Placki z batatów

Opublikowano: 28.10.2021 r., 19:10 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z batatów na talerzu
Placki z batatów
Placki z batatów mają doskonały słodko - słony smak, których zachwyci niejedno podniebienie. Idealnie komponują się z pomidorami lub gęstą śmietaną. Koniecznie musisz ich spróbować.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 20 min
49 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Bataty (500 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 6 łyżek (60 g)
  • Olej rzepakowy do smażenia (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
tarka, patelnia

Przepis na placki z batatów krok po kroku

Obierz bataty i zetrzyj na tarce na wiórki, a cebulę pokrój w drobną kostkę.

Do batatów i cebuli dodaj przyprawy, mąkę i jajka.

Całość dokładnie wymieszaj.

Smaż placki na oleju na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na placki z batatów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat placków z batatów

Zdrowe placki z batatów to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu placki, które idealnie sprawdzą się jako lunach, na obiad, podwieczorek lub kolację. Przekąska jest bardzo aromatyczna, dzięki przyprawom, który dodawane są do masy na placuszki. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Składniki w połączeniu z przyprawami zachwycą każdego, a zapach będzie roznosił się po całym domu. Placki możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania. Można również przygotować ja na słodko z cynamonem.

Jak zrobić placki z batatów? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy obrać słodkie ziemniaki i zetrzeć je na tarce na wiórki, natomiast cebulę należy pokroić na drobną kostkę. Do batatów należy dodać przyprawy, mąkę i jajka. Całość należy dokładnie wymieszać. Placuszki smażymy na oleju na złoty kolor. Przekąska idealnie smakuje w połączeniu z pomidorami lub gęstą śmietaną.

Przepis na placki z batatów jest bardzo prosty. Przepis składa się głównie z batatów, które mają bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Bataty mają wiele odmian, gdzie niektóre słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem karotenoidów oraz luteiny, która wpływa pozytywnie na nasze oczy, a inne zawierają likopen, który minimalizuje rozwój chorób układu sercowo – naczyniowego oraz nowotworów. Słodkie ziemniaki również są zalecane dla osób chorujących na cukrzycę, ponieważ mają niski indeks glikemiczny, a także poprawiają wrażliwość tkanek trzustki. Ponadto bataty to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz witaminy C, A,E i K, a także wapń, magnez i potas. Dodatkowo spożywanie słodkich ziemniaków pozytywnie wpływa na naszą pamięć oraz koncentrację. Wynika to z obecności antocyjanin w ich składzie.

Pyszne placuszki można również przygotować z gotowanych batatów oraz bez jajek. Opcji jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku lub diety na której przebywamy. Aby placuszki były fit możesz upiec je w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Dobre placuszki będą pasować na każdą okazję. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jej ich przygotowanie.

Alergeny w plackach z batatów

Lista alergenów dla placków z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze placków z batatów

na 100g gotowej potrawy

Placki z batatów to bardzo dobre danie na szybko, a dzięki składnikom placuszki wyjdą chrupkie. Bataty to bogactwo wartości dobrych dla naszego zdrowia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
124.70
49.88
Białko (g)
4.41
1.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
16.90
6.76
Węglowodany przyswajalne (g)
15.22
6.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.68
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
4.44
1.77
Tłuszcze nasycone (g)
1.10
0.44
Tłuszcze nienasycone (g)
3.34
1.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.28
0.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.06
0.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
72.64
29.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6 (mg)
0.15
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.82
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.27
10.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
184.04
73.61
Potas (mg)
189.34
75.73
Wapń (mg)
30.98
12.39
Fosfor (mg)
69.83
27.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.73
6.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.19
0.47
Cynk (mg)
0.47
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z batatów 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z batatów

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
500 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
60 g
6 łyżek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Olej rzepakowy
20 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
25.00