Placki z dyni jak ziemniaczane
- Dynia (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 (150 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Śmietana 12% (100 g)
Przepis na placki z dyni jak ziemniaczane krok po kroku
Dynie obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.
Zetrzyj dynię na tarce i umieść w misce.
Dodaj jajka, mąkę pszenną oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę.
Dodaj do reszty składników.
Dopraw masę solą i pieprzem.
Wymieszaj do połączenia składników.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki po 2-3 minuty na każdą ze stron.
Placuszki podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki oraz kwaśnej śmietany.
Więcej informacji na temat placków z dyni jak ziemniaczanych
Placki z dyni jak ziemniaczane to bardzo dobry pomysł na dodatek do obiadu lub pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Placki z tartej dyni są chrupiące i świetnie sprawdzą się podane z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosu z dodatkiem mięsa. Przepis na placki z dyni jak ziemniaczane jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia, mąka pszenna, jajka, czosnek, cebula, sól, pieprz, olej rzepakowy, natka pietruszki, śmietana kwaśna.
Jak zrobić placki z dyni jak ziemniaczane? Dynie obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Zetrzyj dynię na tarce i umieść w misce. Dodaj jajka, mąkę pszenną oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Dodaj do reszty składników. Dopraw masę solą i pieprzem. Wymieszaj do połączenia składników. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż partiami placki po 2-3 minuty na każdą ze stron. Placuszki podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki oraz kwaśnej śmietany.
Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w Polsce. Sezon na dynie trwa od września do końca października. Wtedy warzywo można kupić świeże w markecie lub od rolnika. Dynia jest warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu, a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę.
Podsumowując pyszne placki smażone na oleju to idealne danie na obiad dla całej rodziny. Placki można podawać samodzielnie lub z dodatkiem gulaszu warzywnego. Smaczne placki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Najlepiej jednak smakują placki od razu po usmażeniu, gdyż są najbardziej chrupiące. Placki z dyni można przygotować także w wersji na słodko.
Alergeny w plackach z dyni jak ziemniaczanych
Lista alergenów dla placków z dyni jak ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze placków z dyni jak ziemniaczanych
Placki z dyni jak ziemniaczane to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Dynia zawiera mniejszą ilość skrobi niż ziemniaki. Placki dyniowe można przygotować z dodatkiem mąki orkiszowej.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.