Placki twarogowe bez jajek

Opublikowano: 26.05.2022 r., 8:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki twarogowe bez jajek podane na drewnianej desce do krojenia.
Placki twarogowe bez jajek
Placki twarogowe bez jajek to wspaniała propozycja na pyszne śniadanie dla całej rodziny. Placuszki sprawdzą się idealnie dla osób uczulonych na białka jajka. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Blendowanie 20 min
597 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Banan 2 duże sztuki (300 g)
  • Płatki owsiane (200 g)
  • Ser twarogowy tłusty (200 g)
  • Mleko 3,2% (140 ml)
  • Miód (50 g)
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Olej rzepakowy niepełne pół szklanki (100 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, blender, duża miska

Przepis na placki twarogowe bez jajek krok po kroku

Obierz banana ze skóry, umieść go w misce.

Dodaj płatki owsiane, twaróg, mleko, miód i proszek do pieczenia.

Zblenduj do powstania gładkiej masy.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami nakładaj ciasto na placki.

Smaż po 2-3 minuty z każdej strony na małym ogniu.

Placuszki podaj z dodatkiem jogurtu naturalnego lub domowego kremu czekoladowego.

Jak oceniasz przepis na placki twarogowe bez jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,2% osób

Więcej informacji na temat placków twarogowych bez jajek

Placki twarogowe bez jajek to wspaniały pomysł na śniadanie na słodko. Smaczne placki mogą spożywać osoby uczulone na białko jaja kurzego. Przepis na placki twarogowe bez jajek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty: banan, płatki owsiane, twaróg, mleko, proszek do pieczenia, miód, olej rzepakowy.

Jak zrobić placki twarogowe bez jajek? Obierz banana ze skóry, umieść go w misce. Dodaj płatki owsiane, twaróg, mleko, miód i proszek do pieczenia. Zblenduj do powstania gładkiej masy. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami nakładaj ciasto na placki. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony na małym ogniu. Placuszki podaj z dodatkiem jogurtu naturalnego lub domowego kremu czekoladowego.

Mleko jest produktem pochodzenia zwierzęcego. W zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy możemy wybrać odpowiednią zawartość tłuszczu w mleku. Mleko krowie jest doskonałym źródłem wapnia, zawiera tłuszcz mleczny, który jest zemulgowaną formą kwasów tłuszczowych mających możliwość wchłaniania się bezpośrednio bez potrzeby trawienia. Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin A, C, E oraz K, oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.

Podsumowując pyszne placki na słodko są idealne na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Łatwe do zrobienia placki podać można także jako deser. Smaczne placki twarogowe przygotujesz także z pomocą dzieci. Placki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w plackach twarogowych bez jajek

Lista alergenów dla placków twarogowych bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze placków twarogowych bez jajek

na 100g gotowej potrawy

Placki twarogowe bez jajek to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia odzwierzęcego. Placki zawierają niedużą ilość kalorii i podawać je można dla osób odchudzających się.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
238.87
597.17
Białko (g)
5.81
14.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
26.53
66.33
Węglowodany przyswajalne (g)
23.70
59.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.83
7.08

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
12.77
31.91
Tłuszcze nasycone (g)
2.47
6.16
Tłuszcze nienasycone (g)
10.30
25.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.10
17.75
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.20
7.99
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
5.28
13.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.39

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
80.72
201.80
Potas (mg)
329.80
824.50
Wapń (mg)
92.74
231.85
Żelazo (mg)
1.03
2.58
Szacunkowy indeks glikemiczny placków twarogowych bez jajek 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków twarogowych bez jajek

Koszt składników
34.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
300 g
2 duże sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Płatki owsiane
200 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Ser twarogowy tłusty
200 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 200 g
Mleko 3,2%
140 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 ml
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 płaska łyżka stołowa
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
34.00