Placki ziemniaczane na słodko
- Ziemniaki późne (600 g)
- Jajko (1 szt.)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (40 g)
- Cukier (30 g)
Przepis na placki ziemniaczane na słodko krok po kroku
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce do miski.
Do ziemniaków dodaj skrobię i jajka, a także cukier.
Masę wymieszaj.
Rozgrzej patelnię i uformuj na niej łyżką masę.
Całość podsmaż do uzyskania złotego koloru.
Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych na słodko
Placki ziemniaczane na słodko są jednym z tych dań, które każdy kojarzy z dzieciństwa. Jednak za każdym razem smakują tak samo wyjątkowo i po prostu pysznie.
Przepis na placki ziemniaczane na słodko jest tak smaczny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Nie różni się jednak sporo od tradycyjnej wersji. Całość można przygotować w kilka chwil i tylko z kilku produktów. Będą idealne przez cały rok. Świetnie komponują się z pyszną śmietaną, czy gęstym jogurtem i cukrem. Placki są niezwykle lekkie i bardzo smaczne. Do ich przygotowania potrzeba tylko ziemniaków, dlatego są niezwykle tanie i sprawdzą się nawet na awaryjny posiłek. To niezwykle ciekawa opcja dla miłośników ziemniaczanych dań. Zamiast soli dodaje się do nich odrobiny cukru, dzięki czemu są niezwykle słodkie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki ziemniaczane na słodko, które będą pyszne, to ten prosty przepis stanowi dobre rozwiązanie dla ciebie. Robi się je z tartych ziemniaków, grubość możesz dopasować do własnych potrzeb, jednak w wersji na słodko dużo lepiej sprawdzają się te starte na drobnych oczkach. To doskonały wybór na obiad. Głównym składnikiem tych placków są oczywiście ziemniaki, które stanowią jedno z najtańszych, a przy tym najbardziej ulubionych warzyw Polaków. W takiej wersji mogą być również spożywane przez wegan. Ziemniaki mają niezwykle wysoki indeks sytości, przez co ich zjedzenie na obiad czy kolacje zaspokaja głód na kilka godzin. Dodatkowo mają naprawdę niewiele kalorii, choć zwykło się myśleć zupełnie inaczej. To jednak dodatki, z którymi się je serwuje, dodają im kaloryczności. W tym wypadku, bez tłuszczu, będą świetną opcją nawet na diecie redukcyjnej. Dzięki odpowiedniej grubości ziemniaków mają odpowiednią konsystencję i ciekawą fakturę. W takim wydaniu stanowią świetny pomysł na naprawdę fantastyczną kolację czy na obiad. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Stanowią dobre i proste rozwiązanie na wegetariański obiad. Te łatwe placuszki będą również dobre nawet dla początkujących kucharzy.
Alergeny w plackach ziemniaczanych na słodko
Lista alergenów dla placków ziemniaczanych na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placków ziemniaczanych na słodko
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.