Placki z dyni jak ziemniaczane

Opublikowano: 26.10.2022 r., 14:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z dyni jak ziemniaczane podane na talerzyku. Obok placków stoi miseczka z sosem.
Placki z dyni jak ziemniaczane
Placki z dyni jak ziemniaczane to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Placki są bardzo chrupiące i podawać je można z dodatkiem kwaśnej śmietany. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 20 min
338 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Dynia (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (20 g)
  • Śmietana 12% (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska

Przepis na placki z dyni jak ziemniaczane krok po kroku

Dynie obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.

Zetrzyj dynię na tarce i umieść w misce.

Dodaj jajka, mąkę pszenną oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę.

Dodaj do reszty składników.

Dopraw masę solą i pieprzem.

Wymieszaj do połączenia składników.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki po 2-3 minuty na każdą ze stron.

Placuszki podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki oraz kwaśnej śmietany.

Jak oceniasz przepis na placki z dyni jak ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat placków z dyni jak ziemniaczanych

Placki z dyni jak ziemniaczane to bardzo dobry pomysł na dodatek do obiadu lub pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Placki z tartej dyni są chrupiące i świetnie sprawdzą się podane z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu z dodatkiem mięsa. Przepis na placki z dyni jak ziemniaczane jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia, mąka pszenna, jajka, czosnek, cebula, sól, pieprz, olej rzepakowy, natka pietruszki, śmietana kwaśna.

Jak zrobić placki z dyni jak ziemniaczane? Dynie obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Zetrzyj dynię na tarce i umieść w misce. Dodaj jajka, mąkę pszenną oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Dodaj do reszty składników. Dopraw masę solą i pieprzem. Wymieszaj do połączenia składników. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki po 2-3 minuty na każdą ze stron. Placuszki podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki oraz kwaśnej śmietany.

Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w Polsce. Sezon na dynie trwa od września do końca października. Wtedy warzywo można kupić świeże w markecie lub od rolnika. Dynia jest warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę.

Podsumowując pyszne placki smażone na oleju to idealne danie na obiad dla całej rodziny. Placki można podawać samodzielnie lub z dodatkiem gulaszu warzywnego. Smaczne placki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Najlepiej jednak smakują placki od razu po usmażeniu, gdyż są najbardziej chrupiące. Placki z dyni można przygotować także w wersji na słodko.

Alergeny w plackach z dyni jak ziemniaczanych

Lista alergenów dla placków z dyni jak ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze placków z dyni jak ziemniaczanych

na 100g gotowej potrawy

Placki z dyni jak ziemniaczane to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Dynia zawiera mniejszą ilość skrobi niż ziemniaki. Placki dyniowe można przygotować z dodatkiem mąki orkiszowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
135.22
338.06
Białko (g)
4.87
12.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
14.94
37.35
Węglowodany przyswajalne (g)
14.49
36.22
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
1.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
6.47
16.17
Tłuszcze nasycone (g)
1.81
4.52
Tłuszcze nienasycone (g)
4.66
11.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.32
8.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.34
3.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
60.35
150.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
238.90
597.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.43
18.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.74
81.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.25
3.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.51
101.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1537.86
3844.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
31.81
79.53
Potas (mg)
240.65
601.63
Wapń (mg)
38.84
97.09
Fosfor (mg)
78.54
196.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.06
40.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.56
3.89
Cynk (mg)
0.58
1.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z dyni jak ziemniaczanych 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z dyni jak ziemniaczanych

Koszt składników
33.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
500 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Koszt składników
33.20