Placki twarogowe bez jajek
- Banan - 2 duże sztuki (300 g)
- Płatki owsiane (200 g)
- Ser twarogowy tłusty (200 g)
- Mleko 3,2% (140 ml)
- Miód (50 g)
- Proszek do pieczenia - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
Przepis na placki twarogowe bez jajek krok po kroku
Obierz banana ze skóry, umieść go w misce.
Dodaj płatki owsiane, twaróg, mleko, miód i proszek do pieczenia.
Zblenduj do powstania gładkiej masy.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami nakładaj ciasto na placki.
Smaż po 2-3 minuty z każdej strony na małym ogniu.
Placuszki podaj z dodatkiem jogurtu naturalnego lub domowego kremu czekoladowego.
-
Placuszki twarogowe
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Placuszki z serka wiejskiego
-
Małdrzyki
-
Placuszki serowe
-
Placki twarogowe fit
-
Placuszki z serkiem waniliowym
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placki z mąki kokosowej
-
Placuszki z borówkami
-
Placuszki z serka waniliowego
-
Placuszki z twarogiem fit
-
Placuszki z twarogiem i bananem
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Placki twarogowe BLW
-
Placki z serkiem waniliowym
-
Placki z danio
-
Placuszki białkowe
-
Placki twarogowe
Więcej informacji na temat placków twarogowych bez jajek
Placki twarogowe bez jajek to wspaniały pomysł na śniadanie na słodko. Smaczne placki mogą spożywać osoby uczulone na białko jaja kurzego. Przepis na placki twarogowe bez jajek jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty: banan, płatki owsiane, twaróg, mleko, proszek do pieczenia, miód, olej rzepakowy.
Jak zrobić placki twarogowe bez jajek? Obierz banana ze skóry, umieść go w misce. Dodaj płatki owsiane, twaróg, mleko, miód i proszek do pieczenia. Zblenduj do powstania gładkiej masy. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami nakładaj ciasto na placki. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony na małym ogniu. Placuszki podaj z dodatkiem jogurtu naturalnego lub domowego kremu czekoladowego.
Mleko jest produktem pochodzenia zwierzęcego. W zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy możemy wybrać odpowiednią zawartość tłuszczu w mleku. Mleko krowie jest doskonałym źródłem wapnia, zawiera tłuszcz mleczny, który jest zemulgowaną formą kwasów tłuszczowych mających możliwość wchłaniania się bezpośrednio bez potrzeby trawienia. Banany są źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banany są produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banany są również źródłem wielu witamin A, C, E oraz K, oraz bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując pyszne placki na słodko są idealne na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Łatwe do zrobienia placki podać można także jako deser. Smaczne placki twarogowe przygotujesz także z pomocą dzieci. Placki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Alergeny w plackach twarogowych bez jajek
Lista alergenów dla placków twarogowych bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy tłusty
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze placków twarogowych bez jajek
Placki twarogowe bez jajek to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka pochodzenia odzwierzęcego. Placki zawierają niedużą ilość kalorii i podawać je można dla osób odchudzających się.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.