Przepis na placki z dyni na słodko krok po kroku
- Dynia 215 g 0,25 małej sztuki
- Jajko 2 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 135 g 1 szklanka
- Jogurt naturalny 100 ml
- Cukier 36 g 3 łyżki
- Proszek do pieczenia 8 g 1,5 łyżeczki
- Olej rzepakowy 48 ml 4 łyżki
Dynię obierz, usuń nasiona i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do miski.
Do dyni dodaj żółta, mąkę, jogurt, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę cynamonu.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj partiami do masy.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wyłóż porcję ciasta i smaż po około 3 minuty z każdej strony.
Często zadawane pytania
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Ciasto dyniowe
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Ciasto francuskie na słono
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Ciasteczka orzeszki
-
Frytki z marchewki
-
Sernik dyniowy
-
Muffinki dyniowe
-
Muffinki z jabłkami
-
Paluchy wiedźmy
-
Muffinki z budyniem
-
Ciasteczka na halloween
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Racuchy z dyni
-
Brownie z truskawkami
-
Przekąski na Halloween

(liczba kalorii)
Placki z dyni na słodko - cechy przepisu
Więcej o plackach z dyni na słodko
W kuchniach całego świata znanych jest wiele różnych placków i placuszków, które są inną wersją naleśników. W kuchni polskiej znanych jest również wiele placków i placuszków przygotowywanych z różnego rodzaju ciast, ale także za pomocą różnych rodzajów obróbki termicznej. Proziaki, sodziaki, racuchy, racuchy drożdżowe i wiele innych, to różne placuszki wywodzące się z różnych polskich regionów.
Placki z dyni na słodko to jedne ze słodkich odmian puszystych naleśników. Słodkie placki z dyni są zbliżone do amerykańskich pancake lub polskich racuchów. Racuchy z dyni na słodko wykonane są na jogurcie naturalnym ale możesz wykorzystać także kefir. Placki świetnie sprawdzą się na śniadanie lub na podwieczorek. Z dodatkiem orzechów włoskich lub pekan oraz sosu karmelowego, miodu lub syropu klonowego będą słodkim i pysznym deserem. Fit placki z dyni hokkaido na słodko wykonasz zamieniając mąkę pszenną na mąkę pełnoziarnistą pszenną lub orkiszową oraz zamieniając biały cukier na ksylitol lub erytrytol. Dzięki temu obniżysz indeks glikemiczny potrawy oraz zwiększysz zawartość błonnika. Dynia mimo że jest bardzo zdrowa ponieważ zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, posiada wysoki indeks glikemiczny dlatego powinna być spożywana z umiarem przez osoby będące na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Dlatego placki dyniowe przygotuj wtedy z mąką pełnoziarnistą, która bogata jest w błonnik oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego do ciasta możesz dodać odżywkę białkową, białko, podobnie jak błonnik pomaga obniżyć indeks glikemiczny potrawy. Tak samo działa tłuszcz, z tego powodu warto placuszki podawać z dodatkiem pysznych i zdrowych orzechów. Przepis na placki z dyni na słodko jest łatwy w przygotowaniu. Ciasto możesz przygotować dzień wcześniej, przechować w lodówce do rana i usmażyć na śniadanie wyśmienite i ciepłe placuszki. Dokładnie jak zrobić placki z dyni na słodko dowiesz się z przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Placki z dyni na słodko to oryginalne i wyjątkowe danie, które możesz podać dzieciom ale będzie smakować również dorosłym.
Wartości odżywcze placków z dyni na słodko
Energia i białka
(192g)
Węglowodany w plackach z dyni na słodko
(192g)
Tłuszcze
(192g)
Witaminy w przepisie na placki z dyni na słodko
(192g)
Składniki mineralne w przepisie na placki z dyni na słodko
(192g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w plackach z dyni na słodko
Lista alergenów dla placków z dyni na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny