Placki z ciecierzycy

Opublikowano: 13.01.2022 r., 9:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z ciecierzycy podane na niebieskim talerzu.
Placki z ciecierzycy
Placki z ciecierzycy to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Placuszki bez dodatku glutenu są dobrą alternatywą dla chorych na celiakię. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
513 kcal
Kcal w porcji
245 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ciecierzyca konserwowa (500 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Marchewka 2 małe sztuki (230 g)
  • Jogurt naturalny 2% (400 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 2 pęczki (40 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (100 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska, malakser

Przepis na placki z ciecierzycy krok po kroku

Ciecierzycę odsącz z zalewy, umieść w malakserze, dodaj do niej jajka, czosnek i rozdrobnij.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce.

Masę z ciecierzycy przełóż do miski, dodaj marchew, mąkę ziemniaczaną, paprykę ostrą oraz sól i pieprz, wymieszaj do połączenia składników.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i łyżką nakładaj ciasto na placki.

Smaż około 2-3 minuty z jednej strony.

Do miseczki dodaj jogurt i posiekany koper, dopraw solą i wymieszaj.

Placki podawaj z sosem.

Jak oceniasz przepis na placki z ciecierzycy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,7% osób

Więcej informacji na temat placków z ciecierzycy

Placki z ciecierzycy to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Placki możesz podać też jako przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Placki najlepiej komponują się podane z sosem na bazie jogurtu naturalnego. Przepis na placki z ciecierzycy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca z puszki, jajko, czosnek, marchew, mąka ziemniaczana, papryka ostra, jogurt naturalny, koper, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić placki z ciecierzycy? Ciecierzycę odsącz z zalewy, umieść w malakserze, dodaj do niej jajka, czosnek i rozdrobnij. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Masę z ciecierzycy przełóż do miski, dodaj marchew, mąkę ziemniaczaną, paprykę ostrą oraz sól i pieprz, wymieszaj do połączenia składników. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i łyżką nakładaj ciasto na placki. Smaż około 2-3 minuty z jednej strony. Do miseczki dodaj jogurt i posiekany koper, dopraw solą i wymieszaj. Placki podawaj z sosem.

Marchew to warzywo korzeniowe pochodzące z tej samej rodziny co pietruszka. Marchew jest bardzo popularna w kuchni na całym świecie. Spożywać ją można na surowo oraz po poddaniu obróbce termicznej. Beta-karoten obecny w marchwi jest lepiej przyswajalny po dodaniu odrobiny tłuszczu do warzywa. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta-karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Ciecierzyca będąca warzywem strączkowym jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego, które nie jest białkiem pełnowartościowym. Aby wchłaniało się bardziej efektywnie, należy do niego dodać produkty skrobiowe. Mąka z ciecierzycy, którą można przygotować z ziaren cieciorki, jest bardzo dobrym zamiennikiem mąki pszennej.

Podsumowując pyszne placki z ciecierzycy to bardzo dobra propozycja na obiad. Placki są dobre do podania od razu po usmażeniu. Można je podawać z różnymi sosami warzywnymi lub mięsnymi, jeśli nie jesteś na diecie wegetariańskiej.

Alergeny w plackach z ciecierzycy

Lista alergenów dla placków z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze placków z ciecierzycy

na 100g gotowej potrawy

Placki z ciecierzycy to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Placuszki są bogate w białko roślinne, które powinno występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Placuszki nie zawierają glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kcal)
209.59
513.50
Białko (g)
5.49
13.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany (g)
14.70
36.02
Węglowodany przyswajalne (g)
13.10
32.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
3.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz (g)
14.49
35.50
Tłuszcze nasycone (g)
2.28
5.59
Tłuszcze nienasycone (g)
12.21
29.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.45
20.71
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.76
9.20
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.03
125.02

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina C (mg)
3.07
7.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.64
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód (mg)
135.65
332.34
Potas (mg)
175.43
429.81
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
75.52
185.03
Żelazo (mg)
0.82
2.02
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z ciecierzycy 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z ciecierzycy

Koszt składników
35.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
500 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Marchewka
230 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Jogurt naturalny 2%
400 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
3.47
Za 400 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2 pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Koszt składników
35.40