Placki z marchewki

Opublikowano: 19.12.2022 r., 18:33 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z marchewki w miseczce
Placki z marchewki
Szukasz pomysłu na szybki obiad? Mam dla Ciebie smaczną propozycję na placki z marchewki. Możesz je przygotować dla całej rodziny z ulubionymi dodatkami.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
373 kcal
Kcal w porcji
311 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Marchewka (160 g)
  • Cebula (50 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 1850 (30 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duży talerz

Przepis na placki z marchewki krok po kroku

Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Następnie wbij jajko do miseczki, przełóż startą marchewkę, dodaj mąkę, drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól i pieprz).

Całość dokładnie wymieszaj.

Na rozgrzanym oleju zacznij nakładać jedną łyżką ciasto, formując placuszki.

Smaż z każdej strony około 4-5 minut do momentu, aż placki się zarumienią.

Gotowe placuszki wyłóż na talerz.

Jak oceniasz przepis na placki z marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat placków z marchewek

Placki z marchewki to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Smaczne placki można podawać na ciepło lub na zimno. Wykonanie placków nie zajmuje zbyt wiele czasu. Dodatkowym atutem jest to, że są pyszne, smaczne i zdrowe. Poza tym można je przygotować z ulubionymi dodatkami. Jest to świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych.

Jak zrobić dobre placki z marchewki? Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie wbij jajko do miseczki, przełóż startą marchewkę, dodaj mąkę, drobno pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól i pieprz). Całość dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanym oleju zacznij nakładać jedną łyżką ciasto, formując placuszki. Smaż z każdej strony około 4-5 minut do momentu, aż placki się zarumienią. Gotowe placuszki wyłóż na talerz. Można podawać placki z marchewki z dodatkami np. z sosem czosnkowym lub tzatziki. Będzie to niezwykle pyszne połączenie.

Marchew należy do warzyw korzeniowych i niskokalorycznych. Jedna średnia marchewka po obraniu waży 45 g i zawiera 15 kcal. Charakteryzuje się wysoką zawartością B-karotenu, przez co wykazuje szereg dobroczynnych korzyści. Poza tym jest bogata w błonnik i wiele składników mineralnych. Przez co, wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Dodatkowo zawiera mnóstwo związków, które mają wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego.

Marchewka jest warzywem, które możemy spotkać w różnych barwach np. o kolorystyce pomarańczowej, żółtej lub fioletowej. Swoje zastosowanie kulinarne ma szerokie, z warzywem można przygotować wiele pysznych i zdrowych posiłków. Przepis na placki z marchewki już poznaliście, natomiast można przyrządzić inne smakołyki np. ciasto marchewkowe, dżem, zupę lub zjeść ją z ulubionym dipem w formie przekąski.

Pomysł na placki z marchewki to najlepsze rozwiązanie dla każdego na pyszny i pożywny posiłek. Placki są smaczne zarówno bezpośrednio po przygotowaniu na ciepło, jak i w późniejszym czasie po podgrzaniu.

Alergeny w plackach z marchewkach

Lista alergenów dla Placków z marchewek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850

Wartości odżywcze placków z marchewek

na 100g gotowej potrawy

Usmażone wcześniej placki można ponownie podgrzać w mikrofali lub piekarniku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(311g)
Energia (kcal)
120.23
373.90
Białko (g)
4.45
13.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(311g)
Węglowodany (g)
14.00
43.55
Węglowodany przyswajalne (g)
11.22
34.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.78
8.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(311g)
Tłuszcz (g)
5.33
16.56
Tłuszcze nasycone (g)
1.27
3.95
Tłuszcze nienasycone (g)
4.05
12.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.79
8.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.27
3.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
66.00
205.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(311g)
Witamina B6 (mg)
0.17
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.35
1.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 1850.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.09
3.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.03
77.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(311g)
Sód (mg)
62.02
192.87
Potas (mg)
256.05
796.31
Wapń (mg)
37.27
115.92
Fosfor (mg)
94.40
293.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.50
73.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.90
2.80
Cynk (mg)
0.71
2.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z marchewek 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z marchewek

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
160 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 1850
30 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 30 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
25.50