Przepis na placki bezglutenowe krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier puder, bezglutenowy proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
rózga, patelnia beztłuszczowa, miska

Wszystkie składniki umieść w misce.

Dokładnie razem wymieszaj za pomocą rózgi.

Łyżką nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnie.

Smaż z obu stron po około 2-3 minuty.

Podawaj z owocami.

Placki bezglutenowe na białym talerzu przystrojone malinami i borówkami
Placki bezglutenowe
Koszt przygotowania dania
2.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
702 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
50

Placki bezglutenowe - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o plackach bezglutenowych

Dziś prezentujemy przepis na placki bezglutenowe. Będą idealnym pomysłem na śniadanie dla osób, które nie mogą spożywać glutenu.

Gluten to nazwa dla białek występujących w zbożach takich jak pszenica, żyto, pszenżyto oraz jęczmień. Pod wpływem wody białka tę pęcznieją, tworząc lepką sieć, która konsystencją przypomina klej. To powoduje, że po upieczeniu wypieki stają się elastyczne i puszyste. Jest bezpieczny dla większości populacji, ale u niektórych osób może powodować konsekwencje zdrowotne. Najpopularniejszą chorobą, w której gluten musi zostać bezwzględnie wykluczony jest celiakia. Jest to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, którą charakteryzuje trwała nietolerancja na gluten. Spożyty produkt z glutenem działa toksycznie na organizm co prowadzi do zaniku kosmków jelitowych. To w konsekwencji doprowadza do zmniejszonego wchłaniania wartości odżywczych z produktów spożywczych, co niesie za sobą kolejne konsekwencje zdrowotne. Choroby tej nie da się wyleczyć. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej.

Gluten jest również przeciwwskazany dla osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten/pszenicę oraz w alergii na pszenicę.

Osoby takie muszę zwracać szczególną uwagę na wybierane produkty, ponieważ gluten znajdziemy prawie wszędzie. Nawet jeśli nie jako składnik sam w sobie, to jako zanieczyszczenie produktu. Ostatnio, w związku z modą na dietę bezglutenową, producenci zaczęli nadmiernie używać określeń „produkt bezglutenowy”. Po wielu badaniach tych produktów spożywczych okazało się, że wiele z nich przekraczało dozwoloną, bezpieczną normę i to wielokrotnie.

Jedynym bezpiecznym wyborem dla osób, dla których gluten jest toksyczny są produkty z grafiką przedstawiającą zielony licencjonowany przekreślony kłos. Aby otrzymać taką licencje produkt przechodzi wiele rygorystycznych badań i kontroli.

Co mogą wybierać osoby stosujące dietę bezglutenową? Najbardziej popularna mąka bezglutenowa powstaje z kukurydzy. Również spotkać możemy takie powstające z gryki, owsa, ryżu, orzechów, nasion roślin strączkowych lub mąkę ziemniaczaną. Każdą z tych mąk możesz wykorzystać by przygotować placuszki bezglutenowe. Dzięki temu uzyskasz najlepszy dla siebie smak. Nasza propozycja w tym przepisie to mąka owsiana pełnoziarnista. Pomimo, że owies nie zawiera glutenu, to warto upewnić się, czy produkt nie został nim zanieczyszczony w trakcie produkcji.

Jeśli szukasz pomysłu jak zrobić bezglutenowe placki to jesteś w odpowiednim miejscu. Ten prosty przepis to dobre rozwiązanie na szybkie i sycące śniadanie.

Wartości odżywcze placków bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kalorie)
260.33 kcal
702.90 kcal

Węglowodany w plackach bezglutenowych

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany
26.72 g
72.14 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
24.91 g
67.27 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz
13.94 g
37.63 g
Tłuszcze nasycone
2.68 g
7.24 g
Tłuszcze nienasycone
11.26 g
30.39 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
7.55 g
20.39 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.71 g
10.01 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód
45.64 mg
123.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
339.97 mg
917.92 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
139.67 mg
377.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.27 mg
3.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków bezglutenowych 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach bezglutenowych

Lista alergenów dla placków bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania placków bezglutenowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
90 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.81
Za 90 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
bezglutenowy
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Mleko 2%
130 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 ml
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
27.60
Jak oceniasz przepis na placki bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób