Przepis na placki z batatów krok po kroku
- Bataty 500 g
- Cebula 100 g 1 cebula
- Jajko 3 szt.
- Mąka pszenna typ 500 60 g 6 łyżek
- Olej rzepakowy 20 ml do smażenia
Obierz bataty i zetrzyj na tarce na wiórki, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
Do batatów i cebuli dodaj przyprawy, mąkę i jajka.
Całość dokładnie wymieszaj.
Smaż placki na oleju na złoty kolor.
Często zadawane pytania
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański

(liczba kalorii)
Placki z batatów - cechy przepisu
Więcej o plackach z batatów
Zdrowe placki z batatów to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu placki, które idealnie sprawdzą się jako lunach, na obiad, podwieczorek lub kolację. Przekąska jest bardzo aromatyczna, dzięki przyprawom, który dodawane są do masy na placuszki. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Składniki w połączeniu z przyprawami zachwycą każdego, a zapach będzie roznosił się po całym domu. Placki możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania. Można również przygotować ja na słodko z cynamonem.
Jak zrobić placki z batatów? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy obrać słodkie ziemniaki i zetrzeć je na tarce na wiórki, natomiast cebulę należy pokroić na drobną kostkę. Do batatów należy dodać przyprawy, mąkę i jajka. Całość należy dokładnie wymieszać. Placuszki smażymy na oleju na złoty kolor. Przekąska idealnie smakuje w połączeniu z pomidorami lub gęstą śmietaną.
Przepis na placki z batatów jest bardzo prosty. Przepis składa się głównie z batatów, które mają bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Bataty mają wiele odmian, gdzie niektóre słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem karotenoidów oraz luteiny, która wpływa pozytywnie na nasze oczy, a inne zawierają likopen, który minimalizuje rozwój chorób układu sercowo – naczyniowego oraz nowotworów. Słodkie ziemniaki również są zalecane dla osób chorujących na cukrzycę, ponieważ mają niski indeks glikemiczny, a także poprawiają wrażliwość tkanek trzustki. Ponadto bataty to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz witaminy C, A,E i K, a także wapń, magnez i potas. Dodatkowo spożywanie słodkich ziemniaków pozytywnie wpływa na naszą pamięć oraz koncentrację. Wynika to z obecności antocyjanin w ich składzie.
Pyszne placuszki można również przygotować z gotowanych batatów oraz bez jajek. Opcji jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku lub diety na której przebywamy. Aby placuszki były fit możesz upiec je w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Dobre placuszki będą pasować na każdą okazję. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jej ich przygotowanie.
Wartości odżywcze placków z batatów
Energia i białka
(40g)
Węglowodany w plackach z batatów
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy w przepisie na placki z batatów
(40g)
Składniki mineralne w przepisie na placki z batatów
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w plackach z batatów
Lista alergenów dla placków z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500