Placek z wiśniami

Opublikowano: 05.07.2022 r.
Mąka pszenna, jajka i wiśnie - to tylko kilka z najważniejszych składników, które sprawią, że ten placek z wiśniami stanie się Twoim nowym ulubionym deserem. Dodaj cukier, trochę oleju rzepakowego i szczyptę proszku do pieczenia, a otrzymasz pyszne ciasto, które zachwyci każdego.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 260 g
 - Cukier - 150 g
 - Proszek do pieczenia - 4 g
 - Olej rzepakowy - 125 ml
 - Jajko - 4 szt.
 - Cukier waniliowy - 8 g
 - Wiśnie - 400 g
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia
 
Przepis krok po kroku
- Przygotuj wszystkie składniki i odstaw je na chwilę, tak, by wszystkie były w temperaturze pokojowej.
 - Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj masę za pomocą miksera, przez około 10 minut. Gotowa masa powinna być jasna i puszysta
 - Do masy dodawaj powoli olej, wciąż ubijając, przez około 5-7 minut.
 - Do osobnej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, następnie przesyp powoli do miski z masą. Wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki.
 - Masę wlej do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Wiśnie umyj, usuń pestki i przekrój je na mniejsze kawałki. Następnie poukładaj je na wierzchu ciasta.
 - Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez około 50 minut.
 - Następnie sprawdź za pomocą patyczka do szaszłyków, czy ciasto jest suche w środku, jeżeli jest, możesz je wyciągnąć z piekarnika.
 
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny