Placki bezglutenowe

Opublikowano: 04.11.2021 r., 22:35 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bezglutenowe placki z owocami
Placki bezglutenowe
Dziś prezentujemy przepis na placki bezglutenowe. Będą idealnym pomysłem na śniadanie dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Koniecznie wypróbujcie ten prosty i szybki przepis.
Przygotowanie 5 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 15 min
702 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa (90 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Proszek do pieczenia - bezglutenowy (5 g)
  • Cukier (20 g)
  • Mleko 2% (130 ml)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, bezglutenowy proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
rózga, patelnia beztłuszczowa, miska

Przepis na placki bezglutenowe krok po kroku

Wszystkie składniki umieść w misce.

Dokładnie razem wymieszaj za pomocą rózgi.

Łyżką nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnie.

Smaż z obu stron po około 2-3 minuty.

Podawaj z owocami.

Jak oceniasz przepis na placki bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat placków bezglutenowych

Dziś prezentujemy przepis na placki bezglutenowe. Będą idealnym pomysłem na śniadanie dla osób, które nie mogą spożywać glutenu.

Gluten to nazwa dla białek występujących w zbożach takich jak pszenica, żyto, pszenżyto oraz jęczmień. Pod wpływem wody białka tę pęcznieją, tworząc lepką sieć, która konsystencją przypomina klej. To powoduje, że po upieczeniu wypieki stają się elastyczne i puszyste. Jest bezpieczny dla większości populacji, ale u niektórych osób może powodować konsekwencje zdrowotne. Najpopularniejszą chorobą, w której gluten musi zostać bezwzględnie wykluczony jest celiakia. Jest to choroba autoimmunologiczna o podłożu genetycznym, którą charakteryzuje trwała nietolerancja na gluten. Spożyty produkt z glutenem działa toksycznie na organizm co prowadzi do zaniku kosmków jelitowych. To w konsekwencji doprowadza do zmniejszonego wchłaniania wartości odżywczych z produktów spożywczych, co niesie za sobą kolejne konsekwencje zdrowotne. Choroby tej nie da się wyleczyć. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie ścisłej diety bezglutenowej.

Gluten jest również przeciwwskazany dla osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten/pszenicę oraz w alergii na pszenicę.

Osoby takie muszę zwracać szczególną uwagę na wybierane produkty, ponieważ gluten znajdziemy prawie wszędzie. Nawet jeśli nie jako składnik sam w sobie, to jako zanieczyszczenie produktu. Ostatnio, w związku z modą na dietę bezglutenową, producenci zaczęli nadmiernie używać określeń „produkt bezglutenowy”. Po wielu badaniach tych produktów spożywczych okazało się, że wiele z nich przekraczało dozwoloną, bezpieczną normę i to wielokrotnie.

Jedynym bezpiecznym wyborem dla osób, dla których gluten jest toksyczny są produkty z grafiką przedstawiającą zielony licencjonowany przekreślony kłos. Aby otrzymać taką licencje produkt przechodzi wiele rygorystycznych badań i kontroli.

Co mogą wybierać osoby stosujące dietę bezglutenową? Najbardziej popularna mąka bezglutenowa powstaje z kukurydzy. Również spotkać możemy takie powstające z gryki, owsa, ryżu, orzechów, nasion roślin strączkowych lub mąkę ziemniaczaną. Każdą z tych mąk możesz wykorzystać by przygotować placuszki bezglutenowe. Dzięki temu uzyskasz najlepszy dla siebie smak. Nasza propozycja w tym przepisie to mąka owsiana pełnoziarnista. Pomimo, że owies nie zawiera glutenu, to warto upewnić się, czy produkt nie został nim zanieczyszczony w trakcie produkcji.

Jeśli szukasz pomysłu jak zrobić bezglutenowe placki to jesteś w odpowiednim miejscu. Ten prosty przepis to dobre rozwiązanie na szybkie i sycące śniadanie.

Alergeny w plackach bezglutenowych

Lista alergenów dla placków bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze placków bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

Moda na dietę bezglutenową spowodowała, że producenci zaczęli nadużywać określeń "produkt bezglutenowy". Warto więc dokładnie czytać etykiet i upewnić się czy mają one licencjonowany znak przekreślonego kłosa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
260.33
702.90
Białko (g)
7.42
20.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
26.72
72.14
Węglowodany przyswajalne (g)
24.91
67.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.81
4.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
13.94
37.63
Tłuszcze nasycone (g)
2.68
7.24
Tłuszcze nienasycone (g)
11.26
30.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.55
20.39
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.71
10.01
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
65.15
175.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
59.36
160.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.17
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.77
2.07
Witamina E (mg)
0.19
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
59.36
160.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.46
1.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.06
51.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.18
3.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
45.64
123.22
Potas (mg)
339.97
917.92
Wapń (mg)
139.67
377.10
Fosfor (mg)
300.92
812.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
46.44
125.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.51
4.08
Cynk (mg)
1.27
3.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków bezglutenowych 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placków bezglutenowych

Koszt składników
27.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
90 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.81
Za 90 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
bezglutenowy
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Mleko 2%
130 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 ml
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
27.60