Placki z cukinii i marchewki
- Cukinia - 1 średnia sztuka (500 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (130 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mąka orkiszowa (300 g)
- Jogurt grecki pełnotłusty (300 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
Przepis na placki z cukinii i marchewki krok po kroku
Warzywa umyj dokładnie.
Cukinie zetrzyj na tarce.
Obierz marchew i także zetrzyj.
Cebulę oczyść z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
W misce umieść warzywa, dodaj jajka, mąkę.
Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami nakładaj łyżką ciasto na placki.
Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony.
Jogurt grecki dopraw solą i pieprzem.
Podawaj placki na talerzu udekorowane jogurtem.
-
Placek z cukinią
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placki z cukinii blw
-
Placuszki z cukinii bez jajka
-
Placki z cukinii
Więcej informacji na temat placków z cukinii i marchewki
Wegetariańskie placki z cukinii i marchewki to dobry pomysł na smaczne danie na obiad lub przekąskę. Jarskie danie można podać na ciepło lub na zimno, najlepiej z dodatkiem sosu jogurtowego. Przepis na placki z cukinii i marchewki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, cebula, marchewka, jajko, mąka orkiszowa, sól, pieprz, jogurt grecki, olej rzepakowy.
Jak zrobić placki z cukinii i marchewki? Warzywa umyj dokładnie. Cukinie zetrzyj na tarce. Obierz marchew i także zetrzyj. Cebulę oczyść z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. W misce umieść warzywa, dodaj jajka, mąkę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami nakładaj łyżką ciasto na placki. Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony. Jogurt grecki dopraw solą i pieprzem. Podawaj placki na talerzu udekorowane jogurtem.
Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Są też przeciwwskazania do spożywania cukinii. Osoby, które mają problemy z nerkami, układem pokarmowym nie powinny spożywać cukinii. Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pyszne placki w wersji fit to bardzo dobry pomysł na posiłek. Placki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Dodatek jogurtu lub kwaśnej śmietany wzbogaci smak dania. Pyszne placki najlepiej spożyć tego samego dnia. Przechowywane w lodówce placki tracą swoją konsystencję.
Alergeny w plackach z cukinii i marchewki
Lista alergenów dla placków z cukinii i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- mąka orkiszowa
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
Wartości odżywcze placków z cukinii i marchewki
Placki z cukinii i marchewki to danie zawierające duża ilość błonnika pokarmowego. Jarskie dania powinny być spożywane przez nas przynajmniej dwa razy w tygodniu na zastępstwo mięsa. Placki są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.