Przepis na placki bezglutenowe krok po kroku
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa 90 g
- Jajko 1 szt.
- Proszek do pieczenia 5 g bezglutenowy
- Cukier 20 g
- Mleko 2% 130 ml
- Olej rzepakowy 30 ml
Wszystkie składniki umieść w misce.
Dokładnie razem wymieszaj za pomocą rózgi.
Łyżką nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnie.
Smaż z obu stron po około 2-3 minuty.
Podawaj z owocami.
-
Pasta jajeczna
-
Jajka na twardo
-
Jajko w koszulce
-
Placuszki twarogowe
-
Chleb w jajku
-
Jajecznica z kurkami
-
Jajko sadzone
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Hash browns
-
Jajka po wiedeńsku
-
Omlet cesarski
-
Omlet z płatkami owsianymi
-
Jajecznica z pieczarkami
-
Jajecznica z pomidorami
-
Placuszki na maślance
-
Kanapka z awokado
-
Tartinki
-
Pasta z awokado i jajek
-
Śniadanie z jajkiem

(liczba kalorii)
Placki bezglutenowe - cechy przepisu
Więcej o plackach bezglutenowych
Dziś prezentujemy przepis na placki bezglutenowe. Będą idealnym pomysłem na śniadanie dla osób, które nie mogą spożywać glutenu.
Gluten to nazwa dla białek występujących w zbożach takich jak pszenica, żyto, pszenżyto oraz jęczmień. Pod wpływem wody białka tę pęcznieją, tworząc lepką sieć, która konsystencją przypomina klej. To powoduje, że po upieczeniu wypieki stają się elastyczne i puszyste. Jest bezpieczny dla większości populacji, ale u niektórych osób może powodować konsekwencje zdrowotne. Najpopularniejszą chorobą, w której gluten musi zostać bezwzględnie wykluczony jest celiakia. Jest to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, którą charakteryzuje trwała nietolerancja na gluten. Spożyty produkt z glutenem działa toksycznie na organizm co prowadzi do zaniku kosmków jelitowych. To w konsekwencji doprowadza do zmniejszonego wchłaniania wartości odżywczych z produktów spożywczych, co niesie za sobą kolejne konsekwencje zdrowotne. Choroby tej nie da się wyleczyć. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej.
Gluten jest również przeciwwskazany dla osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten/pszenicę oraz w alergii na pszenicę.
Osoby takie muszę zwracać szczególną uwagę na wybierane produkty, ponieważ gluten znajdziemy prawie wszędzie. Nawet jeśli nie jako składnik sam w sobie, to jako zanieczyszczenie produktu. Ostatnio, w związku z modą na dietę bezglutenową, producenci zaczęli nadmiernie używać określeń „produkt bezglutenowy”. Po wielu badaniach tych produktów spożywczych okazało się, że wiele z nich przekraczało dozwoloną, bezpieczną normę i to wielokrotnie.
Jedynym bezpiecznym wyborem dla osób, dla których gluten jest toksyczny są produkty z grafiką przedstawiającą zielony licencjonowany przekreślony kłos. Aby otrzymać taką licencje produkt przechodzi wiele rygorystycznych badań i kontroli.
Co mogą wybierać osoby stosujące dietę bezglutenową? Najbardziej popularna mąka bezglutenowa powstaje z kukurydzy. Również spotkać możemy takie powstające z gryki, owsa, ryżu, orzechów, nasion roślin strączkowych lub mąkę ziemniaczaną. Każdą z tych mąk możesz wykorzystać by przygotować placuszki bezglutenowe. Dzięki temu uzyskasz najlepszy dla siebie smak. Nasza propozycja w tym przepisie to mąka owsiana pełnoziarnista. Pomimo, że owies nie zawiera glutenu, to warto upewnić się, czy produkt nie został nim zanieczyszczony w trakcie produkcji.
Jeśli szukasz pomysłu jak zrobić bezglutenowe placki to jesteś w odpowiednim miejscu. Ten prosty przepis to dobre rozwiązanie na szybkie i sycące śniadanie.
Wartości odżywcze placków bezglutenowych
Energia i białka
(270g)
Węglowodany w plackach bezglutenowych
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy w przepisie na placki bezglutenowe
(270g)
Składniki mineralne w przepisie na placki bezglutenowe
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w plackach bezglutenowych
Lista alergenów dla placków bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%