Placki z mąki kokosowej
- Mąka kokosowa (50 g)
- Banan - 2 średnie sztuki (200 g)
- Ser twarogowy tłusty (100 g)
- Jajko (4 szt.)
- Maliny (300 g)
- Śmietana 12% (120 g)
- Masło klarowane (20 g)
Przepis na placki z mąki kokosowej krok po kroku
Banany obierz ze skórki i umieść w misce.
Dodaj jajka i twaróg.
Rozdrobnij na gładką masę.
Dodaj mąkę kokosową i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i nakładaj ciasto na placki.
Smaż z obu stron przez 2-3 minuty.
Podawaj na dużym talerzu udekorowane śmietaną i malinami.
-
Placek bananowiec
-
Placek z bananami
-
Pancakes bananowe
-
Bananowe pancakes
-
Placuszki bananowe
-
Placki z bananami
-
Racuszki z bananów
-
Placki bananowe dla dzieci
-
Bananowy naleśnik
-
Placuszki bananowe bez jajek
-
Placuszki bananowe fit
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Placki bananowe bez jajek
-
Racuchy z bananem
-
Placki bananowe dla niemowlaka
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Fit placki bananowe
-
Placki bananowe
Więcej informacji na temat placków z mąki kokosowej
Placki z mąki kokosowej to bardzo dobry pomysł na pyszne i szybkie śniadanie dla całej rodziny. Najlepsze placki podawać można z wieloma różnymi dodatkami takimi jak czekolada, świeże owoce lub dżemy domowej roboty. Domowe placki nie zawierają dodatku cukru ani glutenu. Przepis na placki z mąki kokosowej jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka kokosowa, banan, twaróg tłusty, jajka, maliny, śmietana kwaśna, masło klarowane.
Jak zrobić placki z mąki kokosowej? Banany obierz ze skórki i umieść w misce. Dodaj jajka i twaróg. Rozdrobnij na gładką masę. Dodaj mąkę kokosową i wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane i nakładaj ciasto na placki. Smaż z obu stron przez 2-3 minuty. Podawaj na dużym talerzu udekorowane śmietaną i malinami.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie.
Podsumowując prosty przepis na pyszne placuszki sprawdzi się na wiele różnych okazji. Najlepsze placki podawać można dla dzieci i dorosłych. Domowe placki podać można z dodatkiem różnych świeżych lub mrożonych owoców. Placki są łatwe do zrobienia i nie sprawią Ci wielkiej trudności. Placki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Alergeny w plackach z mąki kokosowej
Lista alergenów dla placków z mąki kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Śmietana 12%
- Masło klarowane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placków z mąki kokosowej
Placki z mąki kokosowej to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Placki świetnie sprawdzą się dla osób na diecie nisko węglowodanowej. Placuszki podać można także dla dzieci.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.