Placki z cukinii blw
- Cukinia - 1 mała sztuka (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Koperek ogrodowy świeży (10 g)
Przepis na placki z cukinii blw krok po kroku
Cukinię umyj, zetrzyj na tarcie o grubych oczkach, przełóż na sito i odstaw na około 15 minut. W tym czasie cukinia puści sok.
Następnie cukinię odciśnij z nadmiaru soku i przełóż do miski.
Do cukinii dodaj mąkę oraz posiekany koper i wybij jajko.
Składniki dokładnie wymieszaj, aby uzyskać dość gęste ciasto.
Na dobrze rozgrzanej patelni smaż partie ciasta uformowane w małe placki. Placki z cukinii smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Gotowe placki z cukinii podawaj dzieciom po przestudzeniu.
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placuszki z cukinii bez jajka
-
Placki z cukinii
Więcej informacji na temat placków z cukinii blw
Placki z cukinii blw to doskonały pomysł na włączenie do diety dzieci warzyw. Domowe placki z cukinii można podać dzieciom, które rozszerzają dietę i potrafią same rozdrabniać pokarmy. Prosty przepis na placki z cukinii blw nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania placków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukinia, jajko, mąka pszenna oraz koper.
A jak zrobić placki z cukinii blw? Cukinię umyj, zetrzyj na tarcie o grubych oczkach, przełóż na sito i odstaw na około 15 minut. W tym czasie cukinia puści sok. Następnie cukinię odciśnij z nadmiaru soku i przełóż do miski. Do cukinii dodaj mąkę oraz posiekany koper i wybij jajko. Składniki dokładnie wymieszaj, aby uzyskać dość gęste ciasto. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż partie ciasta uformowane w małe placki. Placki z cukinii smaż z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe placki z cukinii podawaj dzieciom po przestudzeniu.
Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada również wysoką wartość dietetyczna. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez. Bardzo ważną informacją dla rodziców rozszerzających dietę swoich dzieci jest fakt, że cukinie możemy podać jako pierwsze z warzyw podczas rozszerzania diety. Warto wtedy cukinie ugotować w wodzie lub na parze oraz zmiksować na gładki mus. Podczas rozszerzania diety cukinia będzie stanowiła również doskonały dodatek do innych warzyw, które możemy włączyć do diety dziecka.
Podsumowując najlepsze placki z cukinii blw są bardzo łatwe w przygotowaniu. Smaczne placki z cukinii świetnie sprawdzą się jako posiłek w diecie dzieci. Produkty niezbędne do przygotowania placków dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w plackach z cukinii blw
Lista alergenów dla placków z cukinii blw przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze placków z cukinii blw
Placki z cukinii blw to doskonała propozycja na pyszny posiłek dla dzieci, aby rozszerzyć ich dietę. Cukinia jest bardzo wartościowym warzywem, dlatego warto włączyć ją do diety.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.