Przepis na placek ze słonecznikiem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.

Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Śmietankę ubij na sztywną pianę z cukrem pudrem.

Zmieszaj ją z masłem orzechowym do połączenia składników.

Biszkopt podziel na 2 części i przełóż je kremem.

Ciasto udekoruj słonecznikiem.

Placek ze słonecznikiem podany na talerzyku.
placek ze słonecznikiem
Koszt przygotowania dania
18.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
388 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
87

Placek ze słonecznikiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placku ze słonecznikiem

Placek ze słonecznikiem jest smaczną opcją dla wszystkich, którzy kochają proste ciasta. Jego przygotowanie zabiera mało czasu, a smak jest po prostu fantastyczny. Całość będzie idealnym wyborem na smaczny deser do popołudniowej kawy. To ciasto smaczne, proste i słodkie. Będzie dobrym wyborem również na diecie redukcyjnej. Całość jest niezwykle delikatna, miękka i bardzo smaczna. Wszystko to zasługa odpowiedniego biszkoptu, ale również wspaniałego kremu i dodatku nasion słonecznika, które go otaczają.

Przepis na placek ze słonecznikiem pozwala przygotować ciasto ciekawe, a przy tym naprawdę wyjątkowe. To dobra alternatywa dla wszystkich wypieków z kremem, gdyż to właśnie ono posiada dodatkowo dużą ilość słoneczniku, który wspaniale smakuje i miło chrupie. Całość można przygotować w kilka chwil z produktów, które łatwo znaleźć w każdej domowej spiżarni. Niezwykle istotnym składnikiem jest dobrą mąką. W tym wypadku najlepiej sprawdzi się pszenna o niskim typie, która wspaniale komponuje się ze słonecznikiem. W tym wypadku nie sprawdzi się mąka pełnoziarnista, która może dostarczać zbyt dużo błonnika w połączeniu z nasionami. Słonecznik jest niezwykle cennym składnikiem diety, dlatego powinien gościć w menu jak najczęściej. Jest on bogaty w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. To dobre źródło witamin E, B, A oraz D, cennych antyoksydantów, cynku, żelaza, potasu i wapnia. To doskonały wybór na co dzień, również dla osób, które dbają o zdrową dietę.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek ze słonecznikiem, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę szybki to ten przepis sprawdzi się idealnie. Ciasto smakuje niebanalnie, a robi się je z kilku prostych składników, To prawdziwa gratka dla miłośników prostoty w kuchni, gdyż to ona wygrywa w tym przepisie. Miękki biszkopt, otulony śmietankowym kremem, posypany nasionami słonecznika jest w dodatku niezwykle uniwersalnym deserem. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Można go przygotować na wszelkie uroczystości. Krem można łatwo modyfikować, na przykład dodając odrobinę parzonej kawy, by powstał krem nieco cięższy. Można też wzbogacić go o roztopioną czekoladę, by powstał pyszny kakaowy torcik.

To dobry deser dla miłośników prostych domowych ciast. W dodatku ciasto spędza w piekarniku niezbyt wiele czasu, wiec sprawdzi się nawet w awaryjnych sytuacjach. Choć wypieki ze słonecznikiem nie są dość popularne, to ten jest tak pyszny, że na pewno skradnie serca każdego, kto go spróbuje. To dobry pomysł na łatwe ciasto.

Wartości odżywcze placka ze słonecznikiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(124g)
Energia (kalorie)
313.30 kcal
388.49 kcal
Białko
7.68 g
9.53 g

Węglowodany w placku ze słonecznikiem

Na 100g
Na porcję
(124g)
Węglowodany
25.71 g
31.88 g
Węglowodany przyswajalne
24.94 g
30.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.77 g
0.96 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(124g)
Tłuszcz
20.94 g
25.96 g
Tłuszcze nasycone
10.81 g
13.41 g
Szacunkowy indeks glikemiczny placka ze słonecznikiem 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku ze słonecznikiem

Lista alergenów dla placka ze słonecznikiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)

Cena przygotowania placka ze słonecznikiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
45 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 45 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Cukier puder
40 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
40 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
1.90
Za 40 g
Słonecznik nasiona łuskane
60 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 60 g
Koszt składników
40.10
Jak oceniasz przepis na placek ze słonecznikiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób