Przepis na placki ziemniaczane dla dzieci krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Bataty obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki.

Płatki owsiane namocz w wodzie.

Do miski z warzywami dodaj jajka oraz płatki owsiane.

Dopraw solą, pieprzem i oregano.

Wymieszaj dokładnie składniki.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Wyłóż na blasze porcje placków.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Wierzch placków możesz skropić olejem rzepakowym.

Placki ziemniaczane dla dzieci podane na białym talerzu z dodatkiem sosu.
Placki ziemniaczane dla dzieci
Koszt przygotowania dania
13.30 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
473 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Placki ziemniaczane dla dzieci - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach ziemniaczanych dla dzieci

Placki ziemniaczane dla dzieci to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad nie tylko dla najmłodszych domowników. Pieczone w piekarniku placki podawać można z dodatkiem jogurtu naturalnego lub śmietany. Placki zawierają mniejszą ilość kalorii i są łatwiej strawne. Przepis na placki ziemniaczane dla dzieci jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, jajka, bataty, płatki owsiane, cebula, sól, pieprz, oregano, papryka słodka.

Jak zrobić placki ziemniaczane dla dzieci? Ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Bataty obierz ze skórki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Płatki owsiane namocz w wodzie. Do masy dodaj jajka oraz płatki owsiane. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Wymieszaj dokładnie składniki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na blasze porcje placków. Piecz w nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Wierzch placków możesz skropić olejem rzepakowym.

Bataty zawierają podobnie jak ziemniaki dużo błonnika pokarmowego, odpowiadającego za prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiegającego zaparciom. Błonnik pomaga także usuwać nadmiar cholesterolu z naszej krwi. Bataty są bardzo dobrym źródłem witaminy A. Witamina, A natomiast znajduje zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych, wpływa korzystnie na narząd wzroku oraz ma silne działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów. Witamina A jest także naturalną substancją chroniącą nas przed promieniowaniem ultrafioletowym. Słodkie ziemniaki mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je w swojej diecie uwzględniać osoby chorujące na cukrzycę. Są nisko kaloryczne i zawierają długo rozkładające się węglowodany.

Podsumowując smaczne placki sprawdzą się na obiad dla dzieci. Pyszne placki podać można z dodatkiem rozmaitych sosów. Placki z tartych ziemniaków to bardzo dobry pomysł na przyjęcie urodzinowe dla dzieci. Można podać je na słodko. Placki są dobre do spożycia od razy po usmażeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych dla dzieci

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
118.43 kcal
473.73 kcal
Białko
4.57 g
18.27 g

Węglowodany w plackach ziemniaczanych dla dzieci

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
20.47 g
81.86 g
Węglowodany przyswajalne
17.61 g
70.46 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.85 g
11.41 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
2.18 g
8.71 g
Tłuszcze nasycone
0.85 g
3.41 g
Tłuszcze nienasycone
1.32 g
5.29 g
Tłuszcze jednonasycone
0.74 g
2.97 g
Tłuszcze wielonasycone
0.58 g
2.32 g
Cholesterol
50.52 mg
202.07 mg

Witaminy w przepisie na placki ziemniaczane dla dzieci

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
216.05 µg (mcg)
864.20 µg (mcg)
Witamina B6
0.20 mg
0.81 mg
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Witamina C
11.37 mg
45.48 mg
Witamina D
0.27 µg (mcg)
1.09 µg (mcg)
Witamina E
0.15 mg
0.60 mg
Brak danych dla: bataty.
czytaj dalej
Retinol
21.73 µg (mcg)
86.91 µg (mcg)
Tiamina
0.11 mg
0.45 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.44 mg
Niacyna
0.69 mg
2.76 mg
Foliany
19.72 µg (mcg)
78.86 µg (mcg)
Beta karoten
2332.35 µg (mcg)
9329.38 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na placki ziemniaczane dla dzieci

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
87.68 mg
350.72 mg
Potas
295.65 mg
1182.62 mg
Wapń
27.98 mg
111.90 mg
Fosfor
110.10 mg
440.40 mg
Magnez
32.86 mg
131.46 mg
Żelazo
1.27 mg
5.06 mg
Cynk
0.81 mg
3.22 mg
Miedź
0.13 mg
0.50 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych dla dzieci 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach ziemniaczanych dla dzieci

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych dla dzieci przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placków ziemniaczanych dla dzieci

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
600 g
3 duże sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bataty
400 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 400 g
Płatki owsiane
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
21.00
Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane dla dzieci
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób