Placki z banana i jajek

Opublikowano: 28.10.2021 r., 16:57 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
placki jeden na drugim z owocami
Placki z banana i jajek
Placuszki bananowe idealnie sprawdzą się jako ekspresowe śniadanie na ciepło, szybki lunch w ciągu dnia lub jako obiad z całą rodziną.
Przygotowanie 5 min
Smażenie i Miksowanie 15 min
63 kcal
Kcal w porcji
55 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Banan 3 sztuki (180 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ser twarogowy chudy 1/2 kostki (100 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, patelnia mała, mikser

Przepis na placki z banana i jajek krok po kroku

Banany obierz ze skóry i przełóż do miski.

Rozgnieć widelcem i wbij jajko.

Dokładnie wymieszaj masę lub zmiksuj za pomocą miksera.

Masę bananowo jajeczną połącz z twarogiem i usmaż na natłuszczonej patelni.

Jak oceniasz przepis na placki z banana i jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat placków z banana i jajek

Szybki i smaczny pomysł na placki z banana i jajek. Są to najszybsze placki jakie znam a przy okazji są pyszne. Jak zrobić placki z banana i jajek? Poznaj przepis na placki z banana i jajek.

Robi się je ekspresowo wystarczy połączyć banany z jajkiem i twarogiem, dokładnie wymieszać i usmażyć na złocisty kolor na patelni. Jako słodzika możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy, który zmieni to odrobinę smak placuszków na bardziej wyrazisty i aromatyczny. Jeśli jesteś smakoszem czekolady, do masy twarogowo jajecznej możesz dodać łyżkę kakao. Placki z banana i jajek to świetny pomysł gdy w domu zalegają Ci banany i robią się już czarne, czyli zaczynają mocno dojrzewać. Nie będziesz musisz w takim momencie ich wyrzucać, pamiętaj o ekspresowych placuszkach. Sprawdzą się idealnie na śniadanie, na które nie masz za wiele czasu, na lunch poza domem. W prosty i łatwy sposób przewieziesz placuszki do szkoły, pracy czy na uczelnie. Możesz przygotować je dzień wcześniej i zjesz dnia następnego, będą tak samo dobre. Placki z banana i jajek nie zawierają żadnej mąki czyli są naturalnie bezglutenowe, idealnie sprawdzą się jako fit przekąska dla osób zmagających się z chorobami dietozależnymi. Jeśli lepiej czujesz się i raczej starasz się wybierać śniadania białkowo- tłuszczowe to idealny pomysł na dietetyczne śniadanie dla Ciebie. Nie dosyć, że jest to szybkie rozwiązanie na praktycznie każdy posiłek gdy brakuje Ci czasu to z pewnością idealny dla dzieci, które kochają posiłki na słodko. Wtedy postaw na domowe placki, których skład doskonale znasz. Wiesz, że nie ma tam zbyt dużej ilości cukry, niepotrzebnych wypełniaczy i konserwantów lub barwników. Wszystko przygotowałeś sam, a posiłek będzie bezpieczny dla całej Twojej rodziny. Jeśli same banany i jajka to dla Ciebie na mała słodycz postaw na wyraziste dodatki. Warto zdecydować się na świeże owoce mogą to być drobno pokrojone truskawki lub maliny w całości w towarzystwie słodkiego kremu lub śmietanki, którą możesz przygotować także samodzielnie. Jeśli preferujesz borówki dodaj je do placuszków w połączeniu z syropem klonowym. Będą to takie amerykańskie pancakes w zdrowszej wersji. Idealnie sprawdzą się także wiśnie z rozpuszczoną czekolad.

Wersję z którymi owocami wybierasz?

Alergeny w plackach z banana i jajek

Lista alergenów dla placków z banana i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy

Wartości odżywcze placków z banana i jajek

na 100g gotowej potrawy

Po usmażeniu placuszków połóż je na ręcznik papierowy, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kcal)
116.19
63.90
Białko (g)
6.17
3.39
Fenyloalanina (mg)
0.22
0.12
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany (g)
12.80
7.04
Węglowodany przyswajalne (g)
11.44
6.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
0.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz (g)
4.88
2.69
Tłuszcze nasycone (g)
1.15
0.63
Tłuszcze nienasycone (g)
3.73
2.05
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.60
1.43
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.13
0.62
Cholesterol (mg)
59.30
32.62
Brak danych dla: ser twarogowy chudy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina A (µg (mcg))
30.26
16.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.54
2.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.18
Witamina E (mg)
0.22
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.70
15.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.47
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.22
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.41
11.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.43
7.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód (mg)
140.84
77.46
Potas (mg)
233.71
128.54
Wapń (mg)
29.22
16.07
Fosfor (mg)
81.88
45.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.45
9.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
0.25
Cynk (mg)
0.39
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z banana i jajek 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z banana i jajek

Koszt składników
18.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
180 g
3 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 180 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ser twarogowy chudy
100 g
1/2 kostki
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
18.10