Placki z kaszy jaglanej
- Kasza jaglana (180 g)
- Banan (120 g)
- Jajko (2 szt.)
- Olej rzepakowy (15 ml)
Przepis na placki z kaszy jaglanej krok po kroku
Dokładnie opłucz na sicie kaszę jaglaną.
W garnku zagotuj 2,5 szklanki wody (675 ml). Dodaj szczyptę soli i łyżeczkę oleju.
Do gotującej się wody wsyp kaszę. Wymieszaj. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 min, aż wchłonie cały płyn.
Odstaw na 10 minut pod przykryciem.
Następnie wystudź kaszę i przełóż ją do miski.
Wbij do miski jajka i dodaj rozgniecionego banana.
Wszystko razem zblenduj.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką wykładaj porcje ciasta, formując placuszki.
Smaż z obu stron.
-
Placek bananowiec
-
Placek z bananami
-
Pancakes bananowe
-
Bananowe pancakes
-
Placuszki bananowe
-
Placki z bananami
-
Racuszki z bananów
-
Placki bananowe dla dzieci
-
Bananowy naleśnik
-
Placuszki bananowe bez jajek
-
Placuszki bananowe fit
-
Placki bananowe bez jajek
-
Racuchy z bananem
-
Placki bananowe dla niemowlaka
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Fit placki bananowe
-
Placki z mąki kokosowej
-
Placki bananowe
Więcej informacji na temat placków z kaszy jaglanej
Kasza jaglana uznawana jest za jedną z najstarszych kasz. Uzyskuje się ją z prosa, które określane jest ziarnem starożytnym. Na samym początku rosło dziko w Afryce. Z czasem zaczęto ją hodować i stosować w kuchniach Azji, Afryki i Europy. Głównie dlatego, że można ją zebrać już 70 dni po posadzeniu. Kasza jaglana wygląda jak małe, żółte kuleczki. Ma łagodny smak przypominający kukurydzę i jest niezwykle wartościowa pod względem odżywczym. Nic więc dziwnego, że określa się ją mianem „bomby odżywczej”. Te niepozorne ziarenka to skarbnica witamin, błonnika, białka, fosforu czy manganu. 100 g kaszy jaglanej zawiera 378 kcal. W takiej porcji znajdziemy ponad 8 g błonnika, 73 g węglowodanów i aż 11 g białka. Z witamin kasza jaglana zasobna jest w witaminy z gr. B, szczególnie w niacynę i kwas foliowy. Ta pierwsza syntetyzowana jest w organizmie, niestety wiele czynników wpływa na jej niewystarczającą syntezę. Dlatego też istotne jest by dostarczać ją wraz z dietą.
Kasza jaglana polecana jest szczególnie osobom z nadciśnieniem tętniczym, podwyższonym poziomem cholesterolu czy chorobami serca. Błonnik w niej zawarty pomaga obniżyć poziom LDL, jednocześnie zwiększając ilość HDL („dobrego” cholesterolu). Obecność magnezu w kaszy pozytywnie wpływa na pracę serca. Dodatkowo nie posiada glutenu, dlatego to świetny dodatek do dań dla osób chorujących na celiakię.
Placki z ugotowanej kaszy jaglanej przygotowane na słodko z bananem to świetny pomysł na danie dla dzieci. Z trzech składników powstają smaczne i zdrowe placki idealne na obiad czy śniadanie. Jeśli chcesz wykonać przepis na placki z kaszy jaglanej, potrzebny będzie jeszcze banan i jajka. Teraz wystarczy ugotować kaszę i połączyć ją z resztą składników. Aby ugotować szklankę kaszy jaglanej potrzebujesz 2,5 szklanki wody, szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Bardzo ważne jest dokładnie opłukanie kaszy. Przez to traci gorycz i placuszki robią się dobre w smaku. Kaszę gotuj około 15-20 min, aż wchłonie cały płyn. Taką gotową kaszę zostaw jeszcze na 10 minut w garnku, po czym ostudź i przełóż do miski. Teraz już tylko zostało blendowanie z resztą składników i smażenie.
Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić placki z kaszy jaglanej i te pyszne placuszki nie raz pojawią się na Waszym stole.
Alergeny w plackach z kaszy jaglanej
Lista alergenów dla placków z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placków z kaszy jaglanej
Kasza jaglana polecana jest szczególnie osobom z nadciśnieniem tętniczym, podwyższonym poziomem cholesterolu czy chorobami serca. Błonnik w niej zawarty pomaga obniżyć poziom LDL, jednocześnie zwiększając ilość HDL („dobrego” cholesterolu). Obecność magnezu w kaszy pozytywnie wpływa na pracę serca.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.