Placki bananowe bez mąki
- Płatki owsiane (300 g)
- Banan - 4 średnie sztuki (400 g)
- Jajko (4 szt.)
- Kakao 16% (proszek) - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Ksylitol (cukier brzozowy) (50 g)
- Jogurt grecki pełnotłusty (400 g)
- Maliny (400 g)
Przepis na placki bananowe bez mąki krok po kroku
W misce umieść banana bez skórki, płatki owsiane, jajka i zblenduj.
Dodaj kakao i ksylitol, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i nakładaj łyżką porcjami ciasto.
Smaż po 2-3 minuty z każdej strony.
Placuszki podawaj udekorowane jogurtem greckim oraz malinami.
-
Placek bananowiec
-
Placek z bananami
-
Pancakes bananowe
-
Bananowe pancakes
-
Placuszki bananowe
-
Placki z bananami
-
Racuszki z bananów
-
Placki bananowe dla dzieci
-
Bananowy naleśnik
-
Placuszki bananowe bez jajek
-
Placuszki bananowe fit
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Placki bananowe bez jajek
-
Racuchy z bananem
-
Placki bananowe dla niemowlaka
-
Placki twarogowe z bananem
-
Placuszki bananowe z płatkami owsianymi
-
Fit placki bananowe
-
Placki bananowe
Więcej informacji na temat placków bananowych bez mąki
Placki bananowe bez mąki to bardzo dobry pomysł na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Pyszne placki można podać także na podwieczorek lub jako deser po lekkim obiedzie. Placuszki można wykorzystać do zrobienia różnokształtnych potraw dla dzieci. Przepis na placki bananowe bez mąki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je usmażyć Do zrobienia placków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: banany, płatki owsiane, jajka, kakao, jogurt grecki, maliny, ksylitol, masło klarowane.
Jak zrobić placki bananowe bez mąki? W misce umieść banana bez skórki, płatki owsiane, jajka i zblenduj. Dodaj kakao i ksylitol, wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło klarowane i nakładaj łyżką porcjami ciasto. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony. Placuszki podawaj udekorowane jogurtem greckim oraz malinami.
Jogurt grecki jest rodzajem jogurtu naturalnego o bardzo gęstej konsystencji, zawiera on sporą ilość tłuszczu mlecznego. Jogurty naturalne są świetną bazą do przygotowywania wielu dań wytrawnych oraz słodkich deserów. Jogurt naturalny zawiera sporą ilość białka, wapń będący niezbędnych składnikiem mineralnym do prawidłowej mineralizacji kości a także bakterie kwasu mlekowego. Są one swojego rodzaju probiotykiem, bardzo korzystnie wpływającym na nasz układ trawienia. Banan jest źródłem łatwo przyswajalnego cukru owocowego. Banan jest produktem, który zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który ma wpływ na odczuwanie sytości oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Błonnik ma również dobroczynny wpływ na poziom glukozy we krwi, dzięki jego zawartości w produktach spożywczych, obecny w nich cukier wchłania się znacznie wolniej, a to powoduje, że stężenie glukozy we krwi pozostaje na stałym poziomie. Banan jest również źródłem witaminy A oraz C, są bogatym źródłem potasu, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi i reguluje pracę serca.
Podsumowując pyszne placki sprawdzą się nie tylko na śniadanie. Smaczne bananowe placki są dobre na ciepło i na zimno. Placuszki nie powinny być przechowywane w lodówce. Ich zrobienie jest bardzo szybkie, dlatego można je zawsze usmażyć na bieżąco. Placki i ciasta bananowe są bardzo dobrym pomysłem na wykorzystanie dojrzałych bananów.
Alergeny w plackach bananowych bez mąki
Lista alergenów dla placków bananowych bez mąki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki pełnotłusty
Wartości odżywcze placków bananowych bez mąki
Placki bananowe bez mąki to bardzo dobre źródło naturalnie występujących cukrów owocowych. Nie powinniśmy spożywać zbyt dużej ilości owoców w naszej diecie, gdyż fruktoza w nich zawarta może powodować stłuszczenie wątroby.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.