Placki na maślance
- Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (400 g)
- Maślanka 1% - 2 szklanki (500 g)
- Jajko - 1 sztuka (1 szt.)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
- Truskawki (500 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
Przepis na placki na maślance krok po kroku
Do miski wbij jajko i dodaj maślankę.
Wymieszaj mikserem, trzepaczką lub rózgą kuchenną.
Do miski wsyp mąkę i sodę.
Dokładnie wymieszaj ciasto i odstaw przykryte ściereczką na 10-15 min.
Na patelni rozgrzej olej.
Porcje ciasta wykładaj na rozgrzaną patelnię.
Smaż obustronnie do zarumienienia.
Z usmażonych placków możesz odsączyć nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.
Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki.
Placki podawaj posypane cukrem pudrem, cynamonem i truskawkami.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Bułeczki z jagodami
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat placków na maślance
Placki na maślance to danie obecne w domowej, tradycyjnej polskiej kuchni od wielu pokoleń. Przygotowywała je niejedna babcia, czy prababcia. Są idealnym pomysłem zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację, sprawdzą się też w roli podwieczorku lub deseru. Puszyste racuchy to smak dzieciństwa wielu z nas, a dzięki temu przepisowi możliwe jest łatwe i szybkie ponowne wprowadzenie ich do swojej kuchni.
Jajka i maślankę najlepiej wyciągnąć z lodówki na 30-60 min przed gotowaniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Maślankę należy przelać do miski, wbić jajko i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki bądź rózgi kuchennej. Następnym krokiem jest przesianie mąki, najlepiej tortowej oraz dodatek szczypty soli. Opcjonalnie można dodać cukru, pamiętając jednak, że wtedy danie będzie bardziej kaloryczne i nieodpowiednie dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Ostatnim składnikiem jest soda, jednak nie jest ona obowiązkowa. Z powodzeniem można przygotować placki z maślanki bez sody, mogą być wtedy jednak nieco mniej pulchne. Po kolejnym dokładnym wymieszaniu wszystkich składników ciasto należy odstawić na kilka minut, by dać im czas na połączenie. Końcowym etapem jest smażenie placków na rozgrzanej patelni z tłuszczem - najlepiej olejem rzepakowym, obustronnie do zarumienienia.
Racuchy z maślanki można podawać oprószone cukrem pudrem, polane miodem, syropem klonowym, lub jogurtem. Jako dodatek sprawdzą się wszystkie owoce, zwłaszcza świeże, sezonowe np. borówki, jagody, czy truskawki. Alternatywą dla tego dania są placuszki z jabłkami - obrane i pokrojone w bardzo cienkie plastry jabłka można dodawać bezpośrednio do ciasta. Najlepiej dodawać je bezpośrednio przed smażeniem, aby owoce nie puściły soków i ciasto nie stało się zbyt płynne. Do ciasta można dodać także cynamon, lub wanilię, a maślankę zastąpić kefirem.
Placki na maślance najlepiej smakują na ciepło, zjedzone tuż po przyrządzeniu. Na zimo tracą swoją delikatność i puszystość więc nie warto zostawiać ich na później. Znajdą swoich zwolenników zarówno wśród dorosłych jak i dzieci.
Alergeny w plackami na maślance
Lista alergenów dla placków na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Maślanka 1%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placków na maślance
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.