Przepis na placki z dyni na słodko krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
tarka, miska, szpatułka, patelnia

Dynię obierz, usuń nasiona i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do miski.

Do dyni dodaj żółta, mąkę, jogurt, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę cynamonu.

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj partiami do masy.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wyłóż porcję ciasta i smaż po około 3 minuty z każdej strony.

Placki z dyni na słodko podane na białym talerzu z orzechami, w tle słoik z sosem karmelowym i dynia
Placki z dyni na słodko
Koszt przygotowania dania
4.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
393 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
78

Placki z dyni na słodko - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach z dyni na słodko

W kuchniach całego świata znanych jest wiele różnych placków i placuszków, które są inną wersją naleśników. W kuchni polskiej znanych jest również wiele placków i placuszków przygotowywanych z różnego rodzaju ciast, ale także za pomocą różnych rodzajów obróbki termicznej. Proziaki, sodziaki, racuchy, racuchy drożdżowe i wiele innych, to różne placuszki wywodzące się z różnych polskich regionów.

Placki z dyni na słodko to jedne ze słodkich odmian puszystych naleśników. Słodkie placki z dyni są zbliżone do amerykańskich pancake lub polskich racuchów. Racuchy z dyni na słodko wykonane są na jogurcie naturalnym ale możesz wykorzystać także kefir. Placki świetnie sprawdzą się na śniadanie lub na podwieczorek. Z dodatkiem orzechów włoskich lub pekan oraz sosu karmelowego, miodu lub syropu klonowego będą słodkim i pysznym deserem. Fit placki z dyni hokkaido na słodko wykonasz zamieniając mąkę pszenną na mąkę pełnoziarnistą pszenną lub orkiszową oraz zamieniając biały cukier na ksylitol lub erytrytol. Dzięki temu obniżysz indeks glikemiczny potrawy oraz zwiększysz zawartość błonnika. Dynia mimo że jest bardzo zdrowa ponieważ zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, posiada wysoki indeks glikemiczny dlatego powinna być spożywana z umiarem przez osoby będące na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Dlatego placki dyniowe przygotuj wtedy z mąką pełnoziarnistą, która bogata jest w błonnik oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego do ciasta możesz dodać odżywkę białkową, białko, podobnie jak błonnik pomaga obniżyć indeks glikemiczny potrawy. Tak samo działa tłuszcz, z tego powodu warto placuszki podawać z dodatkiem pysznych i zdrowych orzechów. Przepis na placki z dyni na słodko jest łatwy w przygotowaniu. Ciasto możesz przygotować dzień wcześniej, przechować w lodówce do rana i usmażyć na śniadanie wyśmienite i ciepłe placuszki. Dokładnie jak zrobić placki z dyni na słodko dowiesz się z przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Placki z dyni na słodko to oryginalne i wyjątkowe danie, które możesz podać dzieciom ale będzie smakować również dorosłym.

Wartości odżywcze placków z dyni na słodko

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(192g)
Energia (kalorie)
204.95 kcal
393.50 kcal
Białko
5.03 g
9.65 g

Węglowodany w plackach z dyni na słodko

Na 100g
Na porcję
(192g)
Węglowodany
25.67 g
49.29 g
Węglowodany przyswajalne
25.13 g
48.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.54 g
1.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(192g)
Tłuszcz
9.23 g
17.72 g
Tłuszcze nasycone
1.33 g
2.55 g
Tłuszcze nienasycone
7.90 g
15.16 g
Tłuszcze jednonasycone
5.50 g
10.56 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.39 g
4.60 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
63.07 mg
121.09 mg

Witaminy w przepisie na placki z dyni na słodko

Na 100g
Na porcję
(192g)
Witamina A
167.78 µg (mcg)
322.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.18 mg
6.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.52 µg (mcg)
1.00 µg (mcg)
Witamina E
0.18 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
27.30 µg (mcg)
52.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.64 mg
3.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
54.94 µg (mcg)
105.49 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1022.24 µg (mcg)
1962.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki z dyni na słodko

Na 100g
Na porcję
(192g)
Sód
37.67 mg
72.33 mg
Potas
320.29 mg
614.95 mg
Wapń
103.00 mg
197.76 mg
Fosfor
173.88 mg
333.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
12.56 mg
24.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.19 mg
4.21 mg
Cynk
0.61 mg
1.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z dyni na słodko 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z dyni na słodko

Lista alergenów dla placków z dyni na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania placków z dyni na słodko

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
215 g
0,25 małej sztuki
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 215 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
135 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 135 g
Jogurt naturalny
100 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 ml
Cukier
36 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 36 g
Proszek do pieczenia
8 g
1,5 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Olej rzepakowy
48 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.34
Za 48 ml
Koszt składników
30.20
Jak oceniasz przepis na placki z dyni na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób