Placek z wiśniami

Opublikowano: 05.07.2022 r., 12:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placek z wiśniami na desce
Placek z wiśniami
Placek z wiśniami to wspaniała opcja na szybki i prosty deser, który zabiera niewiele czasu. Będzie dobrym wyborem na niedzielne popołudnie, jako dodatek do kawy.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
315 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (260 g)
  • Cukier (150 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Olej rzepakowy (125 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier waniliowy (8 g)
  • Wiśnie (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na placek z wiśniami krok po kroku

Przygotuj wszystkie składniki i odstaw je na chwilę, tak, by wszystkie były w temperaturze pokojowej.

Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj masę za pomocą miksera, przez około 10 minut. Gotowa masa powinna być jasna i puszysta

Do masy dodawaj powoli olej, wciąż ubijając, przez około 5-7 minut.

Do osobnej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, następnie przesyp powoli do miski z masą. Wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki.

Masę wlej do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.

Wiśnie umyj, usuń pestki i przekrój je na mniejsze kawałki. Następnie poukładaj je na wierzchu ciasta.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, przez około 50 minut.

Następnie sprawdź za pomocą patyczka do szaszłyków, czy ciasto jest suche w środku, jeżeli jest, możesz je wyciągnąć z piekarnika.

Jak oceniasz przepis na placek z wiśniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat placka z wiśniami

Placek z wiśniami to wspaniała opcja na szybki i prosty deser, który zabiera niewiele czasu. Będzie dobrym wyborem na niedzielne popołudnie, jako dodatek do kawy.

Przepis na placek z wiśniami to doskonały pomysł na naprawdę ciekawy wypiek. Ten placek jest dobry również dla początkujących kucharzy. To ciasto idealne na niedzielne popołudnia. Ma wspaniały lekko kwaskowy smak. Wspaniale komponuje się z kawą. To ciasto, które ze względu na udział drylowanych wiśni można przyrządzać przez cały rok, nie tylko latem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić placek z wiśniami, który będzie smaczny, a przy okazji łatwy, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem. Z tego przepisu powstaje najlepszy placek wiśniowy. Świetnie sprawdzają się w nim świeże wiśnie, ale można też wykorzystać te mrożone. Do jego przygotowania potrzeba tylko kilku składników, dzięki czemu całość jest smaczna, prosta i naprawdę fantastyczna. To najlepszy wybór dla osób, które kochają słodkie, ale łatwe potrawy, które można przygotować we własnej kuchni w kilka minut. Głównym składnikiem są oczywiście wiśnie. To owoce, które zawierają naprawdę niewiele kalorii, a także mają niski indeks glikemiczny. Jednak ze względu na to, że sezon na nie jest dość krótki, to używanie świeżych owoców do przygotowywania ciasta nie jest dobrym pomysłem. Zamiast tego warto skorzystać z mrożonych wiśni, które są dostępne cały rok w większości sklepów, a ich cena jest stosunkowo niska. Choć może się wydawać, że mrożone owoce mają niższą jakość i mniejszą wartość odżywczą, to jednak nie jest to prawda. Mrożone wiśnie nie tracą swoich właściwości, a mają ich naprawdę sporo, dlatego warto zadbać o to, by pojawiały się w menu dość często. To fantastyczne źródło wielu polifenoli, które wspaniale chronią organizm przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Dodatkowo wspierają one funkcjonowanie układu krwionośnego. Zawierają dość sporo witaminy C, który wspiera układ immunologiczny. To także naprawdę fantastyczne źródło błonnika pokarmowego, który wspiera funkcjonowanie całego układu trawiennego.

Alergeny w placku z wiśniami

Lista alergenów dla placka z wiśniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze placka z wiśniami

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
273.92
315.01
Białko (g)
5.90
6.78

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
34.19
39.31
Węglowodany przyswajalne (g)
33.63
38.67
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
13.02
14.97
Tłuszcze nasycone (g)
1.95
2.24
Tłuszcze nienasycone (g)
11.07
12.73
Cholesterol (mg)
70.13
80.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.61
1.86
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.29
50.94
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
28.90
33.24
Potas (mg)
148.48
170.76
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.25
40.54
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
93.64
107.68
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.44
15.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.71
1.97
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.52
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka z wiśniami 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania placka z wiśniami

Koszt składników
25.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
260 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier waniliowy
8 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 8 g
Wiśnie
400 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 400 g
Koszt składników
25.70