Placki z serem twarogowym

Opublikowano: 26.05.2022 r., 8:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z serem twarogowym podane na białym talerzu z dodatkiem konfitury.
Placki z serem twarogowym
Placki z serem twarogowym to świetny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Placki zawierają dużą ilość białka i podać je można z różnymi dodatkami. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na placuszki.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 20 min
860 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Ser twarogowy tłusty (250 g)
  • Cukier (200 g)
  • Mleko 3,2% (150 ml)
  • Jajko (6 szt.)
  • Olej rzepakowy niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Maliny (300 g)
  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na placki z serem twarogowym krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj twaróg i wymieszaj.

Dodaj cukier, mleko i mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.

Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Nakładaj partiami placuszki i smaż, aż będą złote.

Posiekaj czekoladę mleczną.

Placuszki podawaj z dodatkiem czekolady i malin.

Jak oceniasz przepis na placki z serem twarogowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat placków z serem twarogowym

Placki z serem twarogowym to bardzo dobry pomysł na śniadanie na słodko dla Twojej rodziny. Placki podać można z dodatkiem owoców lub kremu czekoladowego przygotowanego w domu. Placki są bardzo dobrym źródłem białka, zaspokoją więc apetyt na dłużej. Przepis na placki z serem twarogowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, mleko, twaróg tłusty, jajka, maliny, proszek do pieczenia, czekolada gorzka, olej rzepakowy.

Jak zrobić placki z serem twarogowym? Do miski wbij jajka, dodaj twaróg i wymieszaj. Dodaj cukier, mleko i mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Nakładaj partiami placuszki i smaż, aż będą złote. Posiekaj czekoladę mleczną. Placuszki podawaj z dodatkiem czekolady i malin.

Gorzka czekolada to wyrób na bazie kakao, który zawiera go powyżej 70%. Czekolada gorzka jest bardzo dobrym źródłem magnezu, który bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne placuszki są idealne na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Placki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Najlepsze placki przygotujesz z tłustego twarogu wiejskiego.

Alergeny w plackach z serem twarogowym

Lista alergenów dla placków z serem twarogowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placków z serem twarogowym

na 100g gotowej potrawy

Placki z serem twarogowym to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Placki nie zawierają dużej ilości kalorii i świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
245.95
860.83
Białko (g)
7.18
25.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
29.27
102.46
Węglowodany przyswajalne (g)
27.63
96.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.64
5.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
11.40
39.89
Tłuszcze nasycone (g)
3.90
13.66
Tłuszcze nienasycone (g)
7.49
26.23
Cholesterol (mg)
76.72
268.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.23
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
1.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.56
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.63
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.15
4.03
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
86.81
303.84
Potas (mg)
198.19
693.66
Wapń (mg)
73.31
256.60
Fosfor (mg)
127.15
445.02
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.21
81.24
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.71
6.00
Cynk (mg)
0.68
2.39
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.47
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z serem twarogowym 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z serem twarogowym

Koszt składników
54.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Ser twarogowy tłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mleko 3,2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
54.10