Placki z ciecierzycy
- Ciecierzyca konserwowa (500 g)
- Jajko (4 szt.)
- Marchewka - 2 małe sztuki (230 g)
- Jogurt naturalny 2% (400 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 2 pęczki (40 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
Przepis na placki z ciecierzycy krok po kroku
Ciecierzycę odsącz z zalewy, umieść w malakserze, dodaj do niej jajka, czosnek i rozdrobnij.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce.
Masę z ciecierzycy przełóż do miski, dodaj marchew, mąkę ziemniaczaną, paprykę ostrą oraz sól i pieprz, wymieszaj do połączenia składników.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i łyżką nakładaj ciasto na placki.
Smaż około 2-3 minuty z jednej strony.
Do miseczki dodaj jogurt i posiekany koper, dopraw solą i wymieszaj.
Placki podawaj z sosem.
Więcej informacji na temat placków z ciecierzycy
Placki z ciecierzycy to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Placki możesz podać też jako przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Placki najlepiej komponują się podane z sosem na bazie jogurtu naturalnego. Przepis na placki z ciecierzycy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca z puszki, jajko, czosnek, marchew, mąka ziemniaczana, papryka ostra, jogurt naturalny, koper, olej rzepakowy, sól, pieprz.
Jak zrobić placki z ciecierzycy? Ciecierzycę odsącz z zalewy, umieść w malakserze, dodaj do niej jajka, czosnek i rozdrobnij. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Masę z ciecierzycy przełóż do miski, dodaj marchew, mąkę ziemniaczaną, paprykę ostrą oraz sól i pieprz, wymieszaj do połączenia składników. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i łyżką nakładaj ciasto na placki. Smaż około 2-3 minuty z jednej strony. Do miseczki dodaj jogurt i posiekany koper, dopraw solą i wymieszaj. Placki podawaj z sosem.
Marchew to warzywo korzeniowe pochodzące z tej samej rodziny co pietruszka. Marchew jest bardzo popularna w kuchni na całym świecie. Spożywać ją można na surowo oraz po poddaniu obróbce termicznej. Beta-karoten obecny w marchwi jest lepiej przyswajalny po dodaniu odrobiny tłuszczu do warzywa. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta-karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Ciecierzyca będąca warzywem strączkowym jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego, które nie jest białkiem pełnowartościowym. Aby wchłaniało się bardziej efektywnie, należy do niego dodać produkty skrobiowe. Mąka z ciecierzycy, którą można przygotować z ziaren cieciorki, jest bardzo dobrym zamiennikiem mąki pszennej.
Podsumowując pyszne placki z ciecierzycy to bardzo dobra propozycja na obiad. Placki są dobre do podania od razu po usmażeniu. Można je podawać z różnymi sosami warzywnymi lub mięsnymi, jeśli nie jesteś na diecie wegetariańskiej.
Alergeny w plackach z ciecierzycy
Lista alergenów dla placków z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze placków z ciecierzycy
Placki z ciecierzycy to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Placuszki są bogate w białko roślinne, które powinno występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Placuszki nie zawierają glutenu.
Energia i białka
(245g)
Węglowodany
(245g)
Tłuszcze
(245g)
Witaminy
(245g)
Składniki mineralne
(245g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.