Placki z cukini na słodko
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
- Cukinia - 1 sztuka (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Jogurt naturalny - 1 opakowanie (200 ml)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na placki z cukini na słodko krok po kroku
Cukinię zetrzyj na tarce, odciśnij nadmiar wody.
Wbij jajka, wsyp mąkę i resztę suchych składników.
Dopraw do smaku, dodaj jogurt i wymieszaj.
Usmaż placuszki na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
Podawaj z czekoladą lub dżemem.
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placki z cukinii blw
-
Placki z cukinii
Więcej informacji na temat placków z cukini na słodko
Pyszne placki z cukinii na słodko to idealna propozycja na słodki obiad dla dzieci, ale nie tylko. Placki z cukinii z Twoimi ulubionymi dodatkami polubi, także każdy dorosły. Możesz przygotować je na kolację lub obiad.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: mąka, cukinia, jajka, jogurt naturalny oraz olej rzepakowy. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osoba cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Zatem, jak zrobić placki z cukinii na słodko?
Cukinię zetrzyj na tarce i odciśnij nadmiar wody, dodaj jajka i mąkę, dokładnie wymieszaj ciasto i dodaj jogurt naturalny. Dopraw do smaku i połącz składniki. Olej rzepakowy rozgrzej na patelni i usmaż placuszki na złocisty kolor.
Za około 7 minut najlepsze placuszki z cukinii gotowe do podania.
Gotowe danie możesz podawać z dżemem, konfiturą lub czekoladą. Jeśli masz możliwość, dodaj świeże owoce. Możesz też skorzystać z owoców mrożonych. Pamiętaj tylko o ich prawidłowym odmrażaniu. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i włóż ją do lodówki lub wsyp mrożone owoce do gotującej się wody. Nie powinno się jednak rozmrażać owoców w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin. Nie ma znaczenia, jakich owoców użyjesz, wszystkie będą dobre i smaczne.
Możesz przygotować z nich gorący, owocowy mus.
Skoro już poznałeś mój przepis na placki z cukinii na słodko, koniecznie przygotuj je w swoim domu.
Alergeny w plackach z cukini na słodko
Lista alergenów dla placków z cukini na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze placków z cukini na słodko
Placki z cukinii możesz podawać na słodko lub w wersji wytrawnej.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.