Placki z cukinii z piekarnika
- Cukinia - 1 sztuka (250 g)
- Ziemniaki późne - 2 średnie sztuki (200 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Ser gouda (50 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na placki z cukinii z piekarnika krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Marchew, ziemniaki i cukinię umyj, obierz i zatrzyj na tarce o dużych oczkach.
Warzywa posól i odstaw na 15 minut, po tym czasie wyciśnij warzywa i wylej wodę.
Cebulę pokrój w kostkę i dodaj do warzyw.
Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki i dodaj do warzyw. Wbij do nich również 2 jajka i przypraw solą i pieprzem.
Warzywa wymieszaj.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj placuszki z uzyskanego ciasta i piecz aż będą rumiane (około 10-15 minut, w zależności od grubości placków).
Możesz podawać je na ciepło z sosem lub ze śmietaną.
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placki z cukinii blw
-
Placuszki z cukinii bez jajka
-
Placki z cukinii
Więcej informacji na temat placków z cukinii z piekarnika
Fit placki z cukinii z piekarnika to idealna propozycja na przekąskę dla dzieci i dorosłych. Świetnie smakują na ciepło oraz na zimno, dlatego możesz zabrać je dosłownie wszędzie. Zostajesz dłużej w pracy i nie masz pomysłu co mógłbyś w niej zjeść? Przygotuj wcześniej kotlety z cukinii, marchewki i ziemniaków. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie sosów w różnych smakach (np. pomidorowym, czosnkowym), ponieważ nadadzą one charakter placuszkom. Dodatkowo do obiadu przygotuj sos pomidorowy z kurczakiem, wzbogaci on potrawę w pełnowartościowe i łatwoprzyswajalne białko oraz poprawi smakowitość potrawy. Pewnie zastanawiasz się ile piec placki z cukinii w piekarniku? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ponieważ wszystko zależy od wielkości i grubości placków. Im będą one mniejsze i cieńsze tym czas pieczenia będzie krótszy, natomiast im grubsze i większe będą tym więcej czasu muszą się piec w piekarniku. Przepis jest łatwy w wykonaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Produkty spożywcze, które musisz przygotować to cukinia, ziemniaki, marchew, cebula, ser żółty, jaja oraz przyprawy (możesz użyć ich wedle uznania, jednak do przepisu polecam sól oraz pieprz). Jest to przepis uniwersalny, ponieważ dodatków, jakie możesz przygotować do nich jest bardzo dużo. Dzięki temu możesz w bardzo prosty sposób urozmaicić swoją zwyczajową dietę. Placki z kabaczka, jakim jest cukinia, pieczone są bez mąki. Placki te przygotujemy z jajkiem oraz z serem. Jajko zwiąże masę warzywną przed pieczeniem, natomiast ser podczas pieczenia roztopi się dodatkowo wiążąc placki podczas pieczenia. Po włożeniu uformowanych placków do piekarnika należy pilnować, aby nie przypaliły się. Obecność sporej ilości warzyw dostarczy do naszego organizmu wielu cennych składników pokarmowych, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie.
Podsumowując placki z cukinii z piekarnika to dobry pomysł na obiad, przekąskę lub posiłek do pracy. Jest to przepis uniwersalny, ponieważ mnogość dodatków jakie możemy przygotować pozwala na częste wykorzystanie go w swojej diecie.
Alergeny w plackach z cukinii z piekarnika
Lista alergenów dla placków z cukinii z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placków z cukinii z piekarnika
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.