Placki z banana i płatków owsianych

Opublikowano: 01.04.2022 r., 15:49 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki z banana i płatków owsianych podane z owocami.
Placki z banana i płatków owsianych
Placki z banana i płatków owsianych to pomysł na naprawdę zdrowe śniadanie, pełne smaku i aromatu. Są zdrowe, sycące i niezwykle słodkie ze względu na dodatek bananów.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
392 kcal
Kcal w porcji
223 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Banan (240 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% (125 ml)
  • Płatki owsiane (200 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, blender, duża miska

Przepis na placki z banana i płatków owsianych krok po kroku

Dodaj wszystkie składniki do blendera i miksuj na wysokich obrotach

Rozgrzej patelnię i wlewaj ciasto na powierzchnię, formując okrągłe placuszki.

Smaż przez 2-4 minuty, aż placuszki będą rumiane.

Jak oceniasz przepis na placki z banana i płatków owsianych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,2% osób

Więcej informacji na temat placków z banana i płatków owsianych

Placki z banana i płatków owsianych to pomysł na naprawdę zdrowe śniadanie, pełne smaku i aromatu. Są zdrowe, sycące i niezwykle słodkie ze względu na dodatek bananów. Są niezwykle delikatne i bardzo puszyste. Najlepsze jest w nich to, że główne składniki masz już w swojej lodówce. To dobra opcja dla wszystkich miłośników dań na słodko. To idealny pomysł na posiłek na szybko, gdyż można je zrobić w ekspresowym tempie. Te placuszki, choć bardzo nieskomplikowane są niezwykle pyszne. Kiedy doda się do placuszków jogurtu naturalnego i odrobiny orzechów, to ich ładunek glikemiczny będzie niższy, dzięki czemu spokojnie będą się nadawały na posiłek dla diabetyka.

Przepis na placki z banana i płatków owsianych pozwala na przygotowanie niezwykle smacznych i słodkich placuszków, w sam raz na sycący posiłek. Składniki, których używa się do wykonania, znajdują się w większości w domowej spiżarni. To wszystko sprawia też, że placuszki są naprawdę tanie. Choć wydaje się, że smażenie racuchów jest skomplikowane, to z tym przepisem przekonasz się, że nie jest to prawda. Placuszki można usmażyć w kilka minut, a dla tych, którzy nie lubią stać przy patelni, można je także upiec w piekarniku. Jeżeli racuszki mają być podawane małym dzieciom, to warto wybrać mąkę pszenną o niskim typie. Dzięki temu będą delikatniejsze.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki z banana i płatków owsianych, które będą pyszne, a przy okazji szybkie i łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To dobre rozwiązanie na śniadanie dla dzieci. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka minut, więc będą dobrą opcją dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Dzięki temu przepisowi można stworzyć idealne i miękkie placki w kilka chwil. Dodatkowo przyda się do nich tylko podstawowy sprzęt kuchenny. Choć wydaje się, że smażenie racuchów jest skomplikowane, to z tym przepisem przekonasz się, że nie jest to prawda. Placuszki można usmażyć w kilka minut, a dla tych, którzy nie lubią stać przy patelni, można je także upiec w piekarniku. Ten prosty przepis spodoba się na pewno fanom wszelkich placuszków i naleśników.

Alergeny w plackach z banana i płatków owsianych

Lista alergenów dla placków z banana i płatków owsianych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze placków z banana i płatków owsianych

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(223g)
Energia (kcal)
176.04
392.56
Białko (g)
6.93
15.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(223g)
Węglowodany (g)
29.30
65.33
Węglowodany przyswajalne (g)
25.39
56.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.91
8.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(223g)
Tłuszcz (g)
3.93
8.76
Tłuszcze nasycone (g)
1.65
3.67
Tłuszcze nienasycone (g)
2.28
5.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.26
2.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.02
2.28
Cholesterol (mg)
61.74
137.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(223g)
Witamina A (µg (mcg))
42.26
94.24
Witamina B6 (mg)
0.20
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.55
Witamina C (mg)
3.15
7.02
Witamina D (µg (mcg))
0.53
1.17
Witamina E (mg)
0.21
0.47
Retinol (µg (mcg))
41.20
91.88
Tiamina (mg)
0.16
0.36
Ryboflawina (mg)
0.38
0.86
Niacyna (mg)
0.48
1.07
Foliany (µg (mcg))
25.14
56.07
Beta karoten (µg (mcg))
9.74
21.73

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(223g)
Sód (mg)
32.84
73.22
Potas (mg)
344.29
767.77
Wapń (mg)
74.87
166.96
Fosfor (mg)
220.05
490.70
Magnez (mg)
54.52
121.57
Żelazo (mg)
1.68
3.74
Cynk (mg)
1.42
3.16
Miedź (mg)
0.15
0.34
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z banana i płatków owsianych 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z banana i płatków owsianych

Koszt składników
13.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
240 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Płatki owsiane
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
13.70