Przepis na placki z masłem orzechowym krok po kroku
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista 215 g
- Napój roślinny (mleko) z orzechów nerkowca 350 ml
- Masło z orzechów nerkowca 25 g
- Erytrytol 50 g
Mąkę, pół łyżeczki proszku do pieczenia, napój roślinny, masło orzechowe, szczyptę soli i erytrytol zmiksuj na gładką masę.
Na rozgrzaną patelnię wylewaj po 1-2 łyżki masy i smaż do ścięcia.
Gdy placki się zetną, przekręć je na drugą stronę.
Usmażone placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Często zadawane pytania
-
Naleśniki bez jajek
-
Wegańskie bezy
-
Rachatłukum
-
Sorbet truskawkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Wegańskie naleśniki
-
Tort wegański
-
Lody wegańskie
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciastka
-
Piernik z pomidorów
-
Wegańska czekolada
-
Wegańskie lody
-
Wegańskie pancakes
-
Domowa chałwa
-
Sernik wegański
-
Masło orzechowe Thermomix
-
Wegańskie pączki
-
Wegańskie słodycze

(liczba kalorii)
-
Pasztet z królika
-
Kapusta wigilijna
-
Chlebek bananowy fit
-
Kotlety z soczewicy
-
Dorsz pieczony
-
Bataty z piekarnika
-
Pieczone buraki
-
Ryba z piekarnika
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Dietetyczna kolacja
Placki z masłem orzechowym - cechy przepisu
Więcej o plackach z masłem orzechowym
Wegańskie, dietetyczne placki z masłem orzechowym – bez nabiału i jajek. To prosty przepis z kilku składników na dobre oraz zdrowe śniadanie na słodko. Ten przepis na placki z masłem orzechowym to doskonały pomysł na posiłek, który nada się dla osób na diecie wegańskiej. Składniki są odpowiednie na śniadanie dobre także dla maluszków, gdy rozszerzasz dietę. Placki z masłem orzechowym są pyszne i wartościowe. Podawać możesz je z wieloma dodatkami. Zobacz, jak zrobić placki z masłem orzechowym, które są fit.
Dietetyczne placki z masłem orzechowym to prosty przepis na dobry posiłek na słodko. Przepis na placki z masłem orzechowym nie zawiera nabiału ani jajek. Składniki to mąka pełnoziarnista o typie 2000, erytrytol, napój roślinny, masło orzechowe, sól oraz proszek do pieczenia. Jak zrobisz placki z masłem orzechowym na przykład na śniadanie, idealnie pasują z dżemem, jogurtem, kremem czekoladowym, masłem orzechowym, owocami… Tak naprawdę, dodatki mogą być przeróżne. Dobre są na ciepło i na zimno.
Jeżeli potrzebujesz prostego przepisu na fit placki, które będą dobrym sposobem na śniadania, spróbuj tych dietetycznych placuszków z masłem orzechowym. Nie dość, że są smaczne, to także bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Jak zrobić placki z masłem orzechowym? Na pewno przyda się dobra patelnia. Jest ona kluczowa, by placuszki nie przywierały podczas smażenia. W przepisie na placki z masłem orzechowym nie trzeba używać tłuszczu do smażenia. Jeżeli jednak Twoja patelnia nie jest w najlepszym stanie, do smażenia ich dodaj tłuszcz. Wszystkie składniki na placki z masłem orzechowym zmiksuj mikserem. Zanim zaczniesz wlewać porcje ciasta na patelnię, konieczne jest jej całkowite i dobre rozgrzanie. Gdy ciasto zostanie wylane na patelnię, która jest źle rozgrzana, ryzyko przywierania placków bardzo wzrośnie. Przy przewracaniu na drugą stronę, mogą one się rozpadać. Gdy już patelnia jest bardzo gorąca, nalewaj po jednej lub dwóch łyżkach ciasta na patelnię i smaż je kilka chwil. Jak zauważysz, że placki są ścięte, przekręć je ostrożnie na drugą stronę. Placki można przekręcać także, jak nie zetną się do końca, ale po podważeniu będą one zwarte. Placki najlepiej jest smażyć na średnim ogniu i pod przykryciem. Jeżeli placki będą się smażyć na zbyt dużej mocy palnika, mogą się one spalić. Uważaj na to i pilnuj ich. Usmażone fit placuszki podawaj, jak lubisz.
*Używaj masła orzechowego 100%. Zwróć uwagę, czy masło orzechowe nie jest dodatkowo słodzone cukrem lub nie ma dodatku oleju palmowego i soli.
Wartości odżywcze placków z masłem orzechowym
Energia i białka
(160g)
Węglowodany w plackach z masłem orzechowym
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Składniki mineralne w przepisie na placki z masłem orzechowym
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w plackach z masłem orzechowym
Lista alergenów dla placków z masłem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
- proszek do pieczenia
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- napój roślinny (mleko) z orzechów nerkowca
- Masło z orzechów nerkowca