Przepis na placki z serem twarogowym krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 250 g
- Ser twarogowy tłusty 250 g
- Cukier 200 g
- Mleko 3,2% 150 ml
- Jajko 6 szt.
- Olej rzepakowy 100 ml niepełne pół szklanki
- Maliny 300 g
- Czekolada gorzka 100 g
- Proszek do pieczenia 10 g 1 płaska łyżka stołowa
Do miski wbij jajka, dodaj twaróg i wymieszaj.
Dodaj cukier, mleko i mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.
Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.
Nakładaj partiami placuszki i smaż, aż będą złote.
Posiekaj czekoladę mleczną.
Placuszki podawaj z dodatkiem czekolady i malin.
-
Placuszki twarogowe
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Placuszki z serka wiejskiego
-
Małdrzyki
-
Placuszki serowe
-
Placki twarogowe fit
-
Placuszki z serkiem waniliowym
-
Placuszki z ricotty
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placki z mąki kokosowej
-
Placuszki z borówkami
-
Placuszki z serka waniliowego
-
Placuszki z twarogiem fit
-
Placuszki z twarogiem i bananem
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Placki twarogowe BLW
-
Placki z serkiem waniliowym
-
Placki z danio
-
Placki twarogowe

(liczba kalorii)
Placki z serem twarogowym - cechy przepisu
Więcej o plackach z serem twarogowym
Placki z serem twarogowym to bardzo dobry pomysł na śniadanie na słodko dla Twojej rodziny. Placki podać można z dodatkiem owoców lub kremu czekoladowego przygotowanego w domu. Placki są bardzo dobrym źródłem białka, zaspokoją więc apetyt na dłużej. Przepis na placki z serem twarogowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, mleko, twaróg tłusty, jajka, maliny, proszek do pieczenia, czekolada gorzka, olej rzepakowy.
Jak zrobić placki z serem twarogowym? Do miski wbij jajka, dodaj twaróg i wymieszaj. Dodaj cukier, mleko i mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Nakładaj partiami placuszki i smaż, aż będą złote. Posiekaj czekoladę mleczną. Placuszki podawaj z dodatkiem czekolady i malin.
Gorzka czekolada to wyrób na bazie kakao, który zawiera go powyżej 70%. Czekolada gorzka jest bardzo dobrym źródłem magnezu, który bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne placuszki są idealne na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Placki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Najlepsze placki przygotujesz z tłustego twarogu wiejskiego.
Wartości odżywcze placków z serem twarogowym
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w plackach z serem twarogowym
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na placki z serem twarogowym
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na placki z serem twarogowym
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w plackach z serem twarogowym
Lista alergenów dla placków z serem twarogowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko