Przepis na placki z kaszy gryczanej i cukinii krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, miska

Kaszę gryczaną ugotuj w wodzie i ostudź.

Przełóż kaszę do miski, dodaj jajko, mąkę i startą na tarce cukinię.

Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż placuszki na złocisty kolor.

placki z kaszy gryczanej i cukinii
Placki z kaszy gryczanej i cukinii
Koszt przygotowania dania
5.99 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
75 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Placki z kaszy gryczanej i cukinii - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach z kaszy gryczanej i cukinii

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na placki z kaszy gryczanej i cukinii. Nie ma nic prostszego, niż pyszne placuszki z cukinii, które są idealną propozycją na obiad.

Są jeszcze bardziej wilgotne, puszyste i pyszne, niż tradycyjna wersja zawierająca mąkę.

Placki z kaszy gryczanej i cukinii nie dość, że są wegetariańskie, mogą być, także bezglutenowe. Wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną na mąkę ryżową lub z ciecierzycy.

Głównym składnikiem jest kasza gryczana, która dostarcza nam cennych aminokwasów, między innymi lizynę i tryptofan, a także witaminy z grupy B, które są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, magnez, cynk czy jod. Co ważne, należy ona do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co jest szczególnie istotne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Naturalnie kasza gryczana nie zawiera glutenu. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Warto wspomnieć, że kasza gryczana to źródło błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Jeśli chcesz przygotować placki w wersji bezglutenowej, zamień mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu, czyli np. mąka gryczana.

Placki są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a wszystkie niezbędne składniki do ich przygotowania są tanie. Wegetariańskie placki możesz podawać zaraz po upieczeniu na ciepło, ale będą dobre, także na zimno.

Dlatego nie ma problemu, aby zapakować je w plastikowe pudełeczko i zabrać je ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnie.

Placki w ciągu dnia idealnie sprawdzą się jako przekąska lub lunch na przerwie w pracy, lub między lekcjami.

Zapamiętaj przepis na placuszki z cukinii, na pewno pokocha je cała Twoja rodzina.

Dokładnie jak zrobić placki z kaszy gryczanej i cukinii opisuję nieco niżej.

Wartości odżywcze placków z kaszy gryczanej i cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
187.51 kcal
75.00 kcal
Białko
6.92 g
2.77 g

Węglowodany w plackach z kaszy gryczanej i cukinii

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
25.93 g
10.37 g
Węglowodany przyswajalne
23.91 g
9.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.02 g
0.81 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
6.75 g
2.70 g
Tłuszcze nasycone
1.49 g
0.60 g
Tłuszcze nienasycone
5.26 g
2.10 g
Tłuszcze jednonasycone
3.60 g
1.44 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.65 g
0.66 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
59.74 mg
23.89 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki z kaszy gryczanej i cukinii

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6
0.16 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.32 µg (mcg)
0.13 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.24 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.17 mg
0.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
52.52 µg (mcg)
21.01 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki z kaszy gryczanej i cukinii

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
28.93 mg
11.57 mg
Potas
214.42 mg
85.77 mg
Wapń
24.05 mg
9.62 mg
Fosfor
118.72 mg
47.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
49.21 mg
19.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.86 mg
0.74 mg
Cynk
0.91 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.16 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z kaszy gryczanej i cukinii 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z kaszy gryczanej i cukinii

Lista alergenów dla placków z kaszy gryczanej i cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia

Cena przygotowania placków z kaszy gryczanej i cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza gryczana
100 g
1 woreczek
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Cebula dymka
20 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
25.50
Jak oceniasz przepis na placki z kaszy gryczanej i cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób