Placki na maślance

Opublikowano: 16.03.2021 r., 15:35 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażone racuchy na talerzu
Placki na maślance
Prosty i szybki przepis na delikatne i niezwykle puszyste placki na maślance. Delikatne w smaku, podawane z owocami to idealny pomysł na podwieczorek.
Przygotowanie 45 min
775 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 szklanki (400 g)
  • Maślanka 1% - 2 szklanki (500 g)
  • Jajko - 1 sztuka (1 szt.)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (5 g)
  • Truskawki (500 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cynamon
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, mikser, duża miska

Przepis na placki na maślance krok po kroku

Do miski wbij jajko i dodaj maślankę.

Wymieszaj mikserem, trzepaczką lub rózgą kuchenną.

Do miski wsyp mąkę i sodę.

Dokładnie wymieszaj ciasto i odstaw przykryte ściereczką na 10-15 min.

Na patelni rozgrzej olej.

Porcje ciasta wykładaj na rozgrzaną patelnię.

Smaż obustronnie do zarumienienia.

Z usmażonych placków możesz odsączyć nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.

Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki.

Placki podawaj posypane cukrem pudrem, cynamonem i truskawkami.

Jak oceniasz przepis na placki na maślance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat placków na maślance

Placki na maślance to danie obecne w domowej, tradycyjnej polskiej kuchni od wielu pokoleń. Przygotowywała je niejedna babcia, czy prababcia. Są idealnym pomysłem zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację, sprawdzą się też w roli podwieczorku lub deseru. Puszyste racuchy to smak dzieciństwa wielu z nas, a dzięki temu przepisowi możliwe jest łatwe i szybkie ponowne wprowadzenie ich do swojej kuchni.

Jajka i maślankę najlepiej wyciągnąć z lodówki na 30-60 min przed gotowaniem, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Maślankę należy przelać do miski, wbić jajko i dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki bądź rózgi kuchennej. Następnym krokiem jest przesianie mąki, najlepiej tortowej oraz dodatek szczypty soli. Opcjonalnie można dodać cukru, pamiętając jednak, że wtedy danie będzie bardziej kaloryczne i nieodpowiednie dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością. Ostatnim składnikiem jest soda, jednak nie jest ona obowiązkowa. Z powodzeniem można przygotować placki z maślanki bez sody, mogą być wtedy jednak nieco mniej pulchne. Po kolejnym dokładnym wymieszaniu wszystkich składników ciasto należy odstawić na kilka minut, by dać im czas na połączenie. Końcowym etapem jest smażenie placków na rozgrzanej patelni z tłuszczem - najlepiej olejem rzepakowym, obustronnie do zarumienienia.

Racuchy z maślanki można podawać oprószone cukrem pudrem, polane miodem, syropem klonowym, lub jogurtem. Jako dodatek sprawdzą się wszystkie owoce, zwłaszcza świeże, sezonowe np. borówki, jagody, czy truskawki. Alternatywą dla tego dania są placuszki z jabłkami - obrane i pokrojone w bardzo cienkie plastry jabłka można dodawać bezpośrednio do ciasta. Najlepiej dodawać je bezpośrednio przed smażeniem, aby owoce nie puściły soków i ciasto nie stało się zbyt płynne. Do ciasta można dodać także cynamon, lub wanilię, a maślankę zastąpić kefirem.

Placki na maślance najlepiej smakują na ciepło, zjedzone tuż po przyrządzeniu. Na zimo tracą swoją delikatność i puszystość więc nie warto zostawiać ich na później. Znajdą swoich zwolenników zarówno wśród dorosłych jak i dzieci.

Alergeny w plackami na maślance

Lista alergenów dla placków na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Maślanka 1%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placków na maślance

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
155.01
775.05
Białko (g)
5.56
27.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
23.44
117.20
Węglowodany przyswajalne (g)
22.78
113.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
3.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
4.55
22.74
Tłuszcze nasycone (g)
1.11
5.54
Tłuszcze nienasycone (g)
3.44
17.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.41
12.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.03
5.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.87
74.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.89
9.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
49.73
248.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
74.62
373.10
Potas (mg)
139.33
696.66
Wapń (mg)
50.78
253.91
Fosfor (mg)
77.48
387.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.89
89.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.69
8.43
Miedź (mg)
0.21
1.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków na maślance 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków na maślance

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Maślanka 1%
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
1 sztuka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
30.00