Przepis na placek ze śliwkami na oleju krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, miska

Usuń ze śliwek pestki i podziel je na połówki.

Jajka i cukier utrzyj na puszystą masę.

Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej ją przez sito do ubitej masy. Delikatnie wymieszaj ciasto.

Dodaj olej i dokładnie wymieszaj ciasto.

Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę ułóż śliwki.

Piecz w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Placek ze śliwkami na oleju na talerzu
Placek ze śliwkami na oleju
Koszt przygotowania dania
13.16 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
401 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
78

Placek ze śliwkami na oleju - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placku ze śliwkami na oleju

Placek ze śliwkami na oleju to doskonały pomysł na deser do kawy lub spotkanie rodzinne. Ciasto na placek jest szybkie i proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Połączenie wilgotnego ciasta ze śliwkami sprawdzi się również jako podwieczorek. Do placka możesz dodać kruszonkę lub posypać je cukrem pudrem, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić placek ze śliwkami na oleju? Na początek należy usunąć pestki ze śliwek i podzielić je na połówki. Następnie połącz jajka z cukrem za pomocą miksera. Składniki miksuj, aż do momentu uzyskania puszystej masy. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki połączonej z proszkiem do pieczenia za pomocą sita. Ciasto delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj olej i również wymieszaj całość. Gotowe ciasto przelej do tortownicy o średnicy 26 cm, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Placek piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na placek ze śliwkami na oleju to doskonały pomysł słodki dodatek, który idealnie sprawdzi się II śniadanie, podwieczorek lub deser. Ciasto w swoim składzie zawiera śliwki, które mają wiele prozdrowotnych właściwości. Wpływają miedzy innymi do poprawę apetytu oraz regulują procesy trawienne. Dzięki dużej ilości błonnika przeciwdziałają zaparciom oraz zmniejszają ryzyko pojawienia się w przyszłości raka jelita grubego. Śliwki wpływają również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo są bogate w witaminy A, C,E i B, dzięki czemu są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy oraz kojąco wpływają na nasz układ nerwowy. Owoce, które powinniśmy wybierać to węgierki oraz renklody, ponieważ zawierają najwięcej wartości odżywczych.

Placek ze śliwkami na oleju idealnie sprawdzi się jako łatwy i słodki dodatek do jedzenia w ciągu dnia. Ten sprawdzony przepis na placek ze śliwkami to pyszne połączenie składników, które trzeba koniecznie spróbować. Ciasto na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da połączenie, którym będzie zachwycał się każdy. Dla łasuchów placek można podawać również z dodatkiem lodów waniliowych.

Wartości odżywcze placka ze śliwkami na oleju

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
286.59 kcal
401.22 kcal
Białko
4.17 g
5.84 g

Węglowodany w placku ze śliwkami na oleju

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany
39.63 g
55.48 g
Węglowodany przyswajalne
38.66 g
54.12 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.97 g
1.36 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
12.47 g
17.46 g
Tłuszcze nasycone
1.46 g
2.04 g
Tłuszcze nienasycone
11.02 g
15.42 g
Tłuszcze jednonasycone
7.71 g
10.80 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.30 g
4.63 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
46.90 mg
65.66 mg

Witaminy w przepisie na placek ze śliwkami na oleju

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A
26.02 µg (mcg)
36.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.28 mg
4.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.25 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Witamina E
0.14 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
20.17 µg (mcg)
28.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.10 mg
2.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
61.26 µg (mcg)
85.77 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
65.33 µg (mcg)
91.46 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placek ze śliwkami na oleju

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
18.87 mg
26.41 mg
Potas
130.67 mg
182.94 mg
Wapń
25.68 mg
35.95 mg
Fosfor
74.50 mg
104.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
8.59 mg
12.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.41 mg
3.37 mg
Cynk
0.38 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka ze śliwkami na oleju 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku ze śliwkami na oleju

Lista alergenów dla placka ze śliwkami na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania placka ze śliwkami na oleju

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
190 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.33
Za 190 ml
Cukier
230 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Śliwki
600 g
40 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Koszt składników
28.40
Jak oceniasz przepis na placek ze śliwkami na oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób