Placki z dyni na słodko

Opublikowano: 02.11.2021 r., 16:50 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Dynia, placki, orzechy, karmel, talerz
Placki z dyni na słodko
Wypróbuj najlepszy przepis na placki z dyni na słodko. Puszyste placuszki świetnie sprawdzą się na śniadanie lub podwieczorek z dodatkiem orzechów włoskich lub pekan.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
393 kcal
Kcal w porcji
192 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Dynia - 0,25 małej sztuki (215 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (135 g)
  • Jogurt naturalny (100 ml)
  • Cukier - 3 łyżki (36 g)
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki (8 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (48 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
tarka, miska, szpatułka, patelnia

Przepis na placki z dyni na słodko krok po kroku

Dynię obierz, usuń nasiona i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do miski.

Do dyni dodaj żółta, mąkę, jogurt, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę cynamonu.

Białka ubij na sztywną pianę i dodaj partiami do masy.

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wyłóż porcję ciasta i smaż po około 3 minuty z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na placki z dyni na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,2% osób

Więcej informacji na temat placków z dyni na słodko

W kuchniach całego świata znanych jest wiele różnych placków i placuszków, które są inną wersją naleśników. W kuchni polskiej znanych jest również wiele placków i placuszków przygotowywanych z różnego rodzaju ciast, ale także za pomocą różnych rodzajów obróbki termicznej. Proziaki, sodziaki, racuchy, racuchy drożdżowe i wiele innych, to różne placuszki wywodzące się z różnych polskich regionów.

Placki z dyni na słodko to jedne ze słodkich odmian puszystych naleśników. Słodkie placki z dyni są zbliżone do amerykańskich pancake lub polskich racuchów. Racuchy z dyni na słodko wykonane są na jogurcie naturalnym ale możesz wykorzystać także kefir. Placki świetnie sprawdzą się na śniadanie lub na podwieczorek. Z dodatkiem orzechów włoskich lub pekan oraz sosu karmelowego, miodu lub syropu klonowego będą słodkim i pysznym deserem. Fit placki z dyni hokkaido na słodko wykonasz zamieniając mąkę pszenną na mąkę pełnoziarnistą pszenną lub orkiszową oraz zamieniając biały cukier na ksylitol lub erytrytol. Dzięki temu obniżysz indeks glikemiczny potrawy oraz zwiększysz zawartość błonnika. Dynia mimo że jest bardzo zdrowa ponieważ zawiera wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, posiada wysoki indeks glikemiczny dlatego powinna być spożywana z umiarem przez osoby będące na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Dlatego placki dyniowe przygotuj wtedy z mąką pełnoziarnistą, która bogata jest w błonnik oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego do ciasta możesz dodać odżywkę białkową, białko, podobnie jak błonnik pomaga obniżyć indeks glikemiczny potrawy. Tak samo działa tłuszcz, z tego powodu warto placuszki podawać z dodatkiem pysznych i zdrowych orzechów. Przepis na placki z dyni na słodko jest łatwy w przygotowaniu. Ciasto możesz przygotować dzień wcześniej, przechować w lodówce do rana i usmażyć na śniadanie wyśmienite i ciepłe placuszki. Dokładnie jak zrobić placki z dyni na słodko dowiesz się z przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Placki z dyni na słodko to oryginalne i wyjątkowe danie, które możesz podać dzieciom ale będzie smakować również dorosłym.

Alergeny w plackach z dyni na słodko

Lista alergenów dla placków z dyni na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze placków z dyni na słodko

na 100g gotowej potrawy

Placki z dyni na słodko są fajną propozycją na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Zamieniając cukier na ksylitol a mąkę pszenną na pełnoziarnistą lub orkiszową otrzymasz zdrowszy posiłek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(192g)
Energia (kcal)
204.95
393.50
Białko (g)
5.03
9.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(192g)
Węglowodany (g)
25.67
49.29
Węglowodany przyswajalne (g)
25.13
48.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
1.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(192g)
Tłuszcz (g)
9.23
17.72
Tłuszcze nasycone (g)
1.33
2.55
Tłuszcze nienasycone (g)
7.90
15.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.50
10.56
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.39
4.60
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
63.07
121.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(192g)
Witamina A (µg (mcg))
167.78
322.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.18
6.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.52
1.00
Witamina E (mg)
0.18
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.30
52.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.64
3.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
54.94
105.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1022.24
1962.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(192g)
Sód (mg)
37.67
72.33
Potas (mg)
320.29
614.95
Wapń (mg)
103.00
197.76
Fosfor (mg)
173.88
333.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.56
24.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.19
4.21
Cynk (mg)
0.61
1.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z dyni na słodko 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z dyni na słodko

Koszt składników
30.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
215 g
0,25 małej sztuki
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 215 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
135 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 135 g
Jogurt naturalny
100 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 ml
Cukier
36 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 36 g
Proszek do pieczenia
8 g
1,5 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Olej rzepakowy
48 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.34
Za 48 ml
Koszt składników
30.20