Placki jogurtowe z jabłkami

Opublikowano: 29.06.2023 r., 12:58 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jogurtowe placki z jabłkami
Placki jogurtowe z jabłkami
Placki jogurtowe z jabłkami to smaczna i niezwykle prosta opcja na śniadanie. Doskonale sprawdzi się dla miłośników prostych dań na słodko. Są sycące i odżywcze.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 15 min
703 kcal
Kcal w porcji
355 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jogurt skyr (200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (25 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (140 g)
  • Jabłko (200 g)
  • Olej rzepakowy (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała, tarka, duża miska

Przepis na placki jogurtowe z jabłkami krok po kroku

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce.

W misce zmieszaj jogurt, mąkę, jajka, cukier i szczyptę cynamonu.

Dodaj do masy jabłka. Wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej.

Łyżką formuj placki na patelni i smaż je do zarumienienia.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na placki jogurtowe z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat placków jogurtowych z jabłkami

Placki jogurtowe z jabłkami to smaczna i niezwykle prosta opcja na śniadanie. Doskonale sprawdzi się dla miłośników prostych dań na słodko. Są sycące i odżywcze.

Przepis na placki jogurtowe z jabłkami to doskonały pomysł na dobre śniadanie i podwieczorek dla całej rodziny. Sprawdzi się nie tylko dla dzieci. Choć maluchy kochają placki z jabłkami, to również dla dorosłych stanowią one pyszne danie. Placuszki można podawać z dodatkiem skyru, czy bitej śmietany, a także z cynamonem. Przyprawy korzenne idealnie komponują się z jabłkami, dlatego możesz też dodać je do ciasta. Sprawdzi się również przyprawa do piernika. Te placki to dobra opcja również dla najmłodszych członków rodziny. Jeśli przygotowujesz placki dla niemowlaka, pamiętaj jednak, by pominąć dodatek cukru. Nie powinien znajdować się on w diecie maluszków. Placki warto zrobić z proszkiem do pieczenia lub z sodą, dzięki temu można osiągnąć efekt bardzo puszystego ciasta nawet bez dodatkowego ubijania. Warto również porządnie wymieszać wszystko rózgą, to sprawi, że ciasto będzie odpowiednio napowietrzone.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placki jogurtowe z jabłkami, by były pyszne, szybkie i łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Placki z jabłkiem są pyszne i bardzo sycące. Już kilka sztuk wystarczy, by zaspokoić głód. Całość jest idealnie puszysta i bardzo miękka. Na wierzchu są chrupiące, co sprawia, że smakują jeszcze lepiej. Przepis na nie jest naprawdę łatwy i poradzi z nim sobie każdy, nawet początkujący amator gotowania. Placuszki robi się z jabłkami, dzięki temu smakują lepiej, a ciasto jest niezwykle wilgotne. Placki z tego przepisu wychodzą idealne. Pięknie okrągłe, puchate i aksamitne. W dodatku są miło chrupiące na brzegach, a bardzo miękkie w środku. Warto pokroić jabłko dość grubo tak, by było je dobrze czuć. Można również jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dzięki czemu zyskają delikatniejszy smak. To idealny sposób na szybkie placki na śniadanie czy obiad. Jeżeli chcesz, by wyszły jeszcze bardziej puszyste, możesz również dodać odrobinę wody gazowanej do ciasta. Świetnie smakują same lub posypane cukrem pudrem. Najlepiej jeść je tuż po usmażeniu.

Alergeny w plackach jogurtowych z jabłkami

Lista alergenów dla placków jogurtowych z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • jogurt skyr
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze placków jogurtowych z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która sprawdzi się na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(355g)
Energia (kcal)
198.16
703.47
Białko (g)
7.92
28.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(355g)
Węglowodany (g)
22.61
80.28
Węglowodany przyswajalne (g)
21.95
77.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
2.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(355g)
Tłuszcz (g)
8.45
29.98
Tłuszcze nasycone (g)
1.78
6.33
Tłuszcze nienasycone (g)
6.66
23.66
Cholesterol (mg)
58.78
208.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(355g)
Sód (mg)
35.92
127.53
Potas (mg)
73.62
261.37
Brak danych dla: jogurt skyr.
czytaj dalej
Wapń (mg)
50.90
180.68
Żelazo (mg)
1.38
4.91
Szacunkowy indeks glikemiczny placków jogurtowych z jabłkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków jogurtowych z jabłkami

Koszt składników
23.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt skyr
200 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
25 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 25 g
Mąka pszenna typ 500
140 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Jabłko
200 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Koszt składników
23.50