Placki z serka wiejskiego
- Serek wiejski (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - pół szklanki (100 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (50 ml)
- Cukier puder (50 g)
Przepis na placki z serka wiejskiego krok po kroku
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Składniki wymieszaj.
Do drugiej miski wbij jajka i dodaj serek wiejski. Składniki wymieszaj.
Do miski z mąką dodaj składniki z drugiej miski I całość wymieszaj, do momentu połączenia się wszystkich składników.
Na rozgrzanym oleju smaż partiami placki z obu stron do uzyskania zło tego koloru.
Gotowe placki podawaj posypane cukrem pudrem.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Placuszki z kaszy manny
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat placków z serka wiejskiego
Placki z serka wiejskiego to doskonały pomysł na śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych. Placki świetnie sprawdzą się również na obiad, który możesz zabrać ze sobą do pracy. Pyszne placki doskonale smakują z dodatkiem cukru pudru, powideł śliwkowych lub dżemu. Przepis na placki z serka wiejskiego jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia placków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: serek wiejski, jajka, mąka pszenna, proszek do pieczenia, cukier, olej rzepakowy oraz cukier puder. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić placki z serka wiejskiego? Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Składniki wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka i dodaj serek wiejski. Składniki wymieszaj. Do miski z mąką dodaj składniki z drugiej miski I całość wymieszaj, do momentu połączenia się wszystkich składników. Na rozgrzanym oleju smaż partiami placki z obu stron do uzyskania zło tego koloru. Gotowe placki podawaj posypane cukrem pudrem.
Jajka kurze zawierają w swoim składzie wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy. Są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takich jak witamina A, D, K oraz E. W swoim składzie posiadają cenne minerały, są nimi wapń, sód, potas oraz żelazo i cynk. Żółtko jaja ma w swoim składzie luteinę i zeaksantynę zapobiegającą zwyrodnieniu plamki żółtej.
Podsumowując prosty przepis na placki z serka wiejskiego świetnie sprawdzi się jako śniadanie na słodko dla dzieci oraz dorosłych. Placki te doskonale smakują z dodatkiem herbaty lub kakao na mleku. Dobre i łatwe w przygotowaniu placuszki są również doskonały źródłem białka, dlatego świetnie sprawdza się jako posiłek po treningu dla osób trenujących. Te pyszne placki na bazie serka wiejskiego zawierają składniki odżywcze, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Placki z serka wiejskiego doskonale smakują z dodatkiem cukru pudru, dżemu lub powideł śliwkowych.
Alergeny w plackach z serka wiejskiego
Lista alergenów dla placków z serka wiejskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek wiejski
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze placków z serka wiejskiego
Placki z serka wiejskiego to doskonała propozycja na śniadanie na słodko. Stanowią one doskonale źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.