Placki z cukini na słodko

Opublikowano: 26.01.2022 r., 22:46 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
placki z cukini na słodko
Placki z cukini na słodko
Placki z cukinii na słodko to świetna propozycja obiadowa, podawaj je z Twoimi ulubionymi dodatkami. Poznaj mój przepis i przekonaj się, jakie są pyszne w smaku.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
70 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 18 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 szklanka (250 g)
  • Cukinia 1 sztuka (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Jogurt naturalny 1 opakowanie (200 ml)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na placki z cukini na słodko krok po kroku

Cukinię zetrzyj na tarce, odciśnij nadmiar wody.

Wbij jajka, wsyp mąkę i resztę suchych składników.

Dopraw do smaku, dodaj jogurt i wymieszaj.

Usmaż placuszki na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.

Podawaj z czekoladą lub dżemem.

Jak oceniasz przepis na placki z cukini na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat placków z cukini na słodko

Pyszne placki z cukinii na słodko to idealna propozycja na słodki obiad dla dzieci, ale nie tylko. Placki z cukinii z Twoimi ulubionymi dodatkami polubi, także każdy dorosły. Możesz przygotować je na kolację lub obiad.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: mąka, cukinia, jajka, jogurt naturalny oraz olej rzepakowy. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić placki z cukinii na słodko?

Cukinię zetrzyj na tarce i odciśnij nadmiar wody, dodaj jajka i mąkę, dokładnie wymieszaj ciasto i dodaj jogurt naturalny. Dopraw do smaku i połącz składniki. Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż placuszki na złocisty kolor.

Za około 7 minut najlepsze placuszki z cukinii gotowe do podania.

Gotowe danie możesz podawać z dżemem, konfiturą lub czekoladą. Jeśli masz możliwość, dodaj świeże owoce. Możesz też skorzystać z owoców mrożonych. Pamiętaj tylko o ich prawidłowym odmrażaniu. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i włóż ją do lodówki lub wsyp mrożone owoce do gotującej się wody. Nie powinno się jednak rozmrażać owoców w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin. Nie ma znaczenia, jakich owoców użyjesz, wszystkie będą dobre i smaczne.

Możesz przygotować z nich gorący, owocowy mus.

Skoro już poznałeś mój przepis na placki z cukinii na słodko, koniecznie przygotuj je w swoim domu.

Alergeny w plackach z cukini na słodko

Lista alergenów dla placków z cukini na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze placków z cukini na słodko

na 100g gotowej potrawy

Placki z cukinii możesz podawać na słodko lub w wersji wytrawnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
140.30
70.15
Białko (g)
4.75
2.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
20.81
10.40
Węglowodany przyswajalne (g)
19.96
9.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.85
0.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
4.09
2.04
Tłuszcze nasycone (g)
0.81
0.40
Tłuszcze nienasycone (g)
3.28
1.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.22
1.11
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.07
0.53
Cholesterol (mg)
37.91
18.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
21.10
10.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.38
4.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.21
Witamina E (mg)
0.17
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
16.51
8.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.79
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
60.61
30.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
55.05
27.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
32.59
16.29
Potas (mg)
204.52
102.26
Wapń (mg)
52.72
26.36
Fosfor (mg)
85.72
42.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.62
8.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.04
1.02
Cynk (mg)
0.60
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z cukini na słodko 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z cukini na słodko

Koszt składników
22.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukinia
500 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Jogurt naturalny
200 ml
1 opakowanie
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
22.90