Przepis na placki z banana i jajek krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, patelnia mała, mikser

Banany obierz ze skóry i przełóż do miski.

Rozgnieć widelcem i wbij jajko.

Dokładnie wymieszaj masę lub zmiksuj za pomocą miksera.

Masę bananowo jajeczną połącz z twarogiem i usmaż na natłuszczonej patelni.

placki jeden na drugim z owocami
Placki z banana i jajek
Koszt przygotowania dania
3.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
63 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
50

Placki z banana i jajek - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach z banana i jajek

Szybki i smaczny pomysł na placki z banana i jajek. Są to najszybsze placki jakie znam a przy okazji są pyszne. Jak zrobić placki z banana i jajek? Poznaj przepis na placki z banana i jajek.

Robi się je ekspresowo wystarczy połączyć banany z jajkiem i twarogiem, dokładnie wymieszać i usmażyć na złocisty kolor na patelni. Jako słodzika możesz dodać cukier waniliowy lub aromat waniliowy, który zmieni to odrobinę smak placuszków na bardziej wyrazisty i aromatyczny. Jeśli jesteś smakoszem czekolady, do masy twarogowo jajecznej możesz dodać łyżkę kakao. Placki z banana i jajek to świetny pomysł gdy w domu zalegają Ci banany i robią się już czarne, czyli zaczynają mocno dojrzewać. Nie będziesz musisz w takim momencie ich wyrzucać, pamiętaj o ekspresowych placuszkach. Sprawdzą się idealnie na śniadanie, na które nie masz za wiele czasu, na lunch poza domem. W prosty i łatwy sposób przewieziesz placuszki do szkoły, pracy czy na uczelnie. Możesz przygotować je dzień wcześniej i zjesz dnia następnego, będą tak samo dobre. Placki z banana i jajek nie zawierają żadnej mąki czyli są naturalnie bezglutenowe, idealnie sprawdzą się jako fit przekąska dla osób zmagających się z chorobami dietozależnymi. Jeśli lepiej czujesz się i raczej starasz się wybierać śniadania białkowo- tłuszczowe to idealny pomysł na dietetyczne śniadanie dla Ciebie. Nie dosyć, że jest to szybkie rozwiązanie na praktycznie każdy posiłek gdy brakuje Ci czasu to z pewnością idealny dla dzieci, które kochają posiłki na słodko. Wtedy postaw na domowe placki, których skład doskonale znasz. Wiesz, że nie ma tam zbyt dużej ilości cukry, niepotrzebnych wypełniaczy i konserwantów lub barwników. Wszystko przygotowałeś sam, a posiłek będzie bezpieczny dla całej Twojej rodziny. Jeśli same banany i jajka to dla Ciebie na mała słodycz postaw na wyraziste dodatki. Warto zdecydować się na świeże owoce mogą to być drobno pokrojone truskawki lub maliny w całości w towarzystwie słodkiego kremu lub śmietanki, którą możesz przygotować także samodzielnie. Jeśli preferujesz borówki dodaj je do placuszków w połączeniu z syropem klonowym. Będą to takie amerykańskie pancakes w zdrowszej wersji. Idealnie sprawdzą się także wiśnie z rozpuszczoną czekolad.

Wersję z którymi owocami wybierasz?

Wartości odżywcze placków z banana i jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(55g)
Energia (kalorie)
116.19 kcal
63.90 kcal
Białko
6.17 g
3.39 g
Fenyloalanina
0.22 mg
0.12 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w plackach z banana i jajek

Na 100g
Na porcję
(55g)
Węglowodany
12.80 g
7.04 g
Węglowodany przyswajalne
11.44 g
6.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.36 g
0.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(55g)
Tłuszcz
4.88 g
2.69 g
Tłuszcze nasycone
1.15 g
0.63 g
Tłuszcze nienasycone
3.73 g
2.05 g
Tłuszcze jednonasycone
2.60 g
1.43 g
Tłuszcze wielonasycone
1.13 g
0.62 g
Cholesterol
59.30 mg
32.62 mg
Brak danych dla: ser twarogowy chudy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki z banana i jajek

Na 100g
Na porcję
(55g)
Witamina A
30.26 µg (mcg)
16.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.24 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
4.54 mg
2.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.32 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Witamina E
0.22 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
28.70 µg (mcg)
15.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.47 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.22 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
21.41 µg (mcg)
11.77 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
14.43 µg (mcg)
7.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki z banana i jajek

Na 100g
Na porcję
(55g)
Sód
140.84 mg
77.46 mg
Potas
233.71 mg
128.54 mg
Wapń
29.22 mg
16.07 mg
Fosfor
81.88 mg
45.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.45 mg
9.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.46 mg
0.25 mg
Cynk
0.39 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z banana i jajek 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach z banana i jajek

Lista alergenów dla placków z banana i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy

Cena przygotowania placków z banana i jajek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
180 g
3 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 180 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ser twarogowy chudy
100 g
1/2 kostki
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
18.10
Jak oceniasz przepis na placki z banana i jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób