Przepis na placki z batatów krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
tarka, patelnia

Obierz bataty i zetrzyj na tarce na wiórki, a cebulę pokrój w drobną kostkę.

Do batatów i cebuli dodaj przyprawy, mąkę i jajka.

Całość dokładnie wymieszaj.

Smaż placki na oleju na złoty kolor.

Placki z batatów na talerzu
Placki z batatów
Koszt przygotowania dania
9.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
49 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
74

Placki z batatów - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach z batatów

Zdrowe placki z batatów to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu placki, które idealnie sprawdzą się jako lunach, na obiad, podwieczorek lub kolację. Przekąska jest bardzo aromatyczna, dzięki przyprawom, który dodawane są do masy na placuszki. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Składniki w połączeniu z przyprawami zachwycą każdego, a zapach będzie roznosił się po całym domu. Placki możesz doprawić przyprawami wskazanymi w przepisie lub wedle uznania. Można również przygotować ja na słodko z cynamonem.

Jak zrobić placki z batatów? Przygotowanie jej jest bardzo proste. Na początku należy obrać słodkie ziemniaki i zetrzeć je na tarce na wiórki, natomiast cebulę należy pokroić na drobną kostkę. Do batatów należy dodać przyprawy, mąkę i jajka. Całość należy dokładnie wymieszać. Placuszki smażymy na oleju na złoty kolor. Przekąska idealnie smakuje w połączeniu z pomidorami lub gęstą śmietaną.

Przepis na placki z batatów jest bardzo prosty. Przepis składa się głównie z batatów, które mają bardzo cenne właściwości zdrowotne dla nas. Bataty mają wiele odmian, gdzie niektóre słodkie ziemniaki są doskonałym źródłem karotenoidów oraz luteiny, która wpływa pozytywnie na nasze oczy, a inne zawierają likopen, który minimalizuje rozwój chorób układu sercowo – naczyniowego oraz nowotworów. Słodkie ziemniaki również są zalecane dla osób chorujących na cukrzycę, ponieważ mają niski indeks glikemiczny, a także poprawiają wrażliwość tkanek trzustki. Ponadto bataty to doskonałe źródło witamin z grupy B oraz witaminy C, A,E i K, a także wapń, magnez i potas. Dodatkowo spożywanie słodkich ziemniaków pozytywnie wpływa na naszą pamięć oraz koncentrację. Wynika to z obecności antocyjanin w ich składzie.

Pyszne placuszki można również przygotować z gotowanych batatów oraz bez jajek. Opcji jest bardzo dużo, a to wszystko zależy od naszego smaku lub diety na której przebywamy. Aby placuszki były fit możesz upiec je w piekarniku bez dodatku tłuszczu. Dobre placuszki będą pasować na każdą okazję. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi jej ich przygotowanie.

Wartości odżywcze placków z batatów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
124.70 kcal
49.88 kcal
Białko
4.41 g
1.76 g

Węglowodany w plackach z batatów

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
16.90 g
6.76 g
Węglowodany przyswajalne
15.22 g
6.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.68 g
0.67 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
4.44 g
1.77 g
Tłuszcze nasycone
1.10 g
0.44 g
Tłuszcze nienasycone
3.34 g
1.34 g
Tłuszcze jednonasycone
2.28 g
0.91 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.06 g
0.42 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
72.64 mg
29.06 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki z batatów

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6
0.15 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.39 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.82 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
25.27 µg (mcg)
10.11 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki z batatów

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
184.04 mg
73.61 mg
Potas
189.34 mg
75.73 mg
Wapń
30.98 mg
12.39 mg
Fosfor
69.83 mg
27.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.73 mg
6.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.19 mg
0.47 mg
Cynk
0.47 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z batatów 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z batatów

Lista alergenów dla placków z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania placków z batatów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
500 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
60 g
6 łyżek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Olej rzepakowy
20 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na placki z batatów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób