Placki ziemniaczane bez jajka

Opublikowano: 20.06.2022 r., 22:49 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajka
Placki ziemniaczane bez jajka
Placki ziemniaczane bez jajka to smaczna odpowiedź na tradycyjne placki. Dzięki temu, że nie zawierają jajek, będę świetne dla osób będących na diecie wegańskiej.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
434 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Ziemniaki średnie - ok. 5 sztuk (450 g)
  • Cebula - 1 sztuka (90 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (45 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka, miska

Przepis na placki ziemniaczane bez jajek krok po kroku

Ziemniaki obierz i umyj. Dokładnie osusz.

Cebulę obierz i zetrzyj na tarce.

Ziemniaki zetrzyj na tarce, dodaj do cebuli.

Dodaj mąkę i sól. Dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto na patelnie, formując placki.

Smaż z obu stron na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na placki ziemniaczane bez jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat placków ziemniaczanych bez jajek

Placki ziemniaczane bez jajka to smaczna odpowiedź na tradycyjne placki. Dzięki temu, że nie zawierają jajek, będę świetne dla osób będących na diecie wegańskiej.

Ten sprawdzony przepis na placki ziemniaczane bez jajka wykonasz niezwykle szybko. Na początku obierz i umyj ziemniaki. Zetrzyj je na tarce i odciśnij z nadmiaru płynu. Następnie dodaj do tartych ziemniaków startą cebulę, mąkę i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj masę na patelnie, formując placuszki. Smaż kilka minut z obu stron.

Te najlepsze placki świetnie będą się komponować z sosem jogurtowo-koperkowym lub lekką potrawką z kurczaka. To także świetny pomysł na danie na słodko, gdy posypiesz placki cukrem przed podaniem. Jeśli wiesz już, jak zrobić placki ziemniaczane bez jajka to nie czekaj ani chwili i przygotuj te pyszne placki na obiad.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Występuje również typ C, mączysty bardzo bogaty w skrobię.

Dobre skomponowanie diety w warzywa, w tym ziemniaki, zapewni odpowiednią podaż, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych.

Alergeny w plackach ziemniaczanych bez jajek

Lista alergenów dla placków ziemniaczanych bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze placków ziemniaczanych bez jajek

na 100g gotowej potrawy

Ziemniaki to bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
144.94
434.81
Białko (g)
2.66
7.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
19.19
57.56
Węglowodany przyswajalne (g)
17.43
52.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.76
5.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
6.60
19.79
Tłuszcze nasycone (g)
0.61
1.84
Tłuszcze nienasycone (g)
5.99
17.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.23
12.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.76
5.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6 (mg)
0.24
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.25
3.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.98
71.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
5.11
15.34
Potas (mg)
336.17
1008.50
Wapń (mg)
13.32
39.96
Fosfor (mg)
54.14
162.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.58
61.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.01
3.04
Cynk (mg)
0.32
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków ziemniaczanych bez jajek 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków ziemniaczanych bez jajek

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
450 g
ok. 5 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 450 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Mąka pszenna typ 500
45 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.14
Za 45 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
15.00