Placki ziemniaczane na grubych oczkach
- Ziemniaki średnie (650 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (10 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Sól - 1 łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na placki ziemniaczane na grubych oczkach krok po kroku
Ziemniaki obierz, umyj i osusz.
Zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach.
W misce umieść starte ziemniaki.
Dodaj jajka, mąkę, skrobię i po łyżeczce cukru, soli i dużą szczyptę pieprzu.
Wymieszaj dokładnie.
Na patelnie wlej olej.
Na rozgrzany tłuszcz wykładaj ciasto za pomocą łyżki, formując placuszki.
Smaż z obu stron na złoty kolor.
Z patelni przekładaj placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z tłuszczu.
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kotlety ziemniaczane
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
-
Kotlety z ziemniaków
-
Farszynki
-
Kotleciki ziemniaczane z serem
-
Kotleciki z gotowanych ziemniaków
-
Placki ziemniaczane bez jajka
-
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
-
Farszynki mazurskie
-
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami
-
Placki ziemniaczane z marchewką
-
Placki ziemniaczane bez mąki
-
Kotlety ziemniaczane z farszem
-
Kotlety ziemniaczane z twarogiem
-
Knedle ziemniaczane
-
Krokiety ziemniaczane z serem
-
Kotlety ziemniaczane
Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych na grubych oczkach
Placki ziemniaczane na grubych oczkach zrobisz znacznie szybciej niż te tradycyjne. Mimo to są równie smaczne, chrupiące i na pewno zachwycą każdego fana placków ziemniaczanych.
Przepis na placki ziemniaczane na grubych oczkach jest niezwykle prosty. Jak zrobić by na pewno się udały? Najpierw ziemniaki obierz, umyj i osusz. Zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach. W misce umieść ziemniaki tarte na grubych oczkach. Dodaj jajka, mąkę, skrobię i po łyżeczce cukru, soli i dużą szczyptę pieprzu. Wymieszaj dokładnie. Na patelnie wlej olej. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj ciasto za pomocą łyżki, formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Z patelni przekładaj placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z tłuszczu i by były jeszcze bardziej pyszne. Mam nadzieję, że wiesz już, jak się robi placki ziemniaczane, by były dobre. Najlepsze są oczywiście po dodaniu Twoich ulubionych dodatków np. cukru, śmietany, gulaszu czy ketchupu.
W Polsce ziemniaki spotkamy pod nazwą kartofle, grule, pyry czy bulby. Bulwy to jedyne części jadalne, które bezpieczne są po obróbce termicznej.
Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym. Choć istnieje wiele mitów, że są tuczące, to zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. Jeden większy ziemniak waży około 90 g i ma tylko 71 kcal. Młode, małe ziemniaki ważą tylko 50 g i dostarczają 36 kcal. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki). Witamina C jest szczególnie ważna w okresie przeziębień, ponieważ wzmacnia odporność organizmu.
Te wspaniałe warzywa można podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni. Występuje również typ C, mączysty bardzo bogaty w skrobię.
Ziemniaki w kuchni polskiej uznawane są za dodatki do obiadu. Mogą być gotowane, smażone lub pieczone. Gotowane ziemniaki przygotowuje się głównie w wodzie lub na parze. Co istotne obrane i umyte ziemniaki należy wrzucić do wrzącej już wody, dzięki czemu zachowają dużo więcej wartości odżywczych. Wspominam o tym, ponieważ w wielu domach ziemniaki wrzuca się do zimnej wody i razem doprowadza do wrzenia. Gotuje się je, aż staną się miękkie w środku. To najmniej kaloryczne rozwiązanie na przygotowanie ziemniaków.
Alergeny w plackach ziemniaczanych na grubych oczkach
Lista alergenów dla placków ziemniaczanych na grubych oczkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze placków ziemniaczanych na grubych oczkach
Młode, małe ziemniaki ważą tylko 50 g i dostarczają 36 kcal. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.