Przepis na placki z serem twarogowym krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Do miski wbij jajka, dodaj twaróg i wymieszaj.

Dodaj cukier, mleko i mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia.

Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Nakładaj partiami placuszki i smaż, aż będą złote.

Posiekaj czekoladę mleczną.

Placuszki podawaj z dodatkiem czekolady i malin.

Placki z serem twarogowym podane na białym talerzu z dodatkiem konfitury.
Placki z serem twarogowym
Koszt przygotowania dania
36.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
860 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Placki z serem twarogowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach z serem twarogowym

Placki z serem twarogowym to bardzo dobry pomysł na śniadanie na słodko dla Twojej rodziny. Placki podać można z dodatkiem owoców lub kremu czekoladowego przygotowanego w domu. Placki są bardzo dobrym źródłem białka, zaspokoją więc apetyt na dłużej. Przepis na placki z serem twarogowym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, mleko, twaróg tłusty, jajka, maliny, proszek do pieczenia, czekolada gorzka, olej rzepakowy.

Jak zrobić placki z serem twarogowym? Do miski wbij jajka, dodaj twaróg i wymieszaj. Dodaj cukier, mleko i mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Nakładaj partiami placuszki i smaż, aż będą złote. Posiekaj czekoladę mleczną. Placuszki podawaj z dodatkiem czekolady i malin.

Gorzka czekolada to wyrób na bazie kakao, który zawiera go powyżej 70%. Czekolada gorzka jest bardzo dobrym źródłem magnezu, który bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszne placuszki są idealne na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Placki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Najlepsze placki przygotujesz z tłustego twarogu wiejskiego.

Wartości odżywcze placków z serem twarogowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
245.95 kcal
860.83 kcal
Białko
7.18 g
25.14 g

Węglowodany w plackach z serem twarogowym

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
29.27 g
102.46 g
Węglowodany przyswajalne
27.63 g
96.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.64 g
5.74 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
11.40 g
39.89 g
Tłuszcze nasycone
3.63 g
12.72 g
Tłuszcze nienasycone
7.76 g
27.17 g
Cholesterol
76.72 mg
268.53 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki z serem twarogowym

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina B6
0.07 mg
0.23 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.49 µg (mcg)
1.71 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.56 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.63 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.15 mg
4.03 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki z serem twarogowym

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
86.81 mg
303.84 mg
Potas
198.19 mg
693.66 mg
Wapń
73.31 mg
256.60 mg
Fosfor
127.15 mg
445.02 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.21 mg
81.24 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.71 mg
6.00 mg
Cynk
0.68 mg
2.39 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.47 mg
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z serem twarogowym 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z serem twarogowym

Lista alergenów dla placków z serem twarogowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placków z serem twarogowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Ser twarogowy tłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mleko 3,2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Koszt składników
54.10
Jak oceniasz przepis na placki z serem twarogowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób