Placki z cukinii fit
- Cukinia - 1 duża sztuka (350 g)
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista - 3 łyżki (30 g)
- Jajko (2 szt.)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na placki z cukinii fit krok po kroku
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem ze skórką.
Cukinię wymieszaj z mąką, jajkiem, przyprawami i oliwą.
Smaż na patelni beztłuszczowej do zarumienienia z obu stron.
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placki z cukinii blw
-
Placuszki z cukinii bez jajka
-
Placki z cukinii
Więcej informacji na temat placków z cukinii fit
Placki z cukinii fit to świetna, mniej kaloryczna, bardziej odżywcza i urozmaicona wersja tradycyjnych dla domowej polskiej kuchni smażonych placków ziemniaczanych. Idealne na obiad lub lekką kolację. Są niezwykle smaczne, pożywne i sycące, dlatego z pewnością posmakują każdemu. Co więcej, z dużym prawdopodobieństwem, po ich zjedzeniu uczucie przyjemnej sytości będzie utrzymywało się przez długi czas, co może zmniejszyć ochotę na podjadanie między posiłkami. Placuszki same w sobie są niskokaloryczne, jest to więc idealne danie dla osób odchudzających się, borykających się z problemem nadwagi, czy otyłości. To również świetny pomysł na obiad lub kolację dla dzieci, które mogą czynnie uczestniczyć w ich przygotowywaniu.
Przepis na placki z cukinii fit jest bardzo prosty, szybki i niewymagający profesjonalnego sprzętu ani zdolności kulinarnych. Z pewnością sobie z nim poradzisz. Co będzie potrzebne, aby przygotować zdrowe kotlety z cukinii fit? Oczywiście głównym i obowiązkowym składnikiem jest świeża cukinia, dodatkowo potrzebne będą mąka, jajka, przyprawy oraz dobrej jakości oliwa z oliwek extra virgin. Najlepszym wyborem będzie mąka razowa lub pełnoziarnista, która jest zdecydowanie zdrowsza i bogatsza w witaminy i składniki mineralne, w porównaniu do “zwykłej, białej mąki”. Dodatkowo, placki z cukinii można przygotować także z kabaczka, z dodatkiem gotowanego mięsa kurczaka lub papryki, a także tartej marchewki.
Jak przygotować dietetyczne placki z cukinii? Cukinię wystarczy umyć zetrzeć na tarce o grubych oczkach, razem ze skórką, wymieszać z mąką, jajkiem, przyprawami i oliwą. Placuszki można smażyć na patelni z funkcją beztłuszczowego smażenia lub przygotować placki pieczone z piekarnika. W obu wersjach wyjdą przepyszne. Bardzo ważne jest, aby obróbka termiczna uwzględniała najmniejszą możliwą ilość dodanego oleju, ponieważ, znacząco zwiększa on kaloryczność całego posiłku.
Placki z cukinii fit świetnie smakują z sosem jogurtowo-ziołowym lub jogurtowo-czosnkowym.
Alergeny w plackach z cukinii fit
Lista alergenów dla placków z cukinii fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placków z cukinii fit
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.