Placki bananowe bez mleka
- Banan - 4 średnie sztuki (400 g)
- Płatki owsiane (300 g)
- Jajko (3 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Olej rzepakowy (120 ml)
- Mleczko kokosowe (100 ml)
- Wiórki kokosowe (120 g)
Przepis na placki bananowe bez mleka krok po kroku
Obierz banany ze skórki, umieść je w misce.
Dodaj do miski płatki owsiane, mleczko kokosowe, jajka, kakao i zblenduj.
Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i nakładaj partiami ciasto na placki.
Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony.
-
Placek bananowiec
-
Placek z bananami
-
Pancakes bananowe
-
Bananowe pancakes
-
Placuszki bananowe
-
Placki z bananami
-
Racuszki z bananów
-
Placki bananowe dla dzieci
-
Bananowy naleśnik
-
Placuszki bananowe bez jajek
-
Placuszki bananowe fit
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Placki bananowe bez jajek
-
Racuchy z bananem
-
Placki bananowe dla niemowlaka
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Fit placki bananowe
-
Placki bananowe
Więcej informacji na temat placków bananowych bez mleka
Szybkie placki bananowe bez mleka to bardzo dobry pomysł na dietetyczne śniadanie bez laktozy. Placki sprawdzą się w diecie osób uczulonych na białka mleka krowiego oraz z nietolerancją laktozy. Przepis na placki bananowe bez mleka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: banany, jajka, płatki owsiane, mleko kokosowe, kakao, wiórki kokosowe, olej rzepakowy.
Jak zrobić placki bananowe bez mleka? Obierz banany ze skórki, umieść je w misce. Dodaj do miski płatki owsiane, mleczko kokosowe, jajka, kakao i zblenduj. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i nakładaj partiami ciasto na placki. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony.
Mleko kokosowe zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego, jednak nie zawiera cholesterolu. Kwasy zawarte w kokosie są kwasami krótkołańcuchowymi, dzięki czemu wchłaniają się one bezpośrednio, bez potrzeby wcześniejszego trawienia. Mleczko kokosowe ma różne zawartości tłuszczu począwszy od 7% skończywszy na 25% im wyższa zawartość tłuszczu tym mleko jest bardziej kremowe i ma głębszy smak kokosa. Pamiętaj, aby wybierać mleka bez dodatku substancji konserwujących oraz z jak najkrótszą liczbą składników. Banan jest źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banan jest produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Banan jest również źródłem witaminy A oraz C, są bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując pyszne placki sprawdzą się na śniadanie dla całej rodziny. Placuszki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Placki można podać z dodatkiem jogurtu roślinnego lub kremem czekoladowym. Placuszki bez dodatku cukru mają niski indeks glikemiczny i są odpowiednie dla osób chorujących na cukrzycę. Szybie do zrobienia placki możesz przygotować na przekąskę dla dzieci po szkole. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie najlepszych placków.
Alergeny w plackach bananowych bez mleka
Lista alergenów dla placków bananowych bez mleka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placków bananowych bez mleka
Placki bananowe bez mleka są bardzo zdrowe. Mają dużą zawartość błonnika pokarmowego i są nisko kaloryczne. Placki mają niski indeks glikemiczny i dobrze sprawdzą się w diecie diabetyków.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.