Placki twarogowe bananowe
- Banan (230 g)
- Ser twarogowy półtłusty (250 g)
- Jajko (3 szt.)
- Stewia (5 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Mąka pszenna typ 500 (90 g)
- Olej rzepakowy (45 ml)
Przepis na placki twarogowe bananowe krok po kroku
Włóż Banany, twaróg i jajka do miski i wymieszaj blenderem ręcznym na gładką masę.
Dodaj słodzik, przyprawy i mąkę.
Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji i odstaw ciasto na 10-15 minut.
Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż naleśniki na małym ogniu na złoty kolor.
-
Placek bananowiec
-
Placek z bananami
-
Pancakes bananowe
-
Bananowe pancakes
-
Placuszki bananowe
-
Placki z bananami
-
Racuszki z bananów
-
Placki bananowe dla dzieci
-
Bananowy naleśnik
-
Placuszki bananowe bez jajek
-
Placuszki bananowe fit
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Placki bananowe bez jajek
-
Racuchy z bananem
-
Placki bananowe dla niemowlaka
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Fit placki bananowe
-
Placki bananowe
Więcej informacji na temat placków twarogowych bananowych
Placki twarogowe bananowe to doskonała opcja na naprawdę sycące i bardzo odżywcze śniadanie. Najlepsze jest w nich to, że główne składniki masz już w swojej lodówce. To dobra opcja dla wszystkich miłośników dań na słodko. To idealny pomysł na posiłek na szybko, gdyż można je zrobić w ekspresowym tempie. Te placuszki, choć bardzo nieskomplikowane są niezwykle pyszne.
Przepis na placki twarogowe bananowe jest prosty i szybki, dlatego świetnie sprawdzi się na co dzień. Dzięki niemu otrzymasz naprawdę puszyste placuszki, dobrze wysmażone, jednak lekko wilgotne w środku. Dodatek proszku do pieczenia sprawia, że ciasto dobrze się łączy i pięknie rośnie. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka minut, więc będą dobrą opcją dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Dzięki temu przepisowi można stworzyć idealne i miękkie placki w kilka chwil. Dodatkowo przyda się do nich tylko podstawowy sprzęt kuchenny. W przepisie użyte zostało jedno jajko, jednak można dodać więcej, jeżeli chce się, by placuszki były jeszcze bardziej odżywcze. Wybór mąki jest istotny i zależy w dużej mierze od preferencji. Jeżeli racuszki mają być podawane małym dzieciom, to warto wybrać mąkę pszenną o niskim typie. Dzięki temu będą delikatniejsze. To również lepszy wybór dla osób na diecie lekkostrawnej. Za to osoby na diecie redukcyjnej mogą spokojnie zastąpić ją mąką pełnoziarnistą, dzięki czemu placuszki będą bardziej wartościowe.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki twarogowe bananowe, które będą smaczne, a przy okazji zdrowe i dobre na śniadanie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To dobra opcja również dla dzieci. Ten prosty przepis spodoba się na pewno fanom wszelkich placuszków i naleśników. Placki z przepisu wychodzą przepyszne, a ciasto ma odpowiednią strukturę. Można je udekorować masłem orzechowym, roztopioną czekoladą lub jogurtem naturalnym z dodatkiem cynamonu. Świetnie pasują do nich owoce jagodowe, które wspaniale przełamują ich słodycz.
Alergeny w plackach twarogowych bananowych
Lista alergenów dla placków twarogowych bananowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze placków twarogowych bananowych
To opcja zdrowa, jednak dobrze połączyć ją ze świeżymi owocami.
Energia i białka
(194g)
Węglowodany
(194g)
Tłuszcze
(194g)
Witaminy
(194g)
Składniki mineralne
(194g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.