Przepis na placki twarogowe bananowe krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, blender, duża miska, rózga

Włóż Banany, twaróg i jajka do miski i wymieszaj blenderem ręcznym na gładką masę.

Dodaj słodzik, przyprawy i mąkę.

Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i odstaw ciasto na 10-15 minut.

Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż naleśniki na małym ogniu na złoty kolor.

Placki twarogowe bananowe podane z miodem i owocami.
placki twarogowe bananowe
Koszt przygotowania dania
9.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
349 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Placki twarogowe bananowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach twarogowych bananowych

Placki twarogowe bananowe to doskonała opcja na naprawdę sycące i bardzo odżywcze śniadanie. Najlepsze jest w nich to, że główne składniki masz już w swojej lodówce. To dobra opcja dla wszystkich miłośników dań na słodko. To idealny pomysł na posiłek na szybko, gdyż można je zrobić w ekspresowym tempie. Te placuszki, choć bardzo nieskomplikowane są niezwykle pyszne.

Przepis na placki twarogowe bananowe jest prosty i szybki, dlatego świetnie sprawdzi się na co dzień. Dzięki niemu otrzymasz naprawdę puszyste placuszki, dobrze wysmażone, jednak lekko wilgotne w środku. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że ciasto dobrze się łączy i pięknie rośnie. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka minut, więc będą dobrą opcją dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Dzięki temu przepisowi można stworzyć idealne i miękkie placki w kilka chwil. Dodatkowo przyda się do nich tylko podstawowy sprzęt kuchenny. W przepisie użyte zostało jedno jajko, jednak można dodać więcej, jeżeli chce się, by placuszki były jeszcze bardziej odżywcze. Wybór mąki jest istotny i zależy w dużej mierze od preferencji. Jeżeli racuszki mają być podawane małym dzieciom, to warto wybrać mąkę pszenną o niskim typie. Dzięki temu będą delikatniejsze. To również lepszy wybór dla osób na diecie lekkostrawnej. Za to osoby na diecie redukcyjnej mogą spokojnie zastąpić ją mąką pełnoziarnistą, dzięki czemu placuszki będą bardziej wartościowe.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki twarogowe bananowe, które będą smaczne, a przy okazji zdrowe i dobre na śniadanie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To dobra opcja również dla dzieci. Ten prosty przepis spodoba się na pewno fanom wszelkich placuszków i naleśników. Placki z przepisu wychodzą przepyszne, a ciasto ma odpowiednią strukturę. Można je udekorować masłem orzechowym, roztopioną czekoladą lub jogurtem naturalnym z dodatkiem cynamonu. Świetnie pasują do nich owoce jagodowe, które wspaniale przełamują ich słodycz.

Wartości odżywcze placków twarogowych bananowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(194g)
Energia (kalorie)
180.13 kcal
349.45 kcal
Białko
8.09 g
15.70 g

Węglowodany w plackach twarogowych bananowych

Na 100g
Na porcję
(194g)
Węglowodany
16.41 g
31.84 g
Węglowodany przyswajalne
15.64 g
30.34 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.77 g
1.49 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(194g)
Tłuszcz
9.34 g
18.12 g
Tłuszcze nasycone
2.55 g
4.95 g
Tłuszcze nienasycone
6.79 g
13.17 g
Tłuszcze jednonasycone
4.79 g
9.29 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.00 g
3.88 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
83.18 mg
161.37 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki twarogowe bananowe

Na 100g
Na porcję
(194g)
Witamina B6
0.17 mg
0.33 mg
Brak danych dla: stewia, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.45 µg (mcg)
0.87 µg (mcg)
Brak danych dla: stewia, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.26 mg
Brak danych dla: stewia, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.39 mg
0.76 mg
Brak danych dla: stewia, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.89 mg
1.73 mg
Brak danych dla: stewia, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
36.57 µg (mcg)
70.95 µg (mcg)
Brak danych dla: stewia, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki twarogowe bananowe

Na 100g
Na porcję
(194g)
Sód
130.60 mg
253.36 mg
Brak danych dla: stewia.
czytaj dalej
Potas
231.86 mg
449.81 mg
Brak danych dla: stewia.
czytaj dalej
Wapń
63.60 mg
123.38 mg
Brak danych dla: stewia.
czytaj dalej
Fosfor
147.17 mg
285.51 mg
Brak danych dla: stewia, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.16 mg
33.28 mg
Brak danych dla: stewia, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.14 mg
2.21 mg
Brak danych dla: stewia.
czytaj dalej
Cynk
0.56 mg
1.10 mg
Brak danych dla: stewia, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: stewia, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków twarogowych bananowych 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach twarogowych bananowych

Lista alergenów dla placków twarogowych bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania placków twarogowych bananowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
230 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.53
Za 230 g
Ser twarogowy półtłusty
250 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Stewia
5 g
13.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 5 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Mąka pszenna typ 500
90 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Koszt składników
34.70
Jak oceniasz przepis na placki twarogowe bananowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób