Placki ziemniaczane na grubych oczkach

Opublikowano: 31.03.2023 r., 17:41 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chrupiące placki ziemniaczane przepis
Placki ziemniaczane na grubych oczkach
Placki ziemniaczane na grubych oczkach zrobisz znacznie szybciej niż te tradycyjne. Mimo to są równie smaczne, chrupiące i na pewno zachwycą każdego fana placków ziemniaczanych.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 40 min
229 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki średnie (650 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (10 g)
  • Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól - 1 łyżeczka (5 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka

Przepis na placki ziemniaczane na grubych oczkach krok po kroku

Ziemniaki obierz, umyj i osusz.

Zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach.

W misce umieść starte ziemniaki.

Dodaj jajka, mąkę, skrobię i po łyżeczce cukru, soli i dużą szczyptę pieprzu.

Wymieszaj dokładnie.

Na patelnie wlej olej.

Na rozgrzany tłuszcz wykładaj ciasto za pomocą łyżki, formując placuszki.

Smaż z obu stron na złoty kolor.

Z patelni przekładaj placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z tłuszczu.

Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane na grubych oczkach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób

Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych na grubych oczkach

Placki ziemniaczane na grubych oczkach zrobisz znacznie szybciej niż te tradycyjne. Mimo to są równie smaczne, chrupiące i na pewno zachwycą każdego fana placków ziemniaczanych.

Przepis na placki ziemniaczane na grubych oczkach jest niezwykle prosty. Jak zrobić by na pewno się udały? Najpierw ziemniaki obierz, umyj i osusz. Zetrzyj ziemniaki na tarce o grubych oczkach. W misce umieść ziemniaki tarte na grubych oczkach. Dodaj jajka, mąkę, skrobię i po łyżeczce cukru, soli i dużą szczyptę pieprzu. Wymieszaj dokładnie. Na patelnie wlej olej. Na rozgrzany tłuszcz wykładaj ciasto za pomocą łyżki, formując placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Z patelni przekładaj placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z tłuszczu i by były jeszcze bardziej pyszne. Mam nadzieję, że wiesz już, jak się robi placki ziemniaczane, by były dobre. Najlepsze są oczywiście po dodaniu Twoich ulubionych dodatków np. cukru, śmietany, gulaszu czy ketchupu.

W Polsce ziemniaki spotkamy pod nazwą kartofle, grule, pyry czy bulby. Bulwy to jedyne części jadalne, które bezpieczne są po obróbce termicznej.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym. Choć istnieje wiele mitów, że są tuczące, to zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. Jeden większy ziemniak waży około 90 g i ma tylko 71 kcal. Młode, małe ziemniaki ważą tylko 50 g i dostarczają 36 kcal. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki). Witamina C jest szczególnie ważna w okresie przeziębień, ponieważ wzmacnia odporność organizmu.

Te wspaniałe warzywa można podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni. Występuje również typ C, mączysty bardzo bogaty w skrobię.

Ziemniaki w kuchni polskiej uznawane są za dodatki do obiadu. Mogą być gotowane, smażone lub pieczone. Gotowane ziemniaki przygotowuje się głównie w wodzie lub na parze. Co istotne obrane i umyte ziemniaki należy wrzucić do wrzącej już wody, dzięki czemu zachowają dużo więcej wartości odżywczych. Wspominam o tym, ponieważ w wielu domach ziemniaki wrzuca się do zimnej wody i razem doprowadza do wrzenia. Gotuje się je, aż staną się miękkie w środku. To najmniej kaloryczne rozwiązanie na przygotowanie ziemniaków.

Alergeny w plackach ziemniaczanych na grubych oczkach

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych na grubych oczkach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych na grubych oczkach

na 100g gotowej potrawy

Młode, małe ziemniaki ważą tylko 50 g i dostarczają 36 kcal. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
114.70
229.40
Białko (g)
3.61
7.22
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: jajko, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
16.68
33.36
Węglowodany przyswajalne (g)
14.92
29.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.76
3.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.86
7.72
Tłuszcze nasycone (g)
0.77
1.55
Tłuszcze nienasycone (g)
3.09
6.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.13
4.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.96
1.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
50.52
101.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
21.73
43.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.86
31.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.73
43.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.99
1.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.52
41.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.80
1.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
264.33
528.65
Potas (mg)
373.77
747.53
Wapń (mg)
18.43
36.85
Fosfor (mg)
76.23
152.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.34
42.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.98
1.95
Cynk (mg)
0.44
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych na grubych oczkach 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków ziemniaczanych na grubych oczkach

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
650 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.60
Za 650 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
10 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
27.50