Placki z dyni na słono
- Dynia - pół małej sztuki (500 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 1,5 szklanki (300 g)
- Jogurt naturalny 2% (400 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Proszek do pieczenia - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Olej rzepakowy (150 ml)
Przepis na placki z dyni na słono krok po kroku
Dynie pokrój na kawałki, umieść na blasze i skrop olejem rzepakowym.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 25 minut.
Wystudź dynię i łyżką oddziel miąższ od skórki.
Umieść miąższ dyni w misce, dodaj jajka i 150 g jogurtu naturalnego i zblenduj.
Dopraw solą i pieprzem, dodaj mąkę owsianą, posiekany koper i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki, aż będą złote.
W miseczce umieść 250 g jogurtu dopraw solą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.
Podawaj placki z sosem czosnkowym.
Więcej informacji na temat placków z dyni na słono
Placki z dyni na słono to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Puszyste szybkie placuszki z dyni sprawdzą się także podane na kolację lub spotkanie ze znajomymi. Przepis na placki z dyni na słono jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia, jajka, mąka owsiana, jogurt naturalny, proszek do pieczenia, koper, sól, pieprz, olej rzepakowy, czosnek.
Jak zrobić placki z dyni na słono? Dynie pokrój na kawałki, umieść na blasze i skrop olejem rzepakowym. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut. Wystudź dynię i łyżką oddziel miąższ od skórki. Umieść miąższ dyni w misce, dodaj jajka i jogurt naturalny i zblenduj. Dopraw solą i pieprzem, dodaj mąkę owsianą, posiekany koper i proszek do pieczenia, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki, aż będą złote. W miseczce umieść jogurt dopraw solą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Podawaj placki z sosem czosnkowym.
Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające. Dynia to warzywo sezonowe uprawiane także w Polsce. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę.
Podsumowując pyszne placki to doskonały dodatek do obiadu. Łatwy przepis możesz przygotować także jako poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Placki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Można je przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 dni. Ciekawym pomysłem na odgrzanie placków jest zapieczenie ich z serem w piekarniku.
Alergeny w plackach z dyni na słono
Lista alergenów dla placków z dyni na słono przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze placków z dyni na słono
Placki z dyni na słono to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Placki zawierają dużą ilość składników mineralnych i witamin. Placki nie zawierają dużej ilości kalorii i są bardzo syte, mogą je spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.