Przepis na placki z ciecierzycy krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska, malakser

Ciecierzycę odsącz z zalewy, umieść w malakserze, dodaj do niej jajka, czosnek i rozdrobnij.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce.

Masę z ciecierzycy przełóż do miski, dodaj marchew, mąkę ziemniaczaną, paprykę ostrą oraz sól i pieprz, wymieszaj do połączenia składników.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i łyżką nakładaj ciasto na placki.

Smaż około 2-3 minuty z jednej strony.

Do miseczki dodaj jogurt i posiekany koper, dopraw solą i wymieszaj.

Placki podawaj z sosem.

Placki z ciecierzycy podane na niebieskim talerzu.
Placki z ciecierzycy
Koszt przygotowania dania
17.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
513 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
59

Placki z ciecierzycy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach z ciecierzycy

Placki z ciecierzycy to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Placki możesz podać też jako przystawkę podczas spotkania ze znajomymi. Placki najlepiej komponują się podane z sosem na bazie jogurtu naturalnego. Przepis na placki z ciecierzycy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca z puszki, jajko, czosnek, marchew, mąka ziemniaczana, papryka ostra, jogurt naturalny, koper, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić placki z ciecierzycy? Ciecierzycę odsącz z zalewy, umieść w malakserze, dodaj do niej jajka, czosnek i rozdrobnij. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Masę z ciecierzycy przełóż do miski, dodaj marchew, mąkę ziemniaczaną, paprykę ostrą oraz sól i pieprz, wymieszaj do połączenia składników. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i łyżką nakładaj ciasto na placki. Smaż około 2-3 minuty z jednej strony. Do miseczki dodaj jogurt i posiekany koper, dopraw solą i wymieszaj. Placki podawaj z sosem.

Marchew to warzywo korzeniowe pochodzące z tej samej rodziny co pietruszka. Marchew jest bardzo popularna w kuchni na całym świecie. Spożywać ją można na surowo oraz po poddaniu obróbce termicznej. Beta-karoten obecny w marchwi jest lepiej przyswajalny po dodaniu odrobiny tłuszczu do warzywa. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta-karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta-karoten) wykazuje działanie antynowotworowe. Ciecierzyca będąca warzywem strączkowym jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego, które nie jest białkiem pełnowartościowym. Aby wchłaniało się bardziej efektywnie, należy do niego dodać produkty skrobiowe. Mąka z ciecierzycy, którą można przygotować z ziaren cieciorki, jest bardzo dobrym zamiennikiem mąki pszennej.

Podsumowując pyszne placki z ciecierzycy to bardzo dobra propozycja na obiad. Placki są dobre do podania od razu po usmażeniu. Można je podawać z różnymi sosami warzywnymi lub mięsnymi, jeśli nie jesteś na diecie wegetariańskiej.

Wartości odżywcze placków z ciecierzycy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(245g)
Energia (kalorie)
209.59 kcal
513.50 kcal
Białko
5.49 g
13.44 g

Węglowodany w plackach z ciecierzycy

Na 100g
Na porcję
(245g)
Węglowodany
14.70 g
36.02 g
Węglowodany przyswajalne
13.10 g
32.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.60 g
3.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(245g)
Tłuszcz
14.49 g
35.50 g
Tłuszcze nasycone
2.13 g
5.21 g
Tłuszcze nienasycone
12.21 g
29.91 g
Tłuszcze jednonasycone
8.45 g
20.71 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.76 g
9.20 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol
51.03 mg
125.02 mg

Witaminy w przepisie na placki z ciecierzycy

Na 100g
Na porcję
(245g)
Witamina C
3.07 mg
7.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.26 µg (mcg)
0.64 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki z ciecierzycy

Na 100g
Na porcję
(245g)
Sód
135.65 mg
332.34 mg
Potas
175.43 mg
429.81 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
75.52 mg
185.03 mg
Żelazo
0.82 mg
2.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z ciecierzycy 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z ciecierzycy

Lista alergenów dla placków z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania placków z ciecierzycy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciecierzyca konserwowa
500 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Marchewka
230 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Jogurt naturalny 2%
400 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
3.47
Za 400 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2 pęczki
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
100 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Koszt składników
35.40
Jak oceniasz przepis na placki z ciecierzycy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób