Placki z bakłażana
- Bakłażan - 1 sztuka (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 6 łyżek (60 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (20 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na placki z bakłażana krok po kroku
Bakłażan zetrzyj na tarce, odcedź nadmiar wody.
Wsyp mąkę, wbij jajka i dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Na końcu dopraw ciasto do smaku.
Olej rozgrzej mocno na patelni, usmaż placuszki na złocisty kolor.
-
Placek z cukinią
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z cukinią
-
Placuszki z cukinii i ziemniaków
-
Placki z cukinii fit
-
Chrupiące placki z cukinii
-
Placki z cukinii z piekarnika
-
Placki warzywne
-
Placuszki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinii Thermomix
-
Placki z cukinii z fetą
-
Placki z cukinią pieczone
-
Placuszki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii z serem
-
Placki z cukinii pieczone
-
Placki z cukinii z serem
-
Naleśniki z cukinią
-
Placki z cukinii blw
-
Placki z cukinii
Więcej informacji na temat placków z bakłażana
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na placki z bakłażana. Nie ma nic prostszego, niż pyszne placuszki z bakłażana, które są idealną propozycją na obiad.
Ich konsystencja jest bardzo puszysta i wilgotna, poznaj mój przepis na wegetariańskie placki z bakłażana.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować bakłażan, mąkę pszenną, cebulę, czosnek, olej rzepakowy.
W pierwszej kolejności zetrzyj bakłażan na tarce, odciśnij nadmiar wody, dodaj mąkę, wbij jajka i dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i usmaż placuszki na złocisty kolor.
Ja usmażyłam placki na patelni z tłuszczem, jeśli zależy Ci na niższej zawartości tłuszczu, wykonaj placki pieczone w piekarniku, będą bardziej zdrowe i mniej kaloryczne.
W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. Mąka pszenna dodatkowo charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj mąki jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać mąkę gryczaną, żytnią, która charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niej korzystać.
Placki są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a wszystkie niezbędne składniki do ich przygotowania są tanie. Wegetariańskie, fit placki możesz podawać zaraz po upieczeniu na ciepło, ale będą dobre, także na zimno.
Dlatego nie ma problemu, aby zapakować je w plastikowe pudełeczko i zabrać je ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnie.
Dietetyczne placki w ciągu dnia idealnie sprawdzą się jako przekąska lub lunch na przerwie w pracy, lub między lekcjami.
Zapamiętaj przepis na placuszki z bakłażana, na pewno pokocha je cała Twoja rodzina.
Dokładnie jak zrobić placki z bakłażana opisuję nieco niżej.
Alergeny w plackach z bakłażana
Lista alergenów dla placków z bakłażana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placków z bakłażana
Placuszki możesz przygotować w wersji bezglutenowej, zamień mąkę pszenną na bezglutenową wersję.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.