Przepis na placki z dyni wytrawne krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, imbir świeży
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, miska

Dynie obierz ze skórki i wydrąż z pestek.

Dynię zetrzyj wraz z cebulą na tarce o grubych oczkach.

Warzywa zmieszaj z mąką i jajkami.

Do masy dodaj szczyptę soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczkę papryki i szczyptę suszonego imbiru. Całość dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej oliwę. Łyżką nakładaj ciasto, formując małe i dość płaskie placki.

Smaż je z każdej strony, aż będą rumiane.

Placki z dyni wytrawne podane z zielonym sosem.
placki z dyni wytrawne
Koszt przygotowania dania
9.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
433 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
66

Placki z dyni wytrawne - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach z dyni wytrawnych

Placki z dyni wytrawne to doskonała opcja na naprawdę smaczne danie. Do jego przygotowania potrzeba niewielu składników, a głównym jest oczywiście pyszna dynia.

Przepis na wytrawne placki z dyni to doskonały wybór na obiad. To najlepsze źródło witaminy A w roślinnej formie. To smaczne danie ma wspaniały aromat, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Jest proste i tanie. Całość robi się w kilka chwil, a smakuje po prostu obłędnie. Do przygotowania tego dania nie potrzeba zbyt dużo produktów, a każdy z łatwością można spotkać w większym sklepie. Jednym z głównych składników jest dynia, która, choć uprawiana również w Polsce, nie cieszy się zbyt dużą popularnością. To warzywo sezonowe, jednak nawet poza sezonem można znaleźć ją w wersji mrożonej, która równie dobrze sprawdzi się w tej potrawie. Dynia powinna pojawiać się w menu jak najczęściej, ze względu na swoje dobroczynne działanie. Te placuszki umożliwiają to w bardzo łatwy sposób. Są tanie, proste i szybkie. Do ich przygotowania przyda się tylko dobrej jakości patelni, na której będzie można je usmażyć. Placuszki wspaniale smakują z prostym sosem na bazie jogurtu i ziół. Można je również podawać z pysznym pesto. Te placuszki można też upiec, jeśli chce się sięgnąć po danie nieco bardziej lekkostrawne, a tak samo pyszne i odżywcze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wytrawne placki z dyni, by były pyszne i łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Choć placuszki są smażone, to spokojnie sprawdzą się na diecie. Są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Dynia, która jest głównym składnikiem tych placuszków, jest niezwykle wartościowym produktem. To źródło beta-karotenu, który dobrze wpływa na stan skóry i wzrok. Zawiera również sporo magnezu, potasu i wapnia. Najlepiej korzystać z niej w sezonie jesiennym, gdyż wtedy smakuje najlepiej. To wspaniała skarbnica witamin i składników prozdrowotnych. Dodatkowo to warzywo niskokaloryczne, dlatego sprawdzi się również na diecie redukcyjnej. Jest też opcją lekkostrawną.

Wartości odżywcze placków z dyni wytrawnych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(281g)
Energia (kalorie)
154.30 kcal
433.58 kcal
Białko
4.00 g
11.24 g

Węglowodany w plackach z dyni wytrawnych

Na 100g
Na porcję
(281g)
Węglowodany
17.39 g
48.87 g
Węglowodany przyswajalne
16.53 g
46.45 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.86 g
2.41 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(281g)
Tłuszcz
7.89 g
22.17 g
Tłuszcze nasycone
1.66 g
4.67 g
Tłuszcze nienasycone
6.22 g
17.49 g
Tłuszcze jednonasycone
5.21 g
14.64 g
Tłuszcze wielonasycone
1.02 g
2.85 g
Cholesterol
36.05 mg
101.31 mg

Witaminy w przepisie na placki z dyni wytrawne

Na 100g
Na porcję
(281g)
Witamina A
259.47 µg (mcg)
729.11 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.19 mg
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.24 µg (mcg)
Witamina C
5.81 mg
16.32 mg
Witamina D
0.19 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Witamina E
1.06 mg
2.96 mg
Retinol
15.51 µg (mcg)
43.57 µg (mcg)
Tiamina
0.18 mg
0.50 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.56 mg
Niacyna
1.69 mg
4.76 mg
Foliany
47.64 µg (mcg)
133.86 µg (mcg)
Beta karoten
1775.59 µg (mcg)
4989.42 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na placki z dyni wytrawne

Na 100g
Na porcję
(281g)
Sód
15.17 mg
42.63 mg
Potas
238.64 mg
670.57 mg
Wapń
22.19 mg
62.35 mg
Fosfor
64.04 mg
179.94 mg
Magnez
13.32 mg
37.43 mg
Żelazo
1.46 mg
4.10 mg
Cynk
0.47 mg
1.33 mg
Miedź
0.12 mg
0.33 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z dyni wytrawnych 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z dyni wytrawnych

Lista alergenów dla placków z dyni wytrawnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750

Cena przygotowania placków z dyni wytrawnych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
650 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 650 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 750
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
75 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 75 ml
Koszt składników
42.00
Jak oceniasz przepis na placki z dyni wytrawne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób