Placki z patisona
- Patison (600 g)
- Oliwa z oliwek (75 ml)
- Cebula (100 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (45 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na placki z patisona krok po kroku
Patisony umyj i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj go na tarce o grubych oczkach. Podobnie postąp z cebulą.
Do warzywa wbij jajko i dodaj skrobię. Całość dokładnie wymieszaj.
Ciasto przypraw szczyptą soli i pieprzu, 1/3 łyżeczki czosnku, 1/2 łyżeczki kolendry i łyżeczką bazylii.
Na patelni rozgrzej oliwę i uformuj łyżką dość spore placki.
Smaż je do przyrumienienia z obu stron.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Gzik
-
Pierogi z serem
-
Zupa czosnkowa
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pizza margherita
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Obiad bez mięsa
Więcej informacji na temat placków z patisona
Placki z patisona to wspaniały sposób na naprawdę smaczne danie, które jest wypełnione po brzegi warzywami. Patison w takiej wersji jest chrupiący i aromatyczny.
Przepis na placki z patisona to doskonały pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się na obiad wegetariański. Ta receptura udowadnia, że można przygotować dobre danie bez mięsa. Powstają z niego pyszne placki, obok których ciężko przejść obojętnie. Przyda się do niego dobrej jakości patelnia, jednak dla osób, które oczekują bardziej fit wersji, można je również upiec w piekarniku, przez co są bardziej chrupiące, smaczne, a także bardziej lekkostrawne. To danie, które sprawdzi się równie na lekki obiad, ale także na sycącą kolację. Zawiera sporo błonnika. To naprawdę najlepsze placuszki, a ten prosty przepis pokazuje jak zrobić je, by były dobre dla zdrowia, smaczne, ale także szybkie i naprawdę łatwe. Choć wspaniale odnajdują się jako główny posiłek, to można z nich zrobić również dobry dodatek do mięsnych sosów. Patisony w takiej wersji na pewno skradną twoje serce.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki z patisona, by były smaczne, szybkie i proste, to ten łatwy przepis będzie doskonałym wyborem. Powstają z niego pyszne placki. To najlepsze warzywne placuszki. Smażone na oleju, jednak bardzo zdrowe. Patison wspaniale smakuje podany w smażone formie, zwłaszcza z czosnkowym sosem. To świetna opcja dla każdego, kto kocha wyjątkowe i ciekawe przepisy. Przygotowanie tego dania zajmuje kilka chwil, a efekt jest wspaniały. Robi się je na bazie patisona, warzywa, które nie jest zbyt popularne w Polsce. Jednak warto włączyć je do codziennego menu, gdyż ma naprawdę mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych. To wspaniałe źródło beta-karotenu, silnego antyoksydantu, który nie tylko chroni przed wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym, ale także zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania z powodu nowotworu. To także wspaniałe źródło potasu, który wspiera zdrowie układu krwionośnego i właściwą pracę mięśni. Dostarcza również wapnia, co jest szczególnie ważne dla osób, które rezygnują z nabiału, a także magnez chroniący układ nerwowy. Ze względu na tak wiele licznych właściwości dobrze jest go włączyć do codziennej diety, a ten przepis stanowi wspaniały na to pomysł na ciekawą kolację.
Alergeny w plackach z patisona
Lista alergenów dla placków z patisona przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placków z patisona
To zdrowa opcja, która sprawdzi się na co dzień. Dobrze połączyć je ze źródłem białka.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.