Placki z dyni piżmowej

Opublikowano: 20.03.2023 r., 11:29 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z dyni piżmowej na niebieskim talerzu
Placki z dyni piżmowej
Te smaczne placki z dyni piżmowej przygotowane na słodko to świetny pomysł na danie nie tylko dla dzieci. Przekonaj się, jak się robi te pyszne placuszki.
Przygotowanie 40 min
Smażenie 20 min
156 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Dynia (320 g)
  • Jogurt naturalny w temperaturze pokojowej (150 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Jajko w temperaturze pokojowej (3 szt.)
  • Cukier waniliowy (32 g)
  • Proszek do pieczenia łyżeczka (5 g)
  • Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duża miska, rózga

Przepis na placki z dyni piżmowej krok po kroku

Dynię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, tak by uzyskać szklankę startej dyni.

W misce wymieszaj jogurt z jajkami. Dodaj dynię i całość, dokładnie wymieszaj.

W drugiej misce wymieszaj mąkę z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia.

Dodawaj po łyżce suchych składników do mokrych, cały czas mieszając.

Odstaw ciasto na 15 minut.

Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj po łyżce ciasta i przekładaj na patelnie, tworząc placuszki.

Smaż z obu stron na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na placki z dyni piżmowej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat placków z dyni piżmowej

Te smaczne placki z dyni piżmowej przygotowane na słodko to świetny pomysł na danie nie tylko dla dzieci. Przekonaj się, jak się robi te pyszne placuszki.

Aby wykonać ten sprawdzony przepis na placki z dyni piżmowej potrzebujesz dyni piżmowej, jogurtu naturalnego, mąkę, jajka, cukier waniliowy, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Najpierw dynię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, tak by uzyskać szklankę startej dyni. W misce wymieszaj jogurt z jajkami. Dodaj dynię i całość, dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodawaj po łyżce suchych składników do mokrych, cały czas mieszając. Odstaw ciasto na 15 minut. Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj po łyżce ciasta i przekładaj na patelnie, tworząc placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Jeśli wiesz już, jak zrobić placki z dyni piżmowej to pewnie zastanawiasz się, z czym można je podać. Choć same w sobie są dobre, to takim najprostszym dodatkiem będzie oczywiście cukier puder.

Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Alergeny w plackach z dyni piżmowej

Lista alergenów dla placków z dyni piżmowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na placki z dyni piżmowej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze placków z dyni piżmowej

na 100g gotowej potrawy

Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
195.50
156.40
Białko (g)
7.43
5.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
28.20
22.56
Węglowodany przyswajalne (g)
28.03
22.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.17
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
6.03
4.83
Tłuszcze nasycone (g)
1.45
1.16
Tłuszcze nienasycone (g)
4.59
3.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.21
2.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.38
1.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
60.77
48.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.06
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.25
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.22
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.16
1.73
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
57.87
46.30
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
53.35
42.68
Potas (mg)
254.60
203.68
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
72.09
57.67
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
139.75
111.80
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.30
15.44
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.23
1.78
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.77
0.62
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.09
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z dyni piżmowej 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z dyni piżmowej

Koszt składników
30.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
320 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 320 g
Jogurt naturalny
150 ml
w temperaturze pokojowej
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
3 szt.
w temperaturze pokojowej
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier waniliowy
32 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 32 g
Proszek do pieczenia
5 g
łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Soda oczyszczona
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
30.60