Placki z kaszy gryczanej i cukinii
- Kasza gryczana - 1 woreczek (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukinia - 1 sztuka (300 g)
- Cebula dymka - 1 sztuka (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanka (125 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na placki z kaszy gryczanej i cukinii krok po kroku
Kaszę gryczaną ugotuj w wodzie i ostudź.
Przełóż kaszę do miski, dodaj jajko, mąkę i startą na tarce cukinię.
Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż placuszki na złocisty kolor.
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placki z cukinii blw
-
Placki z cukinii
Więcej informacji na temat placków z kaszy gryczanej i cukinii
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na placki z kaszy gryczanej i cukinii. Nie ma nic prostszego, niż pyszne placuszki z cukinii, które są idealną propozycją na obiad.
Są jeszcze bardziej wilgotne, puszyste i pyszne, niż tradycyjna wersja zawierająca mąkę.
Placki z kaszy gryczanej i cukinii nie dość, że są wegetariańskie, mogą być, także bezglutenowe. Wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną na mąkę ryżową lub z ciecierzycy.
Głównym składnikiem jest kasza gryczana, która dostarcza nam cennych aminokwasów, między innymi lizynę i tryptofan, a także witaminy z grupy B, które są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania naszego układu nerwowego, wielu składników mineralnych takich jak wapń, fosfor, magnez, cynk czy jod. Co ważne, należy ona do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co jest szczególnie istotne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Naturalnie kasza gryczana nie zawiera glutenu. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Warto wspomnieć, że kasza gryczana to źródło błonnika pokarmowego, który działa w naszych jelitach jak szczotka. Błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.
Jeśli chcesz przygotować placki w wersji bezglutenowej, zamień mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu, czyli np. mąka gryczana.
Placki są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a wszystkie niezbędne składniki do ich przygotowania są tanie. Wegetariańskie placki możesz podawać zaraz po upieczeniu na ciepło, ale będą dobre, także na zimno.
Dlatego nie ma problemu, aby zapakować je w plastikowe pudełeczko i zabrać je ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnie.
Placki w ciągu dnia idealnie sprawdzą się jako przekąska lub lunch na przerwie w pracy, lub między lekcjami.
Zapamiętaj przepis na placuszki z cukinii, na pewno pokocha je cała Twoja rodzina.
Dokładnie jak zrobić placki z kaszy gryczanej i cukinii opisuję nieco niżej.
Alergeny w plackach z kaszy gryczanej i cukinii
Lista alergenów dla placków z kaszy gryczanej i cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
Wartości odżywcze placków z kaszy gryczanej i cukinii
Upieczone placki połóż na ręczniku papierowym, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.