reszty sosu. Ilość bulionu lub wody jest również orientacyjna. Jeżeli uznasz, że sos będzie zbyt rzadki dodaj mniej płynu. Zawsze możesz podczas gotowania dodać więcej bulionu albo wody. Możesz też dodać mąkę, by zagęścić. Jeżeli natomiast sos byłby zbyt gęsty – dodaj więcej płynu.

Potrawa ta należy do posiłków o wysokiej kaloryczności. Oznacza to, że warto zachować ostrożność z ilością potrawy jeśli chcesz schudnąć. By trochę zmniejszyć wartość energetyczną możesz pozamieniać parę składników na mniej kaloryczne lub bardziej wartościowe. Mąkę pszenną możesz wymienić na mąkę żytnią, graham lub inną pełnoziarnistą. Mięso z łopatki wieprzowej jest dosyć tłuste, a przez to kaloryczne. Możesz je zastąpić piersią kurczaka. Ser natomiast polecam o obniżonej ilości tłuszczu (a co za tym idzie – kilokalorii) lub na ser mozzarella. Takie zamienniki pomagają zrobić pyszne danie, ale mniej kaloryczne i zawierające większą ilość składników mineralnych i witamin.

Jeżeli chcesz zrobić tę potrawę dla większej ilości osób i chcesz, by były gorące przy podaniu polecam gotowe placki z sosem wstawić go nagrzanego piekarnika. Wystarczy, że na połowie placka wyłożysz sos. Na sos wyłóż starty żółty ser. Drugą połową placka ziemniaczanego przykryj sos z serem. Takie placki wystarczy włożyć do piekarnika.

Alergeny w plackach ziemniaczanych po węgiersku z serem żółtym

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych po węgiersku z serem żółtym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych po węgiersku z serem żółtym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(415g)
Energia (kcal)
145.06
602.00
Białko (g)
7.61
31.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(415g)
Węglowodany (g)
8.34
34.61
Węglowodany przyswajalne (g)
7.25
30.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
4.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(415g)
Tłuszcz (g)
9.06
37.60
Tłuszcze nasycone (g)
3.37
13.99
Tłuszcze nienasycone (g)
5.69
23.61
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.35
18.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.34
5.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, papryka żółta.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(415g)
Witamina A (µg (mcg))
14.32
59.45
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
1.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
18.66
77.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.59
2.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.81
44.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
1.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.93
7.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.65
60.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
39.82
165.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(415g)
Sód (mg)
125.87
522.35
Potas (mg)
304.73
1264.64
Wapń (mg)
35.14
145.83
Fosfor (mg)
108.75
451.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.67
73.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.88
3.65
Cynk (mg)
1.15
4.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych po węgiersku z serem żółtym 79
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków ziemniaczanych po węgiersku z serem żółtym

Koszt składników
56.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
20 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Papryka żółta
100 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Ogórki kiszone
100 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Ser gouda
50 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
56.20