Placki z patisona

Opublikowano: 12.07.2022 r., 7:11 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z patisona na talerzu
Placki z patisona
Placki z patisona to wspaniały sposób na naprawdę smaczne danie, które jest wypełnione po brzegi warzywami. patison w takiej wersji jest chrupiący i aromatyczny.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 20 min
277 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Patison (600 g)
  • Oliwa z oliwek (75 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (45 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, kolendra nasiona mielone, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Przepis na placki z patisona krok po kroku

Patisony umyj i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj go na tarce o grubych oczkach. Podobnie postąp z cebulą.

Do warzywa wbij jajko i dodaj skrobię. Całość dokładnie wymieszaj.

Ciasto przypraw szczyptą soli i pieprzu, 1/3 łyżeczki czosnku, 1/2 łyżeczki kolendry i łyżeczką bazylii.

Na patelni rozgrzej oliwę i uformuj łyżką dość spore placki.

Smaż je do przyrumienienia z obu stron.

Jak oceniasz przepis na placki z patisona
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat placków z patisona

Placki z patisona to wspaniały sposób na naprawdę smaczne danie, które jest wypełnione po brzegi warzywami. Patison w takiej wersji jest chrupiący i aromatyczny.

Przepis na placki z patisona to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad wegetariański. Ta receptura udowadnia, że można przygotować dobre danie bez mięsa. Powstają z niego pyszne placki, obok których ciężko przejść obojętnie. Przyda się do niego dobrej jakości patelnia, jednak dla osób, które oczekują bardziej fit wersji, można je również upiec w piekarniku, przez co są bardziej chrupiące, smaczne, a także bardziej lekkostrawne. To danie, które sprawdzi się równie na lekki obiad, ale także na sycącą kolację. Zawiera sporo błonnika. To naprawdę najlepsze placuszki, a ten prosty przepis pokazuje jak zrobić je, by były dobre dla zdrowia, smaczne, ale także szybkie i naprawdę łatwe. Choć wspaniale odnajdują się jako główny posiłek, to można z nich zrobić również dobry dodatek do mięsnych sosów. Patisony w takiej wersji na pewno skradną twoje serce.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki z patisona, by były smaczne, szybkie i proste, to ten łatwy przepis będzie doskonałym wyborem. Powstają z niego pyszne placki. To najlepsze warzywne placuszki. Smażone na oleju, jednak bardzo zdrowe. Patison wspaniale smakuje podany w smażone formie, zwłaszcza z czosnkowym sosem. To świetna opcja dla każdego, kto kocha wyjątkowe i ciekawe przepisy. Przygotowanie tego dania zajmuje kilka chwil, a efekt jest wspaniały. Robi się je na bazie patisona, warzywa, które nie jest zbyt popularne w Polsce. Jednak warto włączyć je do codziennego menu, gdyż ma naprawdę mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych. To wspaniałe źródło beta-karotenu, silnego antyoksydantu, który nie tylko chroni przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym, ale także zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania z powodu nowotworu. To także wspaniałe źródło potasu, który wspiera zdrowie układu krwionośnego i właściwą pracę mięśni. Dostarcza również wapnia, co jest szczególnie ważne dla osób, które rezygnują z nabiału, a także magnez chroniący układ nerwowy. Ze względu na tak wiele licznych właściwości dobrze jest go włączyć do codziennej diety, a ten przepis stanowi wspaniały na to pomysł na ciekawą kolację.

Alergeny w plackach z patisona

Lista alergenów dla placków z patisona przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placków z patisona

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która sprawdzi się na co dzień. Dobrze połączyć je ze źródłem białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
120.75
277.72
Białko (g)
2.72
6.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
7.12
16.37
Węglowodany przyswajalne (g)
6.00
13.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
2.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
9.42
21.67
Tłuszcze nasycone (g)
1.95
4.50
Tłuszcze nienasycone (g)
7.47
17.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.33
14.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.14
2.62
Cholesterol (mg)
44.00
101.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
25.38
58.37
Witamina B6 (mg)
0.17
0.40
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.24
Witamina C (mg)
12.53
28.81
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.54
Witamina E (mg)
1.38
3.17
Retinol (µg (mcg))
18.92
43.53
Tiamina (mg)
0.05
0.12
Ryboflawina (mg)
0.12
0.27
Niacyna (mg)
0.48
1.11
Foliany (µg (mcg))
24.30
55.88
Beta karoten (µg (mcg))
77.53
178.31

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
25.21
57.98
Potas (mg)
248.88
572.42
Wapń (mg)
22.65
52.08
Fosfor (mg)
59.18
136.12
Magnez (mg)
17.25
39.68
Żelazo (mg)
0.58
1.33
Cynk (mg)
0.40
0.93
Miedź (mg)
0.05
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z patisona 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z patisona

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Patison
600 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 600 g
Oliwa z oliwek
75 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
45 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 45 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
41.00