Placki z ciecierzycy
Opublikowano: 13.01.2022 r.
Ciecierzyca konserwowa, jajka i marchewka to główne składniki naszych placków z ciecierzycy. Dzięki nim placki są pożywne, a do tego mają fajną, chrupiącą teksturę. Dodatek skrobi ziemniaczanej sprawia, że placki świetnie się trzymają, a jogurt naturalny nadaje im delikatności. Koperek dopełnia całość, nadając świeżego, ziołowego smaku.
Składniki dla 6 porcji:
- Ciecierzyca konserwowa - 500 g
- Jajko - 4 szt.
- Marchewka - 230 g (2 małe sztuki)
- Jogurt naturalny 2% - 400 g
- Koperek ogrodowy świeży - 40 g (2 pęczki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 100 g
- Olej rzepakowy - 200 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska, malakser
Przepis krok po kroku
- Ciecierzycę odsącz z zalewy, umieść w malakserze, dodaj do niej jajka, czosnek i rozdrobnij.
- Marchew obierz i zetrzyj na tarce.
- Masę z ciecierzycy przełóż do miski, dodaj marchew, mąkę ziemniaczaną, paprykę ostrą oraz sól i pieprz, wymieszaj do połączenia składników.
- Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i łyżką nakładaj ciasto na placki.
- Smaż około 2-3 minuty z jednej strony.
- Do miseczki dodaj jogurt i posiekany koper, dopraw solą i wymieszaj.
- Placki podawaj z sosem.
Komentarz dietetyka
Placki z ciecierzycy to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Placuszki są bogate w białko roślinne, które powinno występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Placuszki nie zawierają glutenu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny