Placki z bakłażana

Opublikowano: 26.01.2022 r., 23:04 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażone placki z bakłażana
Placki z bakłażana
Placki z bakłażana to świetny pomysł na wegetariański obiad. Poznaj mój przepis i pamiętaj, aby przygotowywać wegetariańskie obiady przynajmniej raz w tygodniu.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
51 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Bakłażan - 1 sztuka (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 6 łyżek (60 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała, miska

Przepis na placki z bakłażana krok po kroku

Bakłażan zetrzyj na tarce, odcedź nadmiar wody.

Wsyp mąkę, wbij jajka i dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Na końcu dopraw ciasto do smaku.

Olej rozgrzej mocno na patelni, usmaż placuszki na złocisty kolor.

Jak oceniasz przepis na placki z bakłażana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat placków z bakłażana

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na placki z bakłażana. Nie ma nic prostszego, niż pyszne placuszki z bakłażana, które są idealną propozycją na obiad.

Ich konsystencja jest bardzo puszysta i wilgotna, poznaj mój przepis na wegetariańskie placki z bakłażana.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować bakłażan, mąkę pszenną, cebulę, czosnek, olej rzepakowy.

W pierwszej kolejności zetrzyj bakłażan na tarce, odciśnij nadmiar wody, dodaj mąkę, wbij jajka i dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i usmaż placuszki na złocisty kolor.

Ja usmażyłam placki na patelni z tłuszczem, jeśli zależy Ci na niższej zawartości tłuszczu, wykonaj placki pieczone w piekarniku, będą bardziej zdrowe i mniej kaloryczne.

W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. Mąka pszenna dodatkowo charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj mąki jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać mąkę gryczaną, żytnią, która charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niej korzystać.

Placki są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a wszystkie niezbędne składniki do ich przygotowania są tanie. Wegetariańskie, fit placki możesz podawać zaraz po upieczeniu na ciepło, ale będą dobre, także na zimno.

Dlatego nie ma problemu, aby zapakować je w plastikowe pudełeczko i zabrać je ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnie.

Dietetyczne placki w ciągu dnia idealnie sprawdzą się jako przekąska lub lunch na przerwie w pracy, lub między lekcjami.

Zapamiętaj przepis na placuszki z bakłażana, na pewno pokocha je cała Twoja rodzina.

Dokładnie jak zrobić placki z bakłażana opisuję nieco niżej.

Alergeny w plackach z bakłażana

Lista alergenów dla placków z bakłażana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placków z bakłażana

na 100g gotowej potrawy

Placuszki możesz przygotować w wersji bezglutenowej, zamień mąkę pszenną na bezglutenową wersję.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
102.43
51.21
Białko (g)
3.62
1.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
10.96
5.48
Węglowodany przyswajalne (g)
8.87
4.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.09
1.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
5.19
2.59
Tłuszcze nasycone (g)
0.97
0.48
Tłuszcze nienasycone (g)
4.22
2.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.92
1.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.30
0.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
49.90
24.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.92
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
32.72
16.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
21.39
10.70
Potas (mg)
195.02
97.51
Wapń (mg)
21.61
10.80
Fosfor (mg)
57.54
28.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.60
7.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.85
0.42
Cynk (mg)
0.40
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków z bakłażana 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków z bakłażana

Koszt składników
27.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
500 g
1 sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
3.89
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
60 g
6 łyżek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
27.60