Placki z dyni piżmowej
- Dynia (320 g)
- Jogurt naturalny - w temperaturze pokojowej (150 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Jajko - w temperaturze pokojowej (3 szt.)
- Cukier waniliowy (32 g)
- Proszek do pieczenia - łyżeczka (5 g)
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
Przepis na placki z dyni piżmowej krok po kroku
Dynię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, tak by uzyskać szklankę startej dyni.
W misce wymieszaj jogurt z jajkami. Dodaj dynię i całość, dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj mąkę z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia.
Dodawaj po łyżce suchych składników do mokrych, cały czas mieszając.
Odstaw ciasto na 15 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj po łyżce ciasta i przekładaj na patelnie, tworząc placuszki.
Smaż z obu stron na złoty kolor.
Więcej informacji na temat placków z dyni piżmowej
Te smaczne placki z dyni piżmowej przygotowane na słodko to świetny pomysł na danie nie tylko dla dzieci. Przekonaj się, jak się robi te pyszne placuszki.
Aby wykonać ten sprawdzony przepis na placki z dyni piżmowej potrzebujesz dyni piżmowej, jogurtu naturalnego, mąkę, jajka, cukier waniliowy, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Najpierw dynię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, tak by uzyskać szklankę startej dyni. W misce wymieszaj jogurt z jajkami. Dodaj dynię i całość, dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodawaj po łyżce suchych składników do mokrych, cały czas mieszając. Odstaw ciasto na 15 minut. Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj po łyżce ciasta i przekładaj na patelnie, tworząc placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor.
Jeśli wiesz już, jak zrobić placki z dyni piżmowej to pewnie zastanawiasz się, z czym można je podać. Choć same w sobie są dobre, to takim najprostszym dodatkiem będzie oczywiście cukier puder.
Dynia to warzywo najbardziej popularne w okresie jesiennym. W tym też czasie kończy się jej proces dojrzewania. To jednoroczna roślina, która obejmuje około 20 różnych gatunków. Występują dynie o różnych kształtach i kolorach, przeznaczone do spożycia lub z funkcją ozdobną. Do tych pierwszych zaliczamy dynię olbrzymią (która może osiągnąć masę do 200 kg), dynię piżmową oraz dynię zwyczajną. Wskazuje się, że dynie ozdobne również można spożywać, ale są one mniejsze i mają niewiele miąższu, który w większości przypadków jest niesmaczny.
Dynia jest warzywem niskokalorycznym, które w 100 g zawiera ok. 30 kcal. Co ważne, w procesie gotowania lub pieczenia nie traci wartości odżywczych, a ma ich sporo. Między innymi aż 340 mg potasu czy 21 mg wapnia. Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Alergeny w plackach z dyni piżmowej
Lista alergenów dla placków z dyni piżmowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na placki z dyni piżmowej nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze placków z dyni piżmowej
Wystarczy spożyć 200 g puree z dyni, by dostarczyć dwukrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.