Przepis na placki bananowe wegańskie krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, duża miska

Rozgnieć banana w misce. Dodaj cukier i olej. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, następnie dokładnie wymieszaj.

Na środku zrób zagłębienie i stopniowo wlewaj mleko. Całość dokładnie wymieszaj.

Rozgrzej trochę oleju na patelni na średnim ogniu. Wylej na patelnię 2 łyżki ciasta, formując z nich placuszka.

Smaż z każdej strony przez 2-3 minuty na złoty kolor.

Placki bananowe wegańskie podane na talerzu z owocami.
placki bananowe wegańskie
Koszt przygotowania dania
3.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
89 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Placki bananowe wegańskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o plackach bananowych wegańskich

Placki bananowe wegańskie to doskonała opcja na naprawdę ciekawe śniadanie, kore sprawdzi się doskonale na co dzień. Placki są smaczne, proste, a do tego odżywcze. To doskonały wybór dla wszystkich miłośników śniadań na słodko.

Przepis na wegańskie placki bananowe będzie wspaniałym wyborem zwłaszcza dla miłośników kuchni wege, ale także osób z alergiami pokarmowymi na jajka, czy mleko. W tym przepisie ich nie ma. Jednak wciąż są smaczne i niezwykle odżywcze. Jak to zrobić? Przekonaj się, wykorzystując ten przepis! Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilka minut, więc będą dobrą opcją dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Dzięki temu przepisowi można stworzyć idealne i miękkie placki w kilka chwil. Dodatkowo przyda się do nich tylko podstawowy sprzęt kuchenny. Choć wydaje się, że smażenie racuchów jest skomplikowane, to z tym przepisem przekonasz się, że nie jest to prawda. Placuszki można usmażyć w kilka minut, a dla tych, którzy nie lubią stać przy patelni, można je także upiec w piekarniku. Ten prosty przepis spodoba się na pewno fanom wszelkich placuszków i naleśników. Placki z przepisu wychodzą przepyszne, a ciasto ma odpowiednią strukturę.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować wegańskie placki bananowe, to ten przepis sprawdzi się idealnie, do jego stworzenia nie potrzeba dużych ilości składników. To doskonały pomysł na pyszne racuszki, które sprawdzą się na śniadanie. Robi się je bez mleka i bez jajka, dlatego mają mniej kalorii. Mleko zastępuje się w nich napojem roślinnym, a jajka siemieniem lnianym i bananem. To dobre rozwiązanie na placki w taniej wersji. Są szybkie, ale również smaczne. Ten prosty przepis jest idealny również dla osób, które zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Choć mają dość wysoki indeks glikemiczny, to osoby z cukrzycą również mogą je jeść, najważniejsze jest odpowiednie zbilansowanie całości dania. Kiedy doda się do placuszków jogurtu sojowego i odrobiny orzechów, to ich ładunek glikemiczny będzie niższy, dzięki czemu spokojnie będą się nadawały na posiłek dla diabetyka.

Wartości odżywcze placków bananowych wegańskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(46g)
Energia (kalorie)
194.82 kcal
89.62 kcal
Białko
4.18 g
1.92 g

Węglowodany w plackach bananowych wegańskich

Na 100g
Na porcję
(46g)
Węglowodany
29.17 g
13.42 g
Węglowodany przyswajalne
28.25 g
12.99 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.92 g
0.43 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(46g)
Tłuszcz
7.32 g
3.37 g
Tłuszcze nasycone
1.00 g
0.46 g
Tłuszcze nienasycone
6.31 g
2.90 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placki bananowe wegańskie

Na 100g
Na porcję
(46g)
Witamina B6
0.15 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.32 µg (mcg)
0.15 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.33 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.83 mg
0.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
45.26 µg (mcg)
20.82 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placki bananowe wegańskie

Na 100g
Na porcję
(46g)
Sód
25.17 mg
11.58 mg
Potas
257.35 mg
118.38 mg
Wapń
103.38 mg
47.55 mg
Fosfor
101.31 mg
46.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.20 mg
9.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.68 mg
0.77 mg
Cynk
0.35 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placków bananowych wegańskich 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w plackach bananowych wegańskich

Lista alergenów dla placków bananowych wegańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone

Cena przygotowania placków bananowych wegańskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Banan
150 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.00
Za 150 g
Cukier
10 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
120 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
150 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.35
Za 150 ml
Koszt składników
23.70
Jak oceniasz przepis na placki bananowe wegańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób