Placek ze śliwkami na oleju
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Jajko (4 szt.)
- Olej rzepakowy (190 ml)
- Cukier - 3/4 szklanki (230 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Śliwki - 40 sztuk (600 g)
Przepis na placek ze śliwkami na oleju krok po kroku
Usuń ze śliwek pestki i podziel je na połówki.
Jajka i cukier utrzyj na puszystą masę.
Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiej ją przez sito do ubitej masy. Delikatnie wymieszaj ciasto.
Dodaj olej i dokładnie wymieszaj ciasto.
Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę ułóż śliwki.
Piecz w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Ciasto ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Tarta ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i bezą
-
Ciasto śliwkowe
-
Placek ze śliwkami i kruszonką
-
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
-
Tarta ze śliwkami i kruszonką
-
Kruchy placek ze śliwkami
-
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
-
Szybki placek ze śliwkami
-
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
-
Placek ze śliwkami
Więcej informacji na temat placka ze śliwkami na oleju
Placek ze śliwkami na oleju to doskonały pomysł na deser do kawy lub spotkanie rodzinne. Ciasto na placek jest szybkie i proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Połączenie wilgotnego ciasta ze śliwkami sprawdzi się również jako podwieczorek. Do placka możesz dodać kruszonkę lub posypać je cukrem pudrem, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić placek ze śliwkami na oleju? Na początek należy usunąć pestki ze śliwek i podzielić je na połówki. Następnie połącz jajka z cukrem za pomocą miksera. Składniki miksuj, aż do momentu uzyskania puszystej masy. Kolejnym krokiem jest dodanie mąki połączonej z proszkiem do pieczenia za pomocą sita. Ciasto delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj olej i również wymieszaj całość. Gotowe ciasto przelej do tortownicy o średnicy 26 cm, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Placek piecz około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na placek ze śliwkami na oleju to doskonały pomysł słodki dodatek, który idealnie sprawdzi się II śniadanie, podwieczorek lub deser. Ciasto w swoim składzie zawiera śliwki, które mają wiele prozdrowotnych właściwości. Wpływają miedzy innymi do poprawę apetytu oraz regulują procesy trawienne. Dzięki dużej ilości błonnika przeciwdziałają zaparciom oraz zmniejszają ryzyko pojawienia się w przyszłości raka jelita grubego. Śliwki wpływają również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo są bogate w witaminy A, C,E i B, dzięki czemu są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy oraz kojąco wpływają na nasz układ nerwowy. Owoce, które powinniśmy wybierać to węgierki oraz renklody, ponieważ zawierają najwięcej wartości odżywczych.
Placek ze śliwkami na oleju idealnie sprawdzi się jako łatwy i słodki dodatek do jedzenia w ciągu dnia. Ten sprawdzony przepis na placek ze śliwkami to pyszne połączenie składników, które trzeba koniecznie spróbować. Ciasto na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da połączenie, którym będzie zachwycał się każdy. Dla łasuchów placek można podawać również z dodatkiem lodów waniliowych.
Alergeny w placku ze śliwkami na oleju
Lista alergenów dla placka ze śliwkami na oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze placka ze śliwkami na oleju
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.