Placki jogurtowe
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Jajko (3 szt.)
- Jogurt naturalny (180 ml)
- Banan (200 g)
- Proszek do pieczenia (20 g)
- Olej kokosowy (30 ml)
Przepis na placki jogurtowe krok po kroku
Banany rozgnieć widelcem.
W misce ubij jajka, dodaj jogurt naturalny, mąkę, proszek do pieczenia i rozgniecione banany. Wymieszaj do powstania jednolitej masy.
Rozgrzej olej kokosowy. Smaż ok 3 minuty z jednej strony.
Gotowe placki podawaj na ciepło. Możesz podać jest dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżych owoców.
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto jogurtowe
-
Babka jogurtowa
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Ciasto jogurtowe z owocami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto z mandarynkami
-
Ciasto jogurtowe z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Sernik jogurtowy
-
Dietetyczne ciasto jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe dla cukrzyków
-
Jogurtowiec
Więcej informacji na temat placków jogurtowych
Puszysye placuszki jogurtowe to doskonała propozycja na zdrowe śniadanie dla całej rodziny. Placuszki nie zawierają dodatku cukru, gdyż słodzone są dodatkiem dojrzałego banana, który bardzo dobrze zastępuje cukier. Przepis na placki jogurtowe jest bardzo prosty, nie potrzebujesz więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Składniki spożywcze, z których przygotujesz placuszki to: mąka pszenna, jajka, jogurt naturalny, banan dojrzały i proszek do pieczenia.
Jak zrobić placki jogurtowe? To bardzo proste, na początek rozgnieć banany widelcem. W misce ubij jajka, dodaj do nich mąkę, jogurt naturalny, proszek do pieczenia i rozgniecione banany. Wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Smaż placuszki na średnim ogniu po 3 minuty z każdej strony. Podawaj z dodatkiem masła orzechowego lub świeżych owoców.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.
Podsumowując pomysł na placki jogurtowe idealnie sprawdzi się na śniadanie nie tylko dla dzieci. Szybkie i proste placki są bardzo zdrowe, gdyż nie zawierają dodatku tłuszczu. Są także nisko kaloryczne, więc możesz śmiało włączyć je do swojego jadłospisu jeśli jesteś na diecie redukcyjnej. Dobre placki z jogurtem naturalnym będą też dobrą alternatywą dla słodyczy, gdy najdzie Cię ochota na małe co nieco.
Alergeny w plackach jogurtowych
Lista alergenów dla placków jogurtowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze placków jogurtowych
Placki jogurtowe to idealny pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Dzięki zawartości jogurtu naturalnego placki są dobrym źródłem wapnia. Dodaj do nich świeże owoce a dodatkowo uzyskasz bombę przeciwutleniaczy.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.