Placki z masłem orzechowym

Opublikowano: 21.03.2022 r., 8:11 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placuszki z kremem orzechowym
Placki z masłem orzechowym
Wegańskie, dietetyczne placki z masłem orzechowym – bez nabiału i jajek. To prosty przepis z kilku składników na dobre oraz zdrowe śniadanie na słodko.
Przygotowanie 10 min
244 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista (215 g)
  • Napój roślinny (mleko) z orzechów nerkowca (350 ml)
  • Masło z orzechów nerkowca (25 g)
  • Erytrytol (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, mikser, duża miska

Przepis na placki z masłem orzechowym krok po kroku

Mąkę, pół łyżeczki proszku do pieczenia, napój roślinny, masło orzechowe, szczyptę soli i erytrytol zmiksuj na gładką masę.

Na rozgrzaną patelnię wylewaj po 1-2 łyżki masy i smaż do ścięcia.

Gdy placki się zetną, przekręć je na drugą stronę.

Usmażone placuszki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na placki z masłem orzechowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat placków z masłem orzechowym

Wegańskie, dietetyczne placki z masłem orzechowym – bez nabiału i jajek. To prosty przepis z kilku składników na dobre oraz zdrowe śniadanie na słodko. Ten przepis na placki z masłem orzechowym to doskonały pomysł na posiłek, który nada się dla osób na diecie wegańskiej. Składniki są odpowiednie na śniadanie dobre także dla maluszków, gdy rozszerzasz dietę. Placki z masłem orzechowym są pyszne i wartościowe. Podawać możesz je z wieloma dodatkami. Zobacz, jak zrobić placki z masłem orzechowym, które są fit.

Dietetyczne placki z masłem orzechowym to prosty przepis na dobry posiłek na słodko. Przepis na placki z masłem orzechowym nie zawiera nabiału ani jajek. Składniki to mąka pełnoziarnista o typie 2000, erytrytol, napój roślinny, masło orzechowe, sól oraz proszek do pieczenia. Jak zrobisz placki z masłem orzechowym na przykład na śniadanie, idealnie pasują z dżemem, jogurtem, kremem czekoladowym, masłem orzechowym, owocami… Tak naprawdę, dodatki mogą być przeróżne. Dobre są na ciepło i na zimno.

Jeżeli potrzebujesz prostego przepisu na fit placki, które będą dobrym sposobem na śniadania, spróbuj tych dietetycznych placuszków z masłem orzechowym. Nie dość, że są smaczne, to także bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Jak zrobić placki z masłem orzechowym? Na pewno przyda się dobra patelnia. Jest ona kluczowa, by placuszki nie przywierały podczas smażenia. W przepisie na placki z masłem orzechowym nie trzeba używać tłuszczu do smażenia. Jeżeli jednak Twoja patelnia nie jest w najlepszym stanie, do smażenia ich dodaj tłuszcz. Wszystkie składniki na placki z masłem orzechowym zmiksuj mikserem. Zanim zaczniesz wlewać porcje ciasta na patelnię, konieczne jest jej całkowite i dobre rozgrzanie. Gdy ciasto zostanie wylane na patelnię, która jest źle rozgrzana, ryzyko przywierania placków bardzo wzrośnie. Przy przewracaniu na drugą stronę, mogą one się rozpadać. Gdy już patelnia jest bardzo gorąca, nalewaj po jednej lub dwóch łyżkach ciasta na patelnię i smaż je kilka chwil. Jak zauważysz, że placki są ścięte, przekręć je ostrożnie na drugą stronę. Placki można przekręcać także, jak nie zetną się do końca, ale po podważeniu będą one zwarte. Placki najlepiej jest smażyć na średnim ogniu i pod przykryciem. Jeżeli placki będą się smażyć na zbyt dużej mocy palnika, mogą się one spalić. Uważaj na to i pilnuj ich. Usmażone fit placuszki podawaj, jak lubisz.

*Używaj masła orzechowego 100%. Zwróć uwagę, czy masło orzechowe nie jest dodatkowo słodzone cukrem lub nie ma dodatku oleju palmowego i soli.

Alergeny w plackach z masłem orzechowym

Lista alergenów dla placków z masłem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
    • proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • napój roślinny (mleko) z orzechów nerkowca
    • Masło z orzechów nerkowca

Wartości odżywcze placków z masłem orzechowym

na 100g gotowej potrawy

Przepis na placuszki z masłem orzechowym jest całkowicie wegański. Nie ma w nim nabiału. Masło orzechowe jest bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które są ważne w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
152.70
244.31
Białko (g)
5.64
9.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
33.94
54.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.83
6.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
3.70
5.92
Tłuszcze nasycone (g)
1.05
1.68
Tłuszcze nienasycone (g)
2.65
4.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
23.02
36.83
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z masłem orzechowym 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z masłem orzechowym

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
215 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 215 g
Napój roślinny (mleko) z orzechów nerkowca
350 ml
17.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
5.95
Za 350 ml
Masło z orzechów nerkowca
25 g
27.00
Za 380,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 25 g
Erytrytol
50 g
18.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 50 g
Koszt składników
65.00